Boli Par

Pietrificarea parului produsa de Pear stony pet virus

Aceasta boala este prezenta in Romania de peste 40 de ani si este provocata de mai multi virusi. Fructele prezinta la suprafata denivelari accentuate. Pe masura ce se dezvolta, fructele se vor deforma. Pulpa prezinta zone brunificate si tari. Din aceasta cauza, fructele devin necomestibile. Aceasta boala se transmite prin altoire.

Masuri de prevenire si combatere:

 • utilizarea de altoi si portaltoi sanatos;
 • verificarea puietilor inainte de plantare;

Mozaicul inelar al parului produs de Pear ring pattern virus

Cea mai frecventa forma de atac se manifesta pe frunze prin aparitia unor pete neregulate de culoare galbena. De obicei, atacul se observa pe o parte a frunzelor. Daca temperaturile sunt cuprinse intre 18-20 de grade Celsius petele se brunifica. In urma atacului, frunzele cad. Acest lucru duce la scaderea productiei si la slabirea pomilor atacati. Virusul se transmite prin altoire, polen, seminte infectate, iar in pepiniera prin atingerea radacinilor.

Masuri de prevenire si combatere:

 • folosirea de altoi si portaltoi sanatosi;
 • eliminarea pomilor virusati din livada;
 • plantarea de soiuri rezistente;

Declinul parului (Phytoplasma pyri)

Simptomatologia acestei boli este diferita in functie de soi. Unele soiuri fiind mai rezistente la aceasta boala. In general, toamna, pomul isi pierde prematur frunzele (frunzele capata o culoare rosiatica), urmand ca in primavara urmatoare sa dezvolte frunze mici si palide, insotite de cresteri slabe. Aceste lucruri influentand puternic productia. Un simptom caracteristic este reprezentat de prezenta unor inele de culoare bruna, vizibile la examinarea unei sectiuni transversale a vaselor conducatoare. Aceasta boala este transmisa de mai multe specii de cicade si prin altoire.

Masuri de prevenire si combatere:

 • aplicarea insecticidelor pentru a tine sub control populatia de cicade;
 • utilizarea de altoi si poartaltoi sanatosi;

Focul bacterian produs de Erwinia amylovora

Este o boala foarte periculoasa, ce poate determina distrugerea intregii livezi. Aparitia acestei boli este favorizata de umiditate atmosferica ridicata, vant, precipitatii si temperaturi cuprinse intre 10 si 30 de grade Celsius. Pomii atacati de aceasta boala par a fi arsi de foc. Lastarii se ofilesc si capata o culoare bruna, fructele se innegresc sau sunt patate. Pe vreme umeda, pe zonele afectate apare exudatul bacterian.

Masuri de prevenire si combatere:

Cancerul bacterian produs de Agrobacterium radiobacter pv. tumefacias

Pe radacini si pe tulpini se dezvolta tumori, la inceput mici si moi, iar mai tarziu se lemnifica. Tumorile au forme si marimi diferite. Aceste tumori genereaza formatiuni asemanatoare cu frunzele, mugurii sau lastarii. Celulele ce alcatuiesc aceste tumori sunt mari si deformate. Aceasta bacterie patrunde in pom prin ranile produse de nematozi, grindina, etc. Aparitia acestei boli este favorizata de temperaturile cuprinse intre 22 si 30 de grade Celsius si umiditate atmosferica de 80 %.

Masuri de prevenire si combatere:

 • sortarea puietilor inainte de plantare;
 • livada se va infiinta pe terenurile ce au fost pregatite corespunzator;
 • dezinfectarea foarfecilor si uneltelor, la trecerea de la un pom la altul;
 • taierea ramurilor afectate pana la zona sanatoasa, aplicarea unui tratament cu Zeama Bordeleza 4-5 % si acoperirea ranilor cu mastic cicatrizant;
 • radacinile puietilor se vor imbaia intr-o solutie de Zeama Bordeleza 1% sau Topas 100 EC 0.025 %.
 • tratamente in timpul vegetatiei cu produse pe baza de cupru.

Arsura bacteriana produsa de Pseudomonas syringae pv syringae

Boala ataca toate partile aeriene ale pomilor, fiind favorizata de vremea rece si umeda. Pe frunze apar pete de culoare neagra, dispuse in spatiul dintre nervuri. Petele se unesc si distrug intreaga frunza. Aceasta boala ataca inflorescentele, dar nu progreseaza catre ramuri. Lastarii atacati sunt brunificati, dar nu se indoaie. Scoarta de pe ramurile afectate este crapata, iar ranile au o culoare deschisa. Pe fructe apar pete negriciose, din care se scurge exudatul bacterian.

Masuri de prevenire si combatere:

Mana produsa de ciupercile din genul Phytophthora

Boala isi face aparitia prin ofilirea si brunificarea frunzelor. Pomii au cresterea incetinita si se usuca prematur. In zona bazala a tulpinii apar leziuni asemanatoare cu cele produse de cancerul bacterian. Pe vreme umeda, leziunile se acopera cu un lichid lipicios. Acesta boala isi face aparitia in conditii de umiditate excesiva la nivelul solului. Pe fructele din etajale inferioare apar pete brune, circulare. Acestea se extind, acopera toata suprafata fructului si provoaca intarirea pulpei.

Masuri de prevenire si combatere:

 • irigare rationala;
 • nu exista niciun tratament recomadat pentru tratarea acestei boli;

Rugina parului produsa de Gymnosporangium sabinae

Aceasta ciuperca isi desfasoara prima faza de vegetatie pe gazdele intermediare (Ienupar), apoi infecteaza parul. Simptomele atacului se manifesta pe frunze prin aparitia unor pete rosiatice, pe care se formeaza fructificatiile ciupercilor sub forma unor formatiuni punctiforme de culoare neagra. Pe fata inferioara a frunzelor, tesuturile se bombeaza si se formeaza niste mameloane ce poarta sporii ciupercii.

Masuri de prevenire si combatere:

Septorioza sau Patarea alba, produsa de Mycosphaerella sentina

Pe frunze apar pete circulare de culoare bruna. Dupa un timp petele se albesc, iar in jurul lor se formeaza un halou de culoare cenusie-bruna. In mijlocul acestor pete se formeaza formatiuni punctiforme de culoarea neagra, ce reprezinta fructificatiile ciupercii. In urma atacului acestei boli, pomii isi pot pierde frunzisul cu 1-2 luni inaine de caderea normala.

Masuri de prevenire si combatere:

Rapanul parului produs de Venturia pirina

Simptomele acestei boli sunt prezente pe toate organele aeriene ale plantei. Pe fata inferioara a frunzelor apar pete mici, cenusii. Petele se maresc, si se acopera cu un miceliu catifelat. In caz de atac puternic pomul isi pierde frunzele inca din timpul verii. Atacul pe flori este asemanator cu cel de pe frunze. Pe fructe apar pete cenusii in dreptul carora tesuturile se intaresc, se brunifica si crapa. Astfel, fructele se deformeaza, isi pierd aroma, iar pe aceste rani se pot instala diferiti agenti patogeni. In urma atacului, scoarta lastarilor tineri prezinta crapaturi longitudinale si transversale si se cojeste, iar in final se usuca.

Masuri de prevenire si combatere:

Cancerul deschis produs de Nectria galligena

Boala patrunde in pom printr-o rana rezultata in urma taierilor. Scoarta din zona afectata se exfoliaza, iar tesuturile se scufunda. Astfel, zona afectata capa un aspect canceros. Ciuperca poate ataca toate organele aeriene, inclusiv fructele. Aceastea putrezesc si cad. Daca atacul este prezent pe tulpina, pomul se va usca ireversibil.

Masuri de prevenire si combatere:

 • verificarea puietilor inainte de plantare;
 • sterilizarea uneltelor cu alcool sau clor;
 • irigare si fertilizare echilibrata;
 • ranile mari, rezultate in urma lucrarilor de intretinere se vor acoperi cu mastic;
 • taierea ramurilor afectate;
 • tratamente chimice cu Merpan 50 WP, Captan 80 WDG, Topsin 500 SC, Coppermax;

Monilioza produsa de ciuperca Monilia fructigena

Este considerata cea mai pagubitoare boala a pomilor cultivati in zonele reci si ploioase. Frunzele atacate atarna fara sa cada, florile se brunifica si se usuca, iar ramurile se indoaie in forma de carlig. Fructele tinere se zbarcesc, se brunifica si cad masiv. Pulpa fructelor mature putrezeste, iar pe exteriorul lor apar pernute galbui-cenusii. In final, fructele mature sunt mumificate si raman in pom, asigurand transmiterea bolii si in anul urmator. Ciuperca ierneaza pe fructele mumifiate si in scoarta ramurilor atacate.

Masuri de prevenire si combatere:

 • strangerea si distrugerea fructelor atacate;
 • taierea ramurilor afectate pana la zona sanatoasa, aplicarea unui tratament cu Zeama Bordeleza 4-5 % si acoperirea ranilor cu mastic cicatrizant;
 • tratamente chimice in perioada de repaus vegetativ cu produse pe baza de cupru (exemplu: Zeama Bordeleza) si tratamente preventive aplicate in vegetatie cu Score, Topsin;

Patarea bruna a frunzelor produsa de ciuperca Diplocarpon maculatum

Aceasta ciuperca paraziteaza livezile de gutui si par, mai rar pe cele de mar. Principala forma de atac se manifesta pe frunze. Simptomele sunt reprezentate de pete circulare, de culoare galbuie-crem, iar mai tarziu rosiatice. In centrul acestor pete apar punctisoare de culoare neagra, ce reprezinta fructificatiile ciupercii. Petele se pot unii si pot produce defolierea completa a pomilor. Boala poate ataca lastarii si fructele. Lastarii se brunifica si se usuca. Pe fructe apar pete asemanatoare cu cele de pe frunze. Acestea se unesc, iar pulpa crapa. Pe aceste crapaturi se dezvolta boli ce produc putrezirea fructelor.

Masuri de prevenire si combatere:

Daunatori Par

Viemele merelor (Cydia pomonella)

Este o specie polifaga ce ataca mai multe specii de pomi fructiferi. Larvele de diferite varste ataca fructele. Femelele isi depun ouale direct pe fruct sau pe frunzele din aproprierea fructelor. Dupa eclozare, larvele sapa galerii in fructele atacate, lasand in interior excremente.

Masuri de prevenire si combatere:

Molia pielitei fructelor (Adoxophyes orana)

Este o specie polifaga ce ataca in jur de 47 de specii de plante erbacee si lemnoase. Primavara larvele rod mugurii, inflorescentele si frunzele. Larvele patrund in fructe unde sapa galerii superficiale. Ranile realizate sunt porti de intrare a ciupercilor din genul Monilinia.

Masuri de prevenire si combatere:

Molia orientala a fructelor (Cydia molesta)

Are 3-4 generatii pe an si ierneaza ca larva intr-un cocon matasos in crapaturile scoartei. Aceasta molie ataca lastarii, frunzele si fructele pomilor fructiferi, dar cele mai mari pagube le produc fructelor. Larvele primelor generatii atacata lastarii si se hranesc cu interiorul acestora. Producand pagube mari livezilor nou infiintate si pepinierelor. Larvele generatiilor III si IV produc pagube importante fructelor. Acestea patrund in fruct in zona coditei sau in zona “varfului” si rod galerii neregulate in jurul samburelui. Fructele stagneaza din crestere, putrezesc si cad. Zborul masiv al adultilor se inregistreaza, in condiile din Romania in urmatoarele perioade: 20-30 mai, 10-20 iunie, 20-30 iulie si 1-10 septembrie.

Masuri de prevenire si combatere:

Paduchele verde al marului (Aphis pomi)

Este o specie polifaga ce ataca mai multe specii de pomi fructiferi. Afidele colonizeaza partea inferioara a frunzelor si varfurile de crestere. Pomii atacati realizeaza cresteri mici, nu se diferentiaza mugurii de rod, fructele raman mici, productia fiind puternic afectata. De asemenea, afidele transmit o serie de viroze.

Masuri de prevenire si combatere:

Miniatorul marmorat (Phyllonorycter blancardella)

Aceasta insecta ataca o serie de arbusti ornamentali si pomi fructiferi. Larvele se hranesc cu tesuturile aflate intre epiderma superioara si epiderma inferioara a frunzelor. Un atac masiv poate reduce puternic capacitatea de fotosinteza si implicit scaderea productiei.

Masuri de prevenire si combatere:

Fluturele cu abdomenul auriu (Euproctis Chrysorrhoea)

Este o specie polifaga ce ataca o serie de arbori si pomi fructiferi. Are o generatie pe an si ierneaza ca larva intr-un cocon in varful lastarilor. Larvele ataca mugurii si frunzele si pot produce desfrunzirea pomilor. Pentru a detecta prezenta acestui daunator, pomii se vor examina foarte bine.

Masuri de prevenire si combatere:

Omida paroasa (Hyphantria cunea)

Este o specie polifaga ce ataca arborii ornamentali (Dud, Platan, etc.) precum si speciile de pomi fructiferi. Are doua generatii pe an si ierneaza ca pupa in stratul superficial al solului. Aceasta insecta produce defolierea pomilor si implicit scaderea productiei de fructe. Omizile se pozitioneaza pe partea inferioara a frunzelor si incep sa le consume. De asemenea, acestea tes un fel de cuib, in interiorul caruia se hranesc.

Masuri de prevenire si combatere:

Gargarita mugurilor (Sciaphobus squalidus)

Este o specie periculoasa ce ataca in special mugurii si bobocii floriferi. Dezvolta o generatie la doi ani si ierneaza ca adult in stratul superficial al solului. Primavara apar adultii, ce urca in pomi si se hranesc pe muguri si pe bobocii florali. Larvele nu sunt daunatoare pentru pomi, acestea se hranesc cu radacinile plantelor erbacee spontane.

Masuri de prevenire si combatere:

Molia vargata a piersicului (Anarsia lineatella)

Este o specie polifaga ce ataca mai multe specii de pomi fructiferi. Dezvolta trei generatii pe an si ierneaza ca larva sub scoarta exfoliata a ramurilor. Primavara, acestea parasesc adapostul din timpul iernii si ataca mugurii. In lastarii tineri, larvele rod orificii de patrundere. Femelele noi aparute depun ponta pe mugurii, iar larvele vor patrunde in fructele soiurilor timpurii. Larvele generatiilor urmatoare patrund in fructele aflate in faza de coacere, unde sapa galerii adanci.

Masuri de prevenire si combatere:

Cicada melifera (Metcalfa pruinosa)

Este o specie polifaga ce ataca vita de vie, arborii si arbustii ornamentali si pomi fructiferi. Dezvolta o generatie pe an si ierneaza in stadiu de ou in ramurile plantelor atacate. Adultii si larvele se hranesc cu sucul celular al plantelor atacate, impiedicand cresterea plantelor si raspandind numeroase viroze. Combaterea acestei specii este foarte dificila datorita stratului de ceara ce acopera corpul insectelor. Din acest motiv, poate fi confundata destul de usor cu paduchele lanos (Erisoma lanigerum).

Masuri de prevenire si combatere:

Viespea merelor (Hoplocampa testudinea)

Dezvolta o generatie pe an si ierneaza ca larva in sol. Femelele depun ponta pe fructe, in zona caliciului. Dupa eclozare, larvele consuma coaja, apoi patrund in fruct si se hranesc cu semintele. In urma atacului, fructele raman mici si cad.

Masuri de prevenire si combatere:

Paduchele lanos (Erisoma lanigerum)

Prezinta 8-12 generatii pe an si ierneaza ca larva in crapaturile scoartei. Dezvolta colonii masive pe ramuri, lastari si pe radacini. In urma atacului, tesuturile se hipertrofiaza si apar tumori asemanatoare cu cele produse de cancerul bacterian.

Masuri de prevenire si combatere:

Musculita frunzelor (Dasineura mali)

Dezvolta 3-4 generatii pe an si ierneaza in stratul superficial al solului. Primele semne ale atacului apar in luna mai, cand se observa frunze rulate si decolorate. In interiorul acestor frunze se gasesc larve vermiforme, de culoare galbena-portocalie. In caz de atac puternic, capacitatea de fotositeza este redusa si implicit productia.

Masuri de prevenire si combatere:

Paduchele galicol (Dysaphis spp)

Prezinta mai multe generatii pe an si ierneaza ca ou pe crapaturile din scoarta. Semnele atacului incep primavara. Aceasta specie dezvolta colonii pe partea inferioara a frunzelor. In urma atacului, acestea se gofreaza si se inrosesc,  pomul are cresterea incetinita, iar fructele cad.

Masuri de prevenire si combatere:

Gargarita florilor (Anthonomus pomorum)

Dezvolta o generatie pe an si ierneaza ca adult in locuri adapostite (scoata pomilor). Adultii apar primavara si se hranesc pe frunzele tinere. Femelele depun ouale in flori sau in bobocii florali. Larvele se hranesc in interiorul florilor sau bobocilor.

Masuri de prevenire si combatere:

Acarienii

Acarienii sunt insecte care se observa foarte greu cu ochiul liber. Sunt specii polifage, care ataca foarte multe plante si pomi fructiferi, atat specii cultivate cat si specii spontane. Acestia se hranesc cu sucul celular. In urma atacului, funzele au un aspect pergamentos, florile avorteaza, iar planta stagneaza din crestere.

Masuri de prevenire si combatere: