Boli Coacaz

Ingalbenirea coacazului produsa de Currant yellows virus

Simptomele apar pe frunzele pozitionate la mijlocul ramurilor. Frunzele se ingalbenesc partial si se usuca. In caz de atac sever nervurile devin galbene. Virusul este transmis prin altoire, butasire si marcotaj.

Masuri de prevenire si combatere:

  • dezinfectarea uneltelor care se folosesc la butasire, altoire si marcotaj;
  • folosirea de material genetic sanatos;

Fainarea americana produsa de ciuperca Sphaerotheca mors-uvae si Fainarea europeana produsa de Microsphaera grossulariae

Aceste ciuperci ataca frunzele, fructele si lastarii tineri. Pe suprafata acestor organe apare o pasla alba miceliana. Frunzele atacate raman mici, se usuca si cad. Pe lastari apar pete albe cu aspect prafos, ce se brunifica. In urma atacului, mugurii de rod nu se diferentiaza, iar productia scade. Fructele tinere se zbarcesc si se innegresc, iar cele mature crapa si putrezesc.

Masuri de prevenire si combatere:

  • taierea si arderea lastarilor atacati;
  • cultivarea soiurilor rezistente. Exemple: Kantata, Black Down, Tsema, Victoria, Record 35, Slitsa;
  • tratamente chimice cu: Topas, Kumulus, Thiovit Jet, Folicur Solo;

Antracnoza coacazului produsa de ciuperca Pseudopeziza ribes

Este cea mai periculoasa boala ce ataca plantatiile de coacaz. Aparitia acestei boli este favorizata de umiditatea atmosferica ridicata. Aceasta ciuperca ataca lastarii, fructele si pendunculul florilor, dar cele mai mari pagube le produce frunzelor. Acestea prezinta pete mici, circulare sau neregulate, de culoare brun-rosiatica. Boala evolueaza, iar in mijlocul petelor apar punctisoare de culoare bruna-ruginie, ce reprezinta fructificatiile ciupercii. Frunzele atacate se ingalbenesc, se brunifica si cad cad prematur. Astfel capacitatea de fotosinteza este redusa, iar productiile scad considerabil.

Masuri de prevenire si combatere:

Rugina produsa de ciuperca Cronartium ribicola

Forma cea mai frecventa de atac se manifesta pe frunze. Pe fata superioara a acestora apar pete galbene de decolorare, iar pe fata inferioara ciuperca formeaza pustule circulare de culoare bruna. Boala evolueaza iar ciuperca formeaza spori de culoare galbena, prezenti pe fata inferioara a frunzelor. Frunzele atacate se usuca si cad, iar fructele nu se matureaza normal.

Masuri de prevenire si combatere:

Patarea cenusie produsa de Mycosphaerella ribis

Pe frunze apar pete mici, circulare de culoare bruna. Boala evolueza, petele devin cenusii, iar la suprafata lor apar punctisoare negre, ce reprezinta fructificatiile ciupercii. Boala se transmite prin sporii ce ierneaza pe frunzele de la suprafata solului.

Masuri de prevenire si combatere:

Daunatori Coacaz

Afidele

Afidele sunt specii polifage ce migreaza de la o planta la alta sau de la o specie la alta. Acestea cresc pe flora sponta, iar apoi se deplaseaza pe speciile cultivate. Se prezinta sub forma de colonie pe partea inferioara a frunzelor, pe flori sau inflorescente si pe lastarii tineri. Insectele inteapa si sug sucul celular, provocand un stres plantei. In caz de atac sever, determina scaderea rezistentei pomului fata de boli.

Masuri de prevenire si combatere:

Acarienii

Acarienii sunt insecte care se observa foarte greu cu ochiul liber. Sunt specii polifage, ce ataca foarte multe plante si pomi fructiferi, atat specii cultivate cat si specii spontane. Acestia se hranesc cu sucul celular. In urma atacului, funzele au un aspect pergamentos, florile avorteaza, iar arbustul stagneaza din crestere.

Masuri de prevenire si combatere:

Paduchele san Jose (Quadraspidiorus perniciosus)

Este o specie polifaga ce ataca peste 200 de specii de plante. Prezinta 1-3 generatii pe an si ierneaza in stadiul de lava pe scoarta specilor afectate. Femelele si larvele se raspandesc pe toate organele plantelor afectate, inclusiv pe fruct, acestea hranindu-se cu sucul celular al plantelor gazda. In caz de atac masiv, scuturile ce protejeaza corpul insectelor se suprapun si sufoca pomii. Acestia stagneaza din crestere, iar dupa 2-3 ani se usuca.

Masuri de prevenire si combatere:

Gargarita mugurilor (Sciaphobus squalidus)

Este o specie periculoasa ce ataca in special mugurii si bobocii floriferi. Dezvolta o generatie la doi ani si ierneaza ca adult in stratul superficial al solului. Primavara apar adultii, ce migreaza pe arbusti si se hranesc pe muguri si pe bobocii florali. Larvele nu sunt daunatoare pentru, acestea se hranesc cu radacinile plantelor erbacee spontane.

Masuri de prevenire si combatere:

Cotarul agrisului (Abraxas grossulariata)

Aceasta insecta ataca culturile de agris si coacaz. Dezvolta o generatie pe an si ierneaza ca in larva in cuiburi de matase sub frunzele cazute. Larvele rod frunzele, lastarii si inflorescentele, determinand defolierea si reducerea productiei.

Masuri de prevenire si combatere:

Viespea galbena a frunzelor de coacaz si agris (Nematus ribesii)

Dezvolta doua generatii pe an si ierneaza intr-un cocon, in stratul superficial al solului. Larvele primei generatii rod perforatii in frunze, iar mai tarziu distrug limbul foliar. Atacul se manifesta pe frunzele aflate la baza arbustilor.

Masuri de prevenire si combatere:

Tantarul frunzelor de coacaz (Dasineura tetensi)

Are trei generatii pe an si ierneza intr-un cocon matasos in stratul superficial al solului. Atacul se manifesta pe frunzele tinere din varful lastarilor. Acestea se deformeaza si se brunifica. Cele mai mari pagube le produce in pepinere si in plantatiile tinere.

Masuri de prevenire si combatere:

Sfredelitorul tulpinilor (synanthedon tipuliformis)

Produce pagube mari in toate plantatiile de coacaz negru, mai cu seama in pepiniere. Adultul este un fluture, asemanator cu o viespe. Larvele sale intra sub scoarta ramurilor si rod galerii neregulate. In anul urmator larvele patrund in profunzine in trunchi unde consuma tesuturile conducatoare. In urma atacului, arborii se usuca si mor.

Masuri de prevenire si combatere:

  • Combaterea acestui daunator este dificila. Se recomanda aplicarea insecticidelor specifice in timpul repausului vegetativ. Aceastea se vor aplica astfel incat scoarta arbustilor sa fie „spalata”. Exemple de produse: Confidor Oil;