TOPAS 100 EC

TOPAS 100 EC

Topas 100 EC este un fungicid sistemic local translaminar în frunze, care combate diferitele specii de făinare.

cantitate
  • 250 ml
  • 3 ml
In stoc
90,00 lei
Nicio taxa

 

Fungicid Topas 100 EC se prezintă sub formă de lichid limpede de culoare galben-brun.

In Romania produsul este omologat la următoarele culturi:

-hamei: combate Sphaerotheca humuli (făinarea), doza recomandată 0,025%. 

-ardei: combate Leveillula taurica (făinarea), doza recomandată 0,035%. Timp de pauză până la recoltare – 3 zile; 

-castraveti (sera): combate Sphaeroteca fuliginea (făinarea). Timp de pauză până la recoltare – 3 zile; 

-arbusti fructiferi: Sphaeroteca mors-uvae (făinarea) / Cronartium ribicola (rugina), doza recomandată 0,025% / 0,05%. Timp de pauză până la recoltare – 28 zile; 

-pepiniere si plantatii tinere de cvercinee: combate Microsphaera abreviata (făinarea), doza recomandată 0,035% (500 l soluţie/ha); 

-viţa de vie: combate Uncinula necator (făinarea), doza recomandată 0,25 l/ha. Timp de pauză până la recoltare – 28 zile; 

-mar: combate Podosphaera leucotricha (făinarea), doza recomandată 0,02% (0,3 l/ha). Timp de pauză până la recoltare – 14 zile; 

-cires, visin: combate Blumeriella jaapi (pătarea frunzelor) Monilia spp. (monilioza), doza recomandată 0,05% (0,5 l/ha); 

-trandafir: combate Sphaerotheca pannosa var. rosae (făinarea), doza recomandată0,05% (0,5 l/ha); 

-garoafe (sera): Uromyces dianthi (rugina garoafelor), doza recomandată 0,05% (0,5 l/ha).

Mod de actiune: 

Topas 100 EC este un fungicid sistemic local translaminar în frunze, care combate diferitele specii de făinare. Produsul este absorbit rapid de către toate părţile verzi active ale plantelor, cu precădere de frunzele atinse de soluţia de tratat. Topas 100 EC prezintă şi acţiune prin vapori care oferă protecţie şi părţilor plantei care nu au fost tratate direct, dar care se află în vecinătate apropiată cu părţile tratate. Produsul prezintă rezistenţă bună la ploaie şi nu este spălat de ploile care survin la 3-4 ore de la aplicarea produsului.

Topas 100 EC conţine penconazol care acţionează împotriva ciupercilor în momentul penetrării acestora în plantă şi în perioada de formare a haustorilor. Produsul opreşte dezvoltarea bolilor prin interferarea în procesul de biosinteză al sterolilor (ergosterolului) din membranele celulare.

Topas 100 EC are acţiune preventivă, curativă şi de blocare a dezvoltării bolii. Deşi modul de acţiune permite utilizarea curativă, se recomandă aplicarea preventivă pentru a evita pagubele şi infestarea ireversibilă a culturii. În funcţie de cultură, condiţiile climatice şi evoluţia bolii şi presiunea de infecţie, Topas 100 EC poate avea o durată de acţiune între 7-14 de zile. Intervalul mic se foloseşte în cazul presiunii de infecţie ridicată.

Recomandari de aplicare: 

Vita de vie: Tratamentele se vor efectua în conformitate cu avertizările locale. Primul tratament cu Topas se recomandă a se aplica preventiv înainte de dezvoltarea bolii. Dacă au apărut primele simptome de făinare se aplică 2-3 tratamente consecutive la un interval de 5-7 zile după care se reiau aplicările preventive. Aceste 2-3 tratamente consecutive au rolul de a încetini extinderea bolii şi de a bloca dezvoltarea acesteia. În condiţii normale se aplică 2-3 tratamente suplimentare cu Topas la 7-14 zile, în funcţie de condiţiile climatice şi evoluţia bolii. Numărul maxim de tratamente cu Topas 100 EC este de 4 pe sezon. Pentru o bună eficacitate în caz de presiune ridicată, la nivelul ciorchinilor este necesară o operaţie de desfrunzire a viţei de vie. Combaterea făinării la ardei şi castraveţi: Tratamentele se pot aplica la apariţia primelor simptome ale dezvoltării bolii sau la avertizare. Tratamentele se vor repeta la 10-14 zile în funcţie de condiţiile climatice, timpul de cultură (protejată sau în câmp) şi evoluţia bolii.

Combaterea fainarii la mar: Topas 100 EC se poate aplica de la începutul înfrunzirii la scuturarea petalelor, la interval de 7 zile între tratamente pentru stoparea infecţiilor primare şi controlul infecţiilor secundare de făinare. După această perioadă, intervalul dintre tratamente poate fi de 7-14 zile. Intervalul dintre tratamente se adaptează în funcţie de condiţiile climatice, evoluţia bolii şi a culturii.

Combaterea moniliozei la cires si visin: Tratamentele se vor efectua conform cu avertizările locale. Se recomandă efectuarea a 2 tratamente pe sezon cu Topas 100 EC, înainte de înflorit (faza de buton alb) şi în plină floare la un interval de 7-10 zile, în funcţie de condiţiile climatice şi evoluţia bolii şi a culturii. De asemenea, se pot efectua tratamente în perioada de maturare a fructelor la interval de 7 zile. Pentru celelalte culturi şi boli, tratamentele se vor efectua preventiv sau în conformitate cu avertizările locale.

Compatibilitate: 

Topas 100 EC este compatibil cu numeroase produse de uz fitosanitar. Înainte de utilizare se vor consulta tabelele cu compatibilităţi şi se va efectua un test pe cultura respectivă.

Managementul prevenirii aparitiei formelor rezistente: 

Pentru a evita apariţia formelor rezistente, se recomandă alternarea cu produse din grupe chimice diferite, altele decât triazoli. Pe durata sezonului se pot aplica maxim 3-4 tratamente cu Topas 100 EC sau cu produse similare din aceeaşi grupă.

Toleranta culturii: 

Aplicat conform recomandarilor, Topas 100 EC este bine tolerat de culturi.

Tip Fungicid
Sistemic
Pentru
Ardei
Castraveti
Cires
Mar
Visin
Vita de vie
T3264
Nicio recenzie

Clientii care au cumparat acest produs au mai cumparat si:

Produs adăugat la lista de dorințe
Produs adăugat pentru comparare.

Doctor Plant utilizează cookie-uri și tehnologii similare pe site-urile sale. Continuând navigarea după prezentarea informațiilor privind modulele cookie, sunteți de acord cu această utilizare.