Boli Capsuni

Patarea inelara Strawberry latent ringspot virus

Acest virus ataca mai multe specii de plante lemnoase si erbacee. Plantele atacate prezinta o stagnare din crestere si prezinta pete de culoare galbena pe frunze. Acest virus este usor de recunoscut deoarece virusul apare in vetre. Boala este transmisa prin nematozi si prin materiarul saditor infectat.

Masuri de prevenire si combatere:

 • utilizarea materialului saditor infectat;
 • dezinfectarea solului daca s-a semnalat prezenta nematozilor. Exemple de produse: Basamid;

Marmorarea frunzelor produsa de Strawberry mottle virus

Boala se manifesta prin aparitia pe frunze a unor pete de decolorare dispune de-a lungul nervurilor. De asemenea, nervurile se decoloreaza, iar frunzele se rasucesc. Acest virus este transmis de catre afide.

Masuri de prevenire si combatere:

 • cultivarea de soiuri si hibrizi rezistenti;
 • aplicarea insecticidelor pentru a tine sub control populatia de afide;

Virescenta capsunilor (Strawberry mycoplasma)

Acesta boala se manifesta prin inverzirea petalelor, elementelor florale se transforma in formatiuni asemanatoare frunzelor. Frunzele tinere au aspect clorotic, sunt slab dezvoltate si rasucite spre partea superioara. De asemena, fructele se pot transforma in organe vegetative. Plantele ataca se usuca prematur. Aceasta boala traieste pe buruieni (volbura, cuscuta) si este transmisa de cateva specii de cicade.

Masuri de prevenire si combatere:

 • verificarea materialului saditor inainte de plantare;
 • aplicarea insecticidelor pentru a tine sub control populatia de insecte;

Arsura bacteriana produsa de Xantomonas fragariae

Pe frunze apar pete unghiulare, brun-negricioase, deliminate de nervuri. Petele cresc si se pot unii, distrugand intreaga suprafata a frunzelor. Pe vreme umeda, la suprafata petelor se formeaza un strat vascos, ce reprezinta exudatul bacterian. Tesuturile atacate sunt distruse, se desprind de planta, iar frunzele capata un aspect ciuruit. Bacterioza rezista pe resturile vegetale de la suprafata solului si este transmisa prin exudatul bacterian.

Masuri de prevenire si combatere:

Patarea alba a frunzelor produsa de Mycosphaerella fragariae

Pe frunze apar pete mici, de culoare alb-cenusiu, marginite de o bordura purpurie. La suprafata petelor apare un puf albcios ce reprezinta fructificatiile ciupercii. Tesuturile atacate se necrozeaza, iar frunzele se deformeaza. Boala apare frecvent in plantatiile neingrijite.

Masuri de prevenire si combatere:

Fainarea produsa de Sphaerotheca alchemillae

Aceasta ciuperca ataca toate organele aeriene ale plantei. Pe organele atacate se dezvolta o pasla alba ce devine prafoasa dupa aparitia fructificatiilor ciupercii. Frunzele si fructele atacate raman mici si se deformeaza. Astfel, fructele isi pierd aspectul comercial, iar planta este slabita.

Masuri de prevenire si combatere:

Putregaiul cenusiu produs de Botrytis cinerea

Ciuperca isi face aparitia pe fruzele de la baza plantei, iar daca umiditatea isi mentine valoarea ridicata, poate trece pe fructe si inflorescente. Organele atacate se acopera cu un mucegai cenusiu si putrezesc. Boala se dezvolta rapida si poate distruge fructele plantei, dar se poate extinde si la plantele vecine.

Masuri de prevenire si combatere:

Mana coletului si a fructelor produsa de Phytophthora cactorum

Aceasta ciuperca ataca toate organele plantei, dar simptomele evidente se manifesta pe organele aeriene. Astfel, fructele verzi se intaresc, iar cele ajunse la maturitate capata o culoare roz si au un gust amar. In conditii de umiditate ridicata, temperaturi ridicate si lipsa ventilatiei. Pe suprafata fructelor apare un puf albicios, ce reprezinta fructificatiile ciupercii. Daca efectuam o sectiune in colet observa tesuturile conducatoare si maduva au aspect spongios si o culoare brun-rosiatica.

Masuri de prevenire si combatere:

Patarea purpurie produsa de Diplocarpon earliana

Pe frunze apar pete circulare, mici, izolate sau unite, de culoare rosie-violacee. Boala evolueaza iar tesuturile atacate se necrozeaza si devin cenusii. In urma atacului capacitatea de fotosinteza este redusa, iar productiile sunt slabe. Aceasta boala se poate confunda cu patarea alba.

Masuri de prevenire si combatere:

Putregaiul apos produs de Rhizopus stolonifer

Aceasta boala poate ataca fructele dupa recoltare, in timpul transportului sau depozitarii. La suprafata fructelor apare un mucegai insotit de formatiuni circulare de culoare neagra, ce reprezinta fructificatiile ciupercii. Aceasta boala se raspandeste rapid si poate distruge cantitati insemnate de fructe.

Masuri de prevenire si combatere:

 • se vor folosi ambalaje curate, dezinfectate;
 • se va asigura ventilatia aerului in depozite;
 • pe timpul transportului si depozitatii temperatura se va mentine la valori scazute;

Patarea bruna produsa de Dentrophoma obscurans (marssonina fragariae)

Atacul se manifesta din primavara pana toamna pe toate organele aeriene, simptomele fiind mai frecvente pe frunze. Boala se manifesta sub forma unor pete brune-purpurii, cu o forma neregulata. Cu timpul petele se maresc si devin brune. In urma atacului, frunzele se usuca si cad inainte de vreme.

Masuri de prevenire si combatere:

Vestejirea plantelor produsa de Verticillium dahliae

Primele simptome sunt reprezentate de ofilirea frunzelor bazale. Treptat ofilirea se extinde si cuprinde intreaga planta. Daca efectuam o sectiune prin colet vom observa distrugerea sistemului radicular.

Masuri de prevenire si combatere:

 • tratamente chimice aplicate la sol cu Topsin 70 WDG si Topsin 500 SC. Se prepara o solutie de 0.05 – 0.1 % (5 sau 10 g la 10 l de apa) si se stropeste fiecare planta cu 0.5 l (din solutia respectiva);

Daunatori Capsuni

Nematodul capsunului (Aphelenchoides fragariae)

Are 6-8 generatii pe an si ierneaza adult in interiorul plantelor afectate si in sol. Migreaza prin picaturile de apa si ajunge in plante. Traieste in interiorul plantelor afectate si se hraneste cu sucul celular. In urma atacului are loc ingrosarea si ramificarea lastarilor floriferi si reducerea cresterii frunzelor tinere. Florile si fructele atacate raman nedezvoltate sau chiar se deformeaza.

Masuri de prevenire si combatere:

 • cultivarea soiurilor rezistente;
 • utilizarea materialului saditor sanatos;
 • dezinfectarea solului cu Basamid;

Acarianul capsunului (Tarsonemus fragariae)

Are 5-8 generatii pe an si ierneaza ca femela la baza rozetei de frunze. Primavara, femelele se hranesc pe frunzele tinere iar apoi depun ponta pe frunze. Dupa eclozare larvele colonizeaza organele plantei. In urma atacului plantele sunt slabite si se pot usca in decursul a 1-2 ani.

Masuri de prevenire si combatere:

Gargarita neagra a capsunului (Anthonomus rubi)

Are o generatie pe an si ierneaza sub frunze sau in stratul superficial al solului. Primavara adultii se hranesc cu mugurii vegetivi si floriferi, apoi cu frunzele tinere si bobocii florali. Femelele depun ponta in bobocii florali iar larvele consuma interiorul acestora. Adultii dorminzi produc cele mai mari pagube.

Masuri de prevenire si combatere:

Tripsi

Sunt insecte de mici dimensiuni, greu vizibile cu ochiul liber, ce ataca un numar foarte mare de plante de cultura sau pomi fructiferi. Aceastia colonizeaza varfurile de creste, florile, frunzele, determinand avortarea florilor si stagnarea din crestere a pomilor.

Masuri de prevenire si combatere:

Afidele

Afidele sunt specii polifage ce migreaza de la o planta la alta sau de la o specie la alta. Acestea cresc pe flora sponta, iar apoi se deplaseaza pe speciile cultivate. Se prezinta sub forma de colonie pe partea inferioara a frunzelor, pe flori sau inflorescente si pe lastarii tineri. Insectele inteapa si sug sucul celular, provocand un stres plantei. In caz de atac sever, determina scaderea rezistentei pomului fata de boli.

Masuri de prevenire si combatere:

Scuipatul cucului (Philaenus spumarius)

Insectele colonizeaza plantele si se hranesc cu sucul celular. Nimfele secreta o substanta cu aspectul unei spune, care protejeaza larvele in timpul dezvoltarii. In urma atacului frunzele raman mici, iar planta nu se mai dezvolta normal.

Masuri de prevenire si combatere:

Limaxul cenusiu (Deroceras agreste)

Este o specie polifaga ce ataca numeroase specii de flori, vita de vie, etc. Produce pagube mari in perioadele umede. Acesta perforeaza frunzele, distrugand aparatul foliar al plantei.

Masuri de prevenire si combatere: