Boli Afin

Virusul „siretul afinului„ produs de Blueberry Shoestring Virus

Denumirea acestui virus vine de la simptomele ce le provoaca. Frunzele arbustilor infectati capata culoarea rosie si se curbeaza puternic spre partea inferioara. Astfel, frunzele capata aspectul unui siret. Florile devin rosiatice, iar fructele nu mai ajung la culoarea albastra specifica. Simptomul caracteristic este reprezentat de prezenta unor dungi roscate pe tulpini. Simptomele acestei boli apar la 2-4 ani de la infectie. Virusul este transmis de catre afide.

Masuri de prevenire si combatere:

 • aplicarea insecticidelor pentru a tine sub control populatia de afide;
 • eliminarea arbustilor atacati din plantatie;

Mumifierea fructelor produsa de Monilinia vaccinii-corymbosi

Ciuperca ataca ramurile si florile, patrunde prin ovarul florilor si se dezvolta odata cu fructele. Odata ajunse la maturitate, fructele se zbarcesc, se ingalbenesc si cad. Ciuperca se raspandeste prin spori si poate fi transmisa chiar si de albine, care transporta polenul infectat.

Masuri de prevenire si combatere:

Putregaiul cenusiu produs de Botrytis cinerea

Aceasta boala poate ataca toate organele aeriene ale plantei, dar atacul cel mai frecvent se manifesta pe inflorescente. Acestea se ofilesc, se brunifica si avorteaza, iar pe suprafata lor apar fructificatiile ciupercii. Tulpinile si frunzele tinere se ofilesc brusc, se decoloreaza si se acopera cu fructificatiile ciupercii. Aparitia acestei boli este favorizata de umiditatea atmosferica ridicata. Fructele se decoloreaza si putrezesc. Acesta boala poate produce pagube semnificative si dupa recoltare.

Masuri de prevenire si combatere:

Fainarea produsa de Erysiphe vaccinii

Boala se manifesta pe frunze, lastarii tineri si pe fructe. Pe frunze apar pete de culoare alba cu aspect micelian. Boala evolueaza, petele se unesc si acopera intreaga frunza, iar miceliul devine prafos. Tesuturile atacate se usuca. Pe fructe pot aparea pete asemanatoare cu cele aparute pe frunze. In urma atacului, fructele se sparg si putrezesc.

Masuri de prevenire si combatere:

Cancerul tulpinii produs de Botryosphaeria corticis si Fusicoccum putrefaciens

Aceste ciuperci produc simptome asemanatoare. Pe tulpinile de un an apar ridicaturi conice de culoare rosiatica. In anul urmator boala evolueaza, iar umflaturile crapa. Zona atacata capata culoarea cenusie si putrezeste.

Masuri de prevenire si combatere:

Arsura ramurilor produsa de ciupercile din genul Phomopsis

Nu e o boala foarte intalnita in cultura, dar isi poate face prezenta in plantatiile neintretinute. Primele simptome apar pe ramuri, unde isi fac aparitia pete mari rosiatice. Boala evolueaza si ataca intreaga coroana. In urma atacului, frunzele se ofilesc si capata o culoare bruna.

Masuri de prevenire si combatere:

 • Combaterea acestei boli nu este dificila. Efectuarea lucrarilor de intretinere (taieri, irigare, fertilizare, igiena culturala) asigura disparitia acestei boli din plantatie.
 • ramurile afectate se elimina si se ard;
 • se aplica unul din produsele: Cabrio Top, Ortiva, Thiovit Jet;

Septorioza produsa de Septoria albopunctata

Simptomele acestei boli apar, in principal, pe frunze. Astfel, pe limbul foliar apar numeroase pete mici, de culoare bruna, inconjurate de un halou violaceu. Boala evolueaza, iar centrul petelor devine albicios. In final, frunzele atacate se desprind si cad prematur.

Masuri de prevenire si combatere:

Inrosirea frunzelor produsa de ciuperca Exobasidium vaccinii

Aceasta boala poate ataca toate organele aeriene ale plantei. La inceputul verii pe frunze pot aparea pete de culoare alba, in dreptul carora tesutul este scufundat. De asemenea, poate provoca inrosirea frunzelor insotite de ingrosarea acestora. De cele mai multe ori atacul acestei ciuperci este izolat si nu inflenteaza productia.

Masuri de prevenire si combatere:

 • cultivarea soiurilor rezistente;

Rugina produsa de Pucciniastrum myrtilli

Primele simptome ale acestei boli sunt reprezentate de aparitia unor pete clorotice pe partea superioara a frunzelor. Boala evolueaza iar pe partea inferioara apar pustule de culoare portocalie. Cu timpul, pustulele isi schimba culoarea si devin negre. Frunzele cele mai afectate sunt cele de la baza arbustului.

Masuri de prevenire si combatere:

Antracnoza produsa de Colletotrichum gloeosporioides

Aceasta ciuperca ataca toate organele aeriene ale arbustului. Pe lastarii tineri apar leziuni brune. La suprafata acestor leziuni se dezvolta fructificatiile ciupercii sub forma unor inele concentrice specifice. Pe frunze se dezvolta pete asemanatoare cu cele de pe lastari, iar florile avorteaza in urma atacului. Pe fructe simptomele apar doar in faza de coacere, de unde vine si denumirea „de putregai copt„. In urma atacului, pe fructe apar pete brune. Boala evolueaza si la suprafata petelor apar fructificatiile ciupercii sub forma unor formatiuni circulare de culoare portocalie.

Masuri de prevenire si combatere:

Daunatori Afin

Afidele

Afidele sunt specii polifage ce migreaza de la o planta la alta sau de la o specie la alta. Acestea cresc pe flora sponta, iar apoi se deplaseaza pe speciile cultivate. Se prezinta sub forma de colonie pe partea inferioara a frunzelor, pe flori sau inflorescente si pe lastarii tineri. Insectele inteapa si sug sucul celular, provocand un stres plantei. In caz de atac sever, determina scaderea rezistentei pomului fata de boli.

Masuri de prevenire si combatere:

Cicada Gheboasa (Cerasa bubalus)

Este o specie ce produce daune indirect pomilor fructiferi. Dezvolta o generatie pe an si ierneaza ca ou in crapaturile de pe scoarta pomilor. Aceasta cicada se hraneste cu sucul celular al plantelor ierboase (trifoi, lucerna, etc). Femelele depun ponta pe ramurile pomilor, intr-o incizie facuta cu ovipozitorul. Scoarta crapa in zona afectata, iar ciculatia sevei este oprita. Ramurile atacate nu mai fructifica normal, iar la atacuri puternice se usuca. De asemenea, ranile produse reprezinta porti de intrare pentru agentii fito-patogeni. Pagubele cele mai mari se inregistreaza in cazul puietilor, care in urma atacului se usuca.Masuri de prevenire si combatere:

 • controlul atent al materialului saditor;
 • curatarea ramurilor cu o perie aspra;
 • taierea si arderea ramurilor afectate;
 • distrugerea plantelor ierboase din livida;
 • tratamente chimice in perioada de repaus vegetativ. Exemple de produse: Confidor Oil

Acarienii

Acarienii sunt insecte care se observa foarte greu cu ochiul liber. Sunt specii polifage, ce ataca foarte multe plante si pomi fructiferi, atat specii cultivate cat si specii spontane. Acestia se hranesc cu sucul celular. In urma atacului, funzele au un aspect pergamentos, florile avorteaza, iar pomul stagneaza din crestere.

Masuri de prevenire si combatere:

Gargarita florilor de afin Anthonomus musculus

Este o insecta de mici dimensiuni, de culoare rosiatica ce ierneaza ca adult in stratul superficial al solului. Primavara iese din adapost si depune ouale in muguri, la baza florilor. Larvele consuma organele florale, inclusiv ovarul. Florile nu se mai deschid, se ofilesc si cad.

Masuri de prevenire si combatere:

Tripsi

Sunt insecte de mici dimensiuni, greu vizibile cu ochiul liber, ce ataca un numar foarte mare de plante de cultura sau pomi fructiferi. Aceastia colonizeaza varfurile de creste, florile, frunzele, determinand avortarea florilor si stagnarea din crestere a pomilor.

Masuri de prevenire si combatere:

Paduchele san Jose (Quadraspidiorus perniciosus)

Este o specie polifaga ce ataca peste 200 de specii de plante. Prezinta 1-3 generatii pe an si ierneaza in stadiul de lava pe scoarta specilor afectate. Femelele si larvele se raspandesc pe toate organele plantelor afectate, inclusiv pe fruct, acestea hranindu-se cu sucul celular al plantelor gazda. In caz de atac masiv, scuturile ce protejeaza corpul insectelor se suprapun si sufoca pomii. Acestia stagneaza din crestere, iar dupa 2-3 ani se usuca.

Masuri de prevenire si combatere:

Gandacul japonez (Popillia japonica)

Dezvolta o generatie la 1-2 ani si ierneaza ca larva in stratul superficial al solului. Este o specie polifaga ce ataca peste 300 de specii de plante. Adultii ataca frunzele si florile arbustilor. Acestia scheletuiesc frunzele si consuma organele plantelor. In caz de atac sever influenteaza negativ productia.

Masuri de prevenire si combatere:

Gargarita mugurilor (Sciaphobus squalidus)

Este o specie periculoasa ce ataca in special mugurii si bobocii floriferi. Dezvolta o generatie la doi ani si ierneaza ca adult in stratul superficial al solului. Primavara apar adultii, ce urca in pomi si se hranesc pe muguri si pe bobocii florali. Larvele nu sunt daunatoare pentru pomi, acestea se hranesc cu radacinile plantelor erbacee spontane.

Masuri de prevenire si combatere:

Paduchele testos (Sphaerolecanium prunastri)

Este o specie polifaga ce ataca mai multi pomi fructiferi, vita de vie, etc. Dezvolta o generatie pe an si ierneaza ca larva pe scoarta ramurilor atacate. Adultii si larvele colonizea ramurile si frunzele producand necrozarea tesuturilor. De asemenea, acestia pot ataca si frunzele, producand deformarea si caderea acestora. Plantele atacate sunt acoperite cu dejectiile sale dulci, ce favorizeaza aparitia unor ciuperci fito-patogene.

Masuri de prevenire si combatere:

Paduchele din San Jose (Quadraspidiorus perniciosus)

Este o specie polifaga ce ataca peste 200 de specii de plante. Prezinta 1-3 generatii pe an si ieneaza in stadiul de lava pe scoarta specilor afectate. Femelele si larvele se raspandesc pe toate organele plantelor afectate, inclusiv pe fruct, acestea hranindu-se cu sucul celular al plantelor gazda. In caz de atac masiv scuturile ce protejeaza corpul insectelor se suprapun si sufoca pomii. Acestia stagneaza din crestere, iar dupa 2-3 ani se usuca.

Masuri de prevenire si combatere: