Bolile ardeiului

Piticirea si indesirea tufelor de ardei produsa de agentul patogen denumit Cucumber mosaic virus in pepper

Plantele tinere atacate au talia mult mai redusa, cu pana la 50 % din inaltimea plantelor sanatoase. Internodiile si ramificatiile plantei sunt scurte, ceea ce determina un aspect grupat (indesit). Frunzele sunt mici, cu limbul deformat, cu aspect mozaicat (alternanta de tesut verde sanatos cu tesut verde inchis sau galben). Pe tulpinile atacate pot fi observate (uneori) pete cenusii sau brune. Fructele atacate sunt mici si deformate. Virusul are un cerc larg de gazde, specii anuale si perene, care constituie rezervoare de infectie. Exemple de gazde: Traista ciobanului, Rocoina, Urzica moarta, etc. Boala este transmisa de mai multe specii de afide (paduchi de plante).

Masuri de prevenire si combatere:

  • rasadurile vor fi produse in spatii in care nu se cultiva alte solanacee (tomate, vinete, etc);
  • se vor distruge plantele gazda (buruienile) din cultura si din jurul parcelei;
  • cultura de ardei se va izola de alte culturi de solanacee (tomate, vinete, cartofi, etc.);
  • se vor face tratamente periodice cu insecticide, pentru controlul insectelor daunatoare;
  • eliminarea plantelor atacate din cultura;
  • cultivarea de soiuri rezistente;

Mozaicul tutunului la ardei produsa de virusul Tobacco mosaic virus in pepper

Boala este produsa de virusul Tobacco mosaic virus in pepper si este prezenta pe toate continentele. Simptomele variaza in functie de soiul cultivat. In general, pe frunze apar pete galbene, iar frunzele capata un aspect mozaicat. Fructele sunt deformate, mici, cu pete clorotice circulare sau neregulate de culoare verde, galbuie sau bruna. Transmiterea se face prin contactul direct intre plantele sanatoase si cele bolnave, prin unelte sau masini agricole, prin samanta infectata si prin sol.

Masuri de prevenire si combatere:

  • tratamentul semintelor inainte de semanat si dezinfectarea substratului din rasadnita. Pentru informatii despre metetodele de tratarea a semintelor si dezinfectarea solului;
  • cultivarea de soiuri rezistente;
  • cultura de ardei nu trebuie sa urmeze dupa tomate, vinete, ardei sau cartof;

Boala petelor de bronz, produsa de Tomato spotted wilt virus in pepper

Boala se manifesta prin aparitia unor pete mozaicate pe varfurile de crestere ale plantelor. Mai tarziu boala evolueaza, iar pe partile aeriene apar pete circulare de culoare bruna, galbena sau verde inchisa. Acestea evolueaza si produc necrozarea tesutului atacat. Plantele atacate sunt mai mici decat cele sanatoase si produc o cantitate mica de fructe. Virusul are un cerc larg de gazde, specii anuale si perene, care contituie rezervoare de infectie tot timpul anului. Transmiterea bolii este realizata preponderent de catre tripsi.

Masuri de prevenire si combatere:

  • eliminarea plantelor atacate din cultura;
  • se vor distruge plantele gazda (buruienile) din cultura si din jurul parcelei;
  • cultura de ardei se va izola de alte culturi de solanacee (tomate, vinete, cartofi, etc.);
  • se vor face tratamente periodice cu insecticide, pentru controlul insectelor daunatoare;
  • cultivarea de soiuri rezistente;

Stoburul ardeiului (Stolbur disease in pepper)

Boala este comuna tuturor plantelor din familia Solanaceelor (tomate, ardei, cartofi, vinete) si este produsa de o micoplasma. Aceasta boala apare in toata Europa, dar cele mai mari pagube sunt semnalate in partea de est a continentului. Pe frunze apar simptome de decolorare, planta stagneaza din crestere, florile raman sterile sau formeaza fructe mici si deformate. In cazuri grave, boala produce o ofilire asemanatoara verticiliozei, insa in acest caz vasele conducatoare nu sunt brunificate. Sursa de infectie este reprezentata de plantele gazde (volbura, cusucta, loboda) sau de plantele bolnave (tomate, ardei, vinete, cartofi ) si este transmisa la plantele sanatoase de catre mai multe specii de cicade (insecte) si de catre Cuscuta.

Masuri de prevenire si combatere:

  • distrugerea plantelor gazda si a cuscutei;
  • combaterea insectelor ce trasmit micoplasmoza;
  • eliminarea plantelor atacate din cultura; /
  • cultivarea de soiuri rezistente;

Patarea bacteriana produsa de bacteria Xanthomonas campestris

Ataca foarte des si culturile de tomate. La un atac usor bacteria determina aparitia unor pete necrozate pe frunze, iar la un atac sever poate cauza aparitia acestor pete pe toate organele aeriene ale plantei. La soiurile sensibile petele sunt numeroase, se unesc si produc defolierea platei. Pe tulpini boala produce crapaturi alungite, care se brunifica. Fructele atacate prezinta pete circulare, cu aspect umed, bune si aspre. Simptomele sunt evidente pe vreme umeda, cand din rani curge exudatul bacterian. Acesta (exudatul) se instaleaza pe seminte, in sol si pe resturile vegetale, asigurand transmiterea bacteriozei.

Masuri de prevenire si combatere:

  • folosirea de seminte sanatoase provenite din surse certificate;
  • cultivarea soiurilor rezistente;
  • cultura de ardei nu trebuie sa se cultive pe terenuri pe care s-au plantat tomate, vinete, ardei sau cartof;
  • tratamente chimice cu fungicide pe baza de cupru: Zeama bordeleza, CoppermaxDithane M45.
  • Atentie!! Nu se fac doua tratamente consecutive, cu acelasi produs.

Putregaiul cenusiu produs de Botrytis cinerea

Atacul se manifesta in sere si solarii, iar in anii cu precipitatii abundente si in camp. Simptomul cel mai frecvent este ofilirea brusca a tesuturilor suculente, cum sunt tulpinile si frunzele tinere. Pe fructe atacul se manifesta sub forma unor pete de culoare bruna, umede, iar in conditii de umiditate ridicata pe suprafata petelor se dezvolta un puf de culoare cenusie.

Masuri de prevenire si combatere:

Fainarea ardeiului, produsa de Leveillula taurica

Aceasta boala este mai putin raspandita in Romania. Ciuperca ataca culturile din sere, solarii si camp. Pe frunze apar pete galbene, care se vor acoperii cu o pasla alba miceliana. Boala se dezvolta, iar puful acopera toata frunza si devine prafos. Tesuturile atacate se usuca. In cazuri grave poate duce la defolierea plantelor. Boala se poate extinde pe fructele tinere si pe petiolul frunzelor. Ciuperca rezista pe timpul iernii in sol. In timpul vegetatie, boala se trasmite prin sporii ciupercii, care sunt purtati de vant, de picaturile de apa sau de alti vectori (animale, oameni, unelte).

Masuri de prevenire si combatere:

  • se recomanda cultivarea de soiuri si hibrizi cu rezistenta genetica;
  • la sfarsitul culturii resturile se stang si se ard;
  • eliminarea plantelor bolnave din cultura;
  • aratura adanca de toamna;
  • rotatia rationala a culturilor (ardeiul nu se cultiva dupa tomate, cartofi, vinete, etc.); tratamente chimice cu: Thiovit Jet (4 kg/ha), Topas 100 EC (0.5 l/ha), Systhane Plus 24 E, Kumulus DF;
  • Atentie!! Nu se fac doua tratamente consecutive, cu acelasi produs;

Ofilirea ardeiului (Fuzarioza) produsa de ciuperca Fusarium oxysporum

Aparitia bolii este favorizata de temperaturi peste 27-28º C ,umiditate ridicata in sol si un pH usor acid. Pe plantele atacatea apare o decolorare a frunzelor, urmata de ofilire. La inceput plantele sufera de o ofilire temporara, dar in final procesul este ireversibil. Pe fructe apar pete umede de culoare maro-cenusie. Fuzarioza este o boala vasculara, sectiunile efectuate in tulpini scot in evidenta o brunificare intensa a vasele conducatoare. Ciuperca traieste in sol, fiind raspandita de apa sau de uneltele si utilajele agricole. Patrunde in planta prin sistemul radicular, iar in conditii favorabile usuca planta in doua saptamani. Ciuperca se raspandeste si prin semintele infectate.

Masuri de prevenire si combatere:

  • dezinfectia chimica sau termica a solului din sere, solarii, rasadnite si tratarea semintelor inainte de semanat.
  • evitarea cresterii umiditatii relative peste 85% din sere si solarii si evitarea solurilor pe care stagneaza apa;
  • folosirea de soiuri si hibrizi rezistenti la fuzarioza;
  • tratamentul semintelor inainte de semanat;
  • tratamente chimice cu Topsin 70 WDG si Topsin 500 SC. Se prepara o solutie de 0.05 – 0.1 % (5 sau 10 g la 10 l de apa) si se stropeste fiecare planta cu 0.5 l (din solutia respectiva); Dithane M45.

Mana, produsa de Phythophtora infestans

Atacul este frecvent pe frunze, fructe si seminte, mai rar pe tulpini si radacini. Pe partea superioara a frunzelor apar pete apoase, care mai tarziu se brunifica. Pe partea inferioara a frunzelor, in dreptul petelor, apare un puf albicios. Tesuturile afectate se brunifica si se usuca. Pe fructe apar pete de culoare bruna, umede si moi. Semintele din fructele afectate contin miceliul infectios al ciupercii. Cand boala ataca tulpina, la baza acesteia apare o zona inelara, verde-inchis, apoi bruna. Dupa aparitia acestor simptome se produce ofilirea si uscarea plantei.

Masuri de prevenire si combatere:

Putrezirea fructelor sau alternarioza, produsa de Alternaria solani

Se manifesta prin aparitia pe fructe a unor pete umede si moi de culoare galben-verzui. Tesuturile infectate se degradeaza, se brunifica si se adancesc. Pe suprafata petelor se formeaza un puf de culoare negru-cenusiu, ce reprezinta fructificatiile ciupercii.

Masuri de prevenire si combatere:

  • adunarea si distrugerea resturilor vegetale;
  • rotatia rationala a culturilor (ardeiul nu se cultiva dupa tomate, cartofi, vinete, etc.);
  • folosirea de soiuri rezistente;
  • tratamente chimice cu Ortiva 250 SC, Score 250 EC, Bravo 500 SC, Polyram DF.

Antracnoza, produsa de ciuperca Colletotrichum capsici

Atacul se manifesta prin aparitia unor pete circulare si adancite pe suprafata fructelor. Aparitia antracnozei este favorizata de temperaturi ridicate (peste 30 grade) si umiditate.

Masuri de prevenire si combatere:

Caderea si putrezirea plantulelor, produsa de Phythium debarianum

Este una dintre cele mai importante boli ale rasadurilor. Se manifesta din stadiul de germinare si rasarire pana la stadiul de 2-3 frunze adevarate. In caz de atac, tesuturile tulpinitelor de la nivelul solului se innegresc, devin apoase si se descompun. Aparitia bolii este favorizata de temperaturi intre 18-30º si umiditate peste 90%.

Masuri de prevenire si combatere:

  • eliminarea plantelor din cultura si dezinfectarea solului din regiunea respectiva;
  • dezinfectia substratului si tratarea semintelor inainte de semanat.
  • evitarea udarii in exces;
  • tratamente pe durata vegetatiei cu Previcur Energy, Merpan 50 WP, Captan 80 WDG, Folpan 80 WDG.

Principalii daunatori ai ardeiului

Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum)

Daunatorul se dezvolta in conditii de sera tot timpul anului, iar in camp numai in perioada de vara. In sera poate dezvolta 3-6 generatii, atunci cand conditiile sunt favorabile. Adultii si larvele colonizeaza frunzele, deseori si lastarii. In urma atacului, frunzele se etioleaza, se usuca si cad.

Masuri de prevenire si combatere:

  • distrugerea resturilor vegetale, dupa desfiintarea culturii;
  • dezinsectia serelor si solariilor inainte de infiintarea unei noi culturi;
  • tratamente cu Decis Mega 50 EC (0.25 l/ ha), Actara 25 WG ( 0.2 kg/ha), Confidor Energy (1.3 l/ha), Mospilan 20 SG (1.5 gr/ 6 l apa)
  • utilizarea capcanelor atractante;

Paianjenul (acarianul) rosu (Tetranychus urticae)

Prezinta 6-10 generatii pe an si ierneaza in stadiu de adult, mai ales ca femela (masculii fiind in general mai rari), sub scoarta exfoliata a pomilor, pe sub frunzele cazute, pe buruieni uscate sau in stratul superficial al solului, etc. Frunzele atacate se usuca si cad, inregistrandu-se defolieri, care uneori pot cuprinde 80-100% din numarul de frunze. Ca urmare a atacului, se constata o oprire a cresterii lastarilor si o coacere prematura a fructelor.

Masuri de prevenire si combatere:

Tripsi

Sunt insecte de mici dimensiuni, greu vizibile cu ochiul liber, ce ataca un numar foarte mare de plante de cultura. Aceastia colonizeaza varfurile de creste, florile, frunzele, determinand avortarea florilor si piticirea plantelor. Acestea transmit o serie de viroze.

Masuri de prevenire si combatere:

Nematodul galicol (Meloidoyne spp)

Are mai multe generatii pe an. Imediat dupa eclozare, larvele circula prin sol in cautare de radacini. Patrund cu usurinta in sistemul radicular, unde secreta o toxina ce produce hipertrofierea tesurilor, blocand vasele conducatoare din zonele afectate.

Masuri de prevenire si combatere:

  • desinsectia solului cu Force 1.5 G (15 kg/ha);
  • utilizare de samanta certificata;
  • cultivarea soiurilor rezistente;

Coropisnita (Gryllotalpa gryllotalpa)

Are un regim de hrana omnivor, hranindu-se cu substrat vegetal, prada vie (rame de ploaie si diverse larve) sau cu cadavre de insecte. Daunele produse sunt directe, prin roaderea sistemului radicular al plantelor (reteaza tulpinile in momentul rasaririi sau repicarii) .Acestea scot la suprafata solului semintele incoltite sau plantele tinere. Plantele atacate se vestejesc si se apleaca pe sol.

Masuri de prevenire si combatere:

  • tratamente chimice aplicate pe sol;

Buha fructificatiilor (Helicoverpa armigera)

Este un daunator polifag ce ataca peste 120 de specii de plante. Larvele sale sunt daunatoare . Mai intai rod epiderma frunzelor, apoi patrund in interiorul fructelor unde consuma pulpa si semintele.

Masuri de prevenire si combatere:

Musca minera (Liriomyza trifolii)

Acest daunator apare frecvent in spatiile protejate si mai putin in camp. Larvele sapa galerii in forma de serpentine pe suprafata frunzelor. Acest lucru duce la uscarea frunzei, iar in cazuri grave poate usca intreaga planta.

Masuri de prevenire si combatere: