Bolile cartofului

Mozaicul X

Mozaicul X al cartofului produs de virusul Potato virus X. Atacul apare pe frunze sub forma unor pete de culoare verde-galbui, alternand cu verdele normal al frunzei. La un atac mai puternic frunzele se deformeaza si se incretesc, apar pete si dungi necrotice de culoare bruna negricioasa. Aceleasi pete si dungi necrotice pot aparea si pe petioluri si pe tulpini.

Masuri de prevenire si combatere:

 • cultivarea de soiuri rezistente, plantarea de tuberculi rezistenti;
 • eliminarea din culturi a plantelor atacate;
 • evitarea ranirii plantelor

Mozaicul Y

Mozaicul Y al cartofului produs de virusul Potato virus Y. Boala se manifesta pe frunzele si tulpinile aeriene. Pe organele atacate apar striuri, dungi si pete necrotice. Frunzele se ofilesc, se usuca, incepand cu cele de la baza si cad de pe lujeri, astfel incat plantele raman cu un smoc de frunze verzi la varf.

Masuri de prevenire si combatere:

 • cultivarea de soiuri rezistente, plantarea de tuberculi rezistenti;
 • eliminarea din culturi a plantelor atacate;
 • evitarea ranirii plantelor.

Putregaiul umed

Putregaiul umed al cartofului produs de bacteria Erwinia carotovora pv. atroseptica. Plantele provenite din tuberculi infectati raman mici, cu tulpini debile, cu ramuri erecte. Plantele bolnave se smulg usor, nu produc tuberculi sau acestia sunt infectati de putregaiul umed. In sectiune prin tubercului afectat se constata o coloratie roz-violacee a inelului de vase. Intr-un stadiu mai avansat in tubercul se formeaza caverne pline cu un mucilagiu bacterian, ce emana miros neplacut, iar pulpa tuberculului se descompune in intregime.

Masuri de prevenire si combatere:

Cancerul cartofului este produs de ciuperca Synchytrium endobioticum

Boala se manifesta pe organele supraterane ale cartofului (tuberculi, stoloni), cu exceptia radacinilor si mai rar la baza tulpinii si pe frunzele bazale.Pe organele atacate apar tumori mici, albicioase, moi carnoase, care mai tarziu cresc se brunifica si devin buretoase, dezvoltandu-se pe toata suprafata tuberculului determinand putrezirea acestuia.

Masuri de prevenire si combatere:

 • cultivarea de soiuri rezistente, plantarea de tuberculi rezistenti;
 • eliminarea din culturi a plantelor atacate;

Mana cartofului este produsa de ciuperca Phytophthora infestans

Mana se manifesta pe toate organele plantei, pe frunzele atacate apar pete galbui, la inceput mici cu un contur difuz si mai numeroase la marginea foliolelor. Petele se maresc treptat, devin brune, apoi brun-negricioase si sunt inconjurate de o dunga galbena, cu margini neregulate si difuze. Pe faza inferioara, in dreptul petelor se observa un puf fin, albicios. Pe tuberculii afectati mana se manifesta sub forma unor pete brune, brun-cenusii sau albastrui.

Masuri de prevenire si combatere:

Putregaiul uscat al cartofului produs de ciuperca Fusarium solani

Atacul se manifesta pe tuberculi, unde apar pete brune, in dreptul carora tesutul este moale. Pulpa tuberculilor putrezeste si capata o culoare bruna, apoi se usuca si se intareste. Treptat tubeculul atacat se zbarceste, isi micsoreaza volumul, pulpa transformandu-se intr-o masa tare, sfaramicioasa, de culoare alb-galbuie.

Masuri de prevenire si combatere:

 • plantarea de tuberculi sanatosi;
 • evitarea irigarii prin aspersiune;
 • adunarea si distrugerea resturilor vegetale in toamna;
 • dezinfectarea depozitelor cu sulfat de cupru 2%.
 • Tratamente cu CUPERTINE, 35 GR

Alternarioza cartofului produsa de ciuperca Alternaria solani

Alternarioza apare de obicei in perioada infloritului. Leziuni de culoare inchisa cu marginea galbena care pot forma inele concentrice scufundate pe frunze si tulpini. Leziunile initiale sunt circulare, iar apoi vor deveni unghiulare. Frunzele atacate se ofilesc, se deformeaza si se usuca, dar vor ramane atasate de plante. Ciuperca poate trece usor de pe frunze pe tuberculi atunci cand se recolteaza intr-o perioada ploioasa. Boala este favorizata de vreme umeda si uscata sau umiditate ridicata si frunzele umede.

Masuri de prevenire si combatere:

 • inmagazinarea tuberculilor in mediu rece;
 • plantarea de soiuri tarzii care sunt mai putin sensibile la boli;
 • reducerea stresului plantelor prin fertilizare si irigare adecvata;
 • severitatea simptomelor foliare poate fi redusa prin aplicarea fungicidelor adecvate cum ar fi Ortiva sau Score.

Principalii daunatori ai cartofului

Nematodul radacinilor (Meloidogyne incognito)

Acest dăunător are o largă raspandire pe glob chiar și în zonele mai reci datorită condițiilor prilenice din spațiile protejate de cultura. Este dăunătorul care produce cele mai mari pagube din serele din Romania.

Masuri de prevenire si combatere:

Viermi sarma

Acesti daunatori pot fi depistati atunci cand se sapa in jurul tulpinii. Stadiul de larva al viermilor poate dura intre 1 si 5 ani, in functie de specie. Atunci cand plantatia este in picioare este aproape imposibili controlul chimic. Tratamentul se aplica inainte de plantare sau se vor trata semintele. Este indicata roatia culturilor cu plante care nu au specific de gazda.

Masuri de prevenire si combatere:

Gandacul de Colorado

Plantele atacate prezintă iniţial găuri şi rosături pe frunze, iar mai târziu se formează pe acestea culoare întregi de rosături ce pornesc de la margine şi se termină la nervura principală a frunzei.

Masuri de prevenire si combatere:

 • gândacii şi larvele pot fi culeşi cu mâna, iar apoi îndepărtaţi şi distruşi. Suprafeţele întinse pot fi tratate biologic cu preparate din Bacillus thuringiensis tenebrionis. Deoarece folosirea acestora vizează distrugerea larvelor tinere, trebuie luată în considerare aplicarea preparatului în perioadele corecte şi conforme cu etapele evolutive ale larvelor.
 • tratamente cu Decis Mega (0.28 l/ha), Fastac (2 ml/ 10 l apa), Actara (1.5 gr/10 l apa), Karate Zeon (2 ml /10 l apa);
 • se recomanda plantarea de tuberculi tratati cu Prestige 290 FS (60 ml/kg).

Paduchele negru

Iernează ca ou, depus toamna de formele sexupare pe ramurile tinere de cireş si vişin, la baza mugurilor sau pe solzii lor. În aprilie apare fundatrixul, care dă naştere la 3-5 generaţii fundatrigene aptere, care colonizează frunzele si formează pseudocecidii. În lunile mai-iunie apar şi virginogenele aripate, care migrează pe plantele gazdă secundare (Gallium, Asperula, etc.), unde se înmulţesc dând naştere la mai multe generaţii de femele aptere şi aripate. În toamnă apar formele sexupare, care diferenţiază sexele. După împerechere, femelele depun ouăle.

Masuri de prevenire si combatere:

Afidele

Tratamente cu insecticide ca Actara 25 WG sau Mospilan 20 SG in perioada de vegetatie, iar inainte de plantare se trateaza tuberculii cu Prestige 290 FS (60 ml/ kg). Se prezinta sub forma unor insecte mici care se gasesc pe partea inferioara a frunzelor sau pe tulpini, de culoare verde sau galbena de obicei. Mai pot avea culoarea roz, maro, rosie sau neagra, in functie de specie si de plantele gazda. Acestea pot provoca pe frunze pete galbene, distorsionate sau muguri anemici. Afidele secreta o substanta lipicioasa, care contine zahar, si favorizeaza aparitia putregaiului pe plante. Afidele sunt cele mai daunatoare pentru cartofi, pentru ca sunt principalii transmitatori de virusi cum ar fi Virusul X sau Y. Daca populatia afidelor este limitata doar la cateva frunze, atunci doar se vor sterge frunzele sau se vor scutura. Daca infestarea este foarte mare, se aplica insecticidele mentionate.

Masuri de prevenire si combatere:

Cicadele

Ierneaza ca adult pe resturile vegetale de la suprafata solului si au mai multe generatii pe an. Aceastea sunt foarte active in perioada iulie-august. Cicadele inteapa si sug sucul celular din diverse parti ale plantei. In urma atacului, pe frunze apar pete mici, care se brunifica. Tesuturile atacate se necrozeaza. Uneori frunzele se rasucesc si nu se mai dezvolta. Cicadele sunt insecte foarte periculoase deoarece transmit micoplasma ce produce stoburul solanaceelor.

Masuri de prevenire si combatere:

Puricele cartofului (Epitrix cucumeris)

Nu este foarte raspandit pe teritorul tarii noastre. Acesta ierneaza ca adult, iar in condiitii meteo favorabile poate avea trei generatii pe an. Adultii apar primavara devreme si produc ciuruirea fruzelor de cartof. Larvele se dezvolta in sol si rod galerii in tuberculi.

Masuri de prevenire si combatere:

Carabusul de mai (Melolontha melolontha)

Este o specie polifaga si are o generatie la 3-4 ani. Larvele se dezvolta in sol si ataca organele subterane ale plantelor (radacini, tuberculi, etc). Adultii nu sunt periculosi pentru cultura cartofului.

Masuri de prevenire si combatere:

Coropisnita (Gryllotalpa gryllotalpa)

Este o specie polifaga raspandita pe tot teritoriul tarii noastre. Aceasta ataca organele subterane ale plantelor. Radacinile sunt retezate, iar in tuberculi produce galerii si rosaturi.

Masuri de prevenire si combatere:

Buha semanaturilor (Agrostis segetum)

are doua generatii pe an si ierneaza ca larva de diferite varste in sol. Adultii nu sunt periculosi, dar larvele se hranesc pe toate partile plantei. Prefara regiunea coletului si tuberculii, unde roade cavitati de hranire.

Masuri de prevenire si combatere: