Boli Alun

Mozaicul alunului produs de Apple mosaic virus

Cea mai frecventa forma de atac se manifesta pe frunze prin aparitia unor pete neregulate de culoare galbena. De obicei, atacul se observa pe o parte a frunzelor. Daca temperaturile sunt cuprinse intre 18-20 de grade Celsius petele se brunifica. In urma atacului, frunzele cad iar lastarii nu se dezvolta normal. Acest lucru duce la scaderea productiei si la slabirea pomilor atacati. Virusul se transmite prin altoire, polen, seminte infectate, iar in pepiniera prin atingerea radacinilor.

Masuri de prevenire si combatere:

  • folosirea de altoi si portaltoi sanatosi;
  • eliminarea pomilor virusati din livada;
  • plantarea de soiuri rezistente;

Patarea bacteriana (Xantomonas campestris pv Corylina)

Este o boala foarte periculoasa in plantatiile de alun. Bacterioza ataca mugurii, lastarii si frunzele. Mugurii se brunifica si nu se mai dezvolta, lastarii se usuca, iar la suprafata ramurilor apar leziuni ulceroase ce pot duce la frangerea lor. Bacterioza se transmite prin exudatul bacterian ce este transportat de picaturile de ploaie, de vant sau prin efectuarea lucrarilor de ingrijire. Pe frunze apar pete de culoare neagra, dispuse in spatiul dintre nervuri. Petele se unesc si distrug intreaga frunza.

Masuri de prevenire si combatere:

Antracnoza alunului produsa de Sphaceloma coryli

Acesta ciuperca ataca fructele, frunzele si florile arbustului. Pe frunze apar pete necrotice de culoare neagra. In cazuri severe nervurile frunzelor se innegresc. Pe flori apar leziuni de mici dimensiuni, ce determina deformarea si avortarea acestora. Pe fruncte apar pete necrotice brun-negricioase. In urma atacului, fructele cad prematur.Masuri de prevenire si combatere:

Gleosporioza alunului produsa de Gloeosporium coryli

Aceasta boala ataca mugurii floriferi si cei vegetativi. Pe muguri apar pete brune, ce acopera intraga suprafata a mugurilor. In urma atacului mugurii sunt distrusi, iar productia scade semnificativ.

Masuri de prevenire si combatere:

Monilioza produsa de ciuperca Monilinia laxa

Aceasta boala ataca toate organele aeriene ale pomilor, producand pagube insemnate in anii reci si ploiosi. Frunzele atacate atarna fara sa cada, florile se brunifica si se usuca, iar ramurile se indoaie in forma de carlig. Fructele tinere se zbarcesc, se brunifica si cad masiv. Ciuperca ierneaza pe fructele atacate si in scoarta ramurilor.

Masuri de prevenire si combatere:

  • taierea si arderea ramurilor afectate;
  • taierea ramurilor afectate pana la zona sanatoasa, aplicarea unui tratament cu Zeama Bordeleza 4-5 % si acoperirea ranilor cu mastic cicatrizant;
  • tratamente chimice in perioada de repaus vegetativ cu poduse pe baza de cupru (exemplu: Zeama Bordeleza) si tratamente preventive aplicate in vegetatie cu, Score, Topsin

Fainarea produsa de ciuperca Phyllactinia corylea

Atacul apare pe frunzele lastarilor tineri prin aparitia unor pete albe. Aceastea se extind si acopera intreaga frunza. Boala evolueaza, iar miceliul devine cenusiu si prafos. Tesuturile atacate se incretesc si se usuca. Ciuperca ataca si fructele tinere. Acestea sunt acoperite de pasla alba miceliana. Fructele crapa si putrezesc.

Masuri de prevenire si combatere:

Putregaiul cenusiu produs de Botrytis cinerea

Ciuperca isi face aparitia in conditii de umiditate ridicataca si luminozitate scazuta si poate avea un impact sever asupra productie, chiar si dupa recoltare. Simptomele acestei ciuperci se pot observa pe organele aeriene ale arbustului. Zonele atacate se brunifica si se acopera cu un puf cenusiu ce reprezinta fructificatiile ciupercii. Ciuperca traieste pe resturile vegetale de la suprafata solului, iar sporii acesteia sunt trasportati pe plantele sanatoase de curentii de aer si de picaturile de apa.

Masuri de prevenire si combatere:

Daunatori Alun

Gargarita alunului (Balaninus nucum)

Reprezinta principalul daunator al alunului. Adultii se hranesc cu frunzele tinere si invelisul fructelor. Femele depun ouale in fructele tinere intr-o incizie facuta cu rostrul. Dupa eclozare, larvele consuma continutul fructului, apoi ies din fruct si se retrag in sol.Masuri de prevenire si combatere:

Acarianul mugurilor (Phytopthus avellanae)

Acest daunator este prezent in toate plantatiile de alun. Larvele acestui daunator ierneaza in interiorul mugurilor atacati. In urma atacului mugurii se deformeaza si nu se mai dezvolta normal.

Masuri de prevenire si combatere:

Paduchele verde al alunului (Corylobium avellanae) si Paduchele galben al alunului (Myzocallis coryli)

Afidele colonizeaza partea inferioara a frunzelor si varfurile de crestere. Arbustii atacati realizeaza cresteri mici, nu se diferentiaza mugurii de rod, fructele raman mici, productia fiind puternic afectata. De asemenea, afidele pot transmite o serie de viroze.

Masuri de prevenire si combatere:

Viermele fructelor (Cydia spp.)

Sunt insecte polifage ce ataca mai multe specii de pomi si arbusti fructiferi, inclusiv alunul. Ierneaza in stadiu de larva in spatiile adapostite de intemperii (crapaturile scoarte, sol, frunze, etc. ). Femelele depun ponta pe fructe sau in apropierea acestora, iar larvele patrund in fructe, unde consuma samburii.

Masuri de prevenire si combatere:

Cicada melifera (Metcalfa pruinosa)

Este o specie polifaga ce ataca vita de vie, arborii si arbustii fructiferi si pomi fructiferi. Dezvolta o generatie pe an si ierneaza in stadiu de ou in ramurile plantelor atacate. Adultii si larvele se hranesc cu sucul celular al plantelor atacate, impiedicand cresterea plantelor si raspandind numeroase viroze. Combaterea acestei specii este foarte dificila datorita stratului de ceara ce acopera corpul insectelor. Din acest motiv, poate fi confundata destul de usor cu paduchele lanos (Erisoma lanigerum).

Masuri de prevenire si combatere: