Bolile dovleacului

Mana dovleacului

Este produsa de ciuperca Pseudoperonospora cubensis. Plantele sunt atacate in toate fazele de vegetatie, pe frunze aparand numeroase pete, de regula colturoase, inceput de culoare galben verzuie, apoi se transforma in galben lamaie, iar dupa cateva zile devin brun-deschis. In dreptul petelor pe fata inferioara se formeaza puf cenusiu-violaceu, alcatuit din organele de inmultire ale ciupercii. Atacul se manifesta foarte rar pe fructe, acestea raman mici, nu mai ajung la maturitate si au gust fad.

Masuri de prevenire si combatere:

Patarea bacteriana produsa de bacteria Xanthomonas campestris

Pe frunze apar pete circulare, intunecate, care pot fuziona, astfel frunzele se vor ruina in intregime. Pe fruct, leziunile imbibate in apa se extind si se dezvolta in cruste de culoarea bronzului, care se vor aplatiza si vor ajunge la dimensiunea completa. Principalul mod de transmitere a bolii este prin seminte contaminate.

Masuri de prevenire si combatere:

  • evitati irigatiile aeriene;
  • rotatia culturilor (a se evita plantarea altor specii de Cucurbitacee);
  • folositi seminte noi la fiecare plantare, intrucat bacteria se transfera prin seminte;
  • aplicati tratamente cu fungicide pe baza de cupru ca Zeama Bordeleza, Funguran, Coppermax, Curzate Manox.

Fainarea dovleacului

Este produsa de ciuperca Sphaerotheca fuliginea. Boala se manifesta pe frunze, pe ambele fete, sub forma unei colonii albe, prafoase, care cuprinde tot limbul frunzei. Frunzele acoperite in intregime de ciuperca se brunifica, se usuca si cad. Aparitia ciupercii este favorizata de temperaturi de peste 24º C si vreme uscata.

Masuri de prevenire si combatere:

Ofilirea bacteriana produsa de bacteria Erwinia tracheiphila

Ofilirea poate incepe de la cateva frunze sau de la intreaga planta. Frunzele si tupinile afectate vor capata o nuanta de verde inchis. Boala poate fi confirmata prin sectionarea unei tulpini, se vor observa siruri maronii pe lungimea tulpinii.

Masuri de prevenire si combatere:

  • controlul daunatorilor pentru a preveni extinderea bolii;
  • tratamente cu fungicide ca Topsin, Dithane.

Principalii daunatori ai dovleacului

Paianjenul (acarianul) rosu (Tetranychus urticae)

Prezinta 6-10 generatii pe an si ierneaza in stadiu de adult, mai ales ca femela (masculii fiind in general mai rari), sub scoarta exfoliata a pomilor, pe sub frunzele cazute, pe buruieni uscate sau in stratul superficial al solului, etc. Frunzele atacate se usuca si cad, inregistrandu-se defolieri, care uneori pot cuprinde 80-100% din numarul de frunze. Ca urmare a atacului, se constata o oprire a cresterii lastarilor si o coacere prematura a fructelor.

Masuri de prevenire si combatere:

Tripsi

Sunt insecte de mici dimensiuni, greu vizibile cu ochiul liber, ce ataca un numar foarte mare de plante de cultura. Aceastia colonizeaza varfurile de creste, florile, frunzele, determinand avortarea florilor si piticirea plantelor. Acestea transmit o serie de viroze.

Masuri de prevenire si combatere:

Paduchele verde

Sunt insecte de mici dimensiuni, greu vizibile cu ochiul liber, ce ataca un numar foarte mare de plante de cultura. Aceastia colonizeaza varfurile de creste, florile, frunzele, determinand avortarea florilor si piticirea plantelor.

Masuri de prevenire si combatere: