Boli Camelina

Putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum)

Plantele bolnave se ingalbenesc si se ofilesc. In partea inferioara se observa pete de culoare deschisa, de culoare alba sau galben-deschis. Cu timpul petele se maresc, se brunifica si se acopera cu o pasla alba ce reprezinta fructificatiile ciupercii. La suprafata paslei apar sclerotii ciupercii. Acestia se prezinta sub forma circulara si sunt de culoare neagra. Sclerotii germineaza si produc apotecii. Un sclerot poate produce una sau mai multe apotecii. Apoteciile au forma de cupa, palnie sau disc si asigura transmiterea bolii. Camelina prezinta o oarecare rezistenta la acesta boala.

Masuri de prevenire si combatere:

Mana (Peronospora brassicae)

Apare frecvent la plantele tinere. Se caracterizeaza prin aparitia unor pete galbene pe frunze, care mai tarziu se brunifica. Pe fata inferioara petele sunt acoperite de un puf alb-cenusiu, ce reprezinta fructificatiile ciupercii. Pe vreme uscata in puful de pe partea inferioara se formeaza spori, ce vor duce la raspandirea acestei boli. Camelina manifesta rezistenta la aceasta boala.

Masuri de prevenire si combatere:

 • distrugerea plantelor atacate;
 • agrotehnica corecta;
 • rotatia culturilor;
 • combaterea buruienilor;
 • tratamentul semintelor inainte de semanat;
 • tratamente chimice cu Equation PRO, Dithane M 45.

Fainarea (Erysiphe cruciferatum)

Boala se manifesta prin aparitia unui invelis fin, albicios, paslos, pe suprafata frunzelor. Mai tarziu, la suprafata zonelor atacate se dezvolta punctisoare brun-negricioase, ce reprezinta fructificatiile ciupercii. Boala e favorizata de temperaturile moderate, umiditate ridicata si intensitate puternica a luminii.

Masuri de prevenire si combatere:

 • rotatia culturilor;
 • semanat la densitate optima;
 • aratura la adancimea optima (20-25 cm);
 • tratamentul semintelor inainte de semanat;
 • tratamente chimice cu Folicur, Mirage, Orius 25 EW;

Hernia radacinilor (Plasmodiophara brassicae)

Pe toata suprafata radacinii se produc ingrosari si umflaturi. Cu timpul radacinile atacate se brunifica, se inmoaie si putrezesc. Boala apare in toate fazele de vegetatie. Plantele atacate timpuriu raman mici, frunzele se coloreaza si se inrosesc. In cazul plantelor mature, boala determina colorarea frunzelor in albastru-verzui. Boala este favorizata de aciditatea solului si de aplicarea ingrasamintelor cu Azot.

Masuri de prevenire si combatere:

 • utilizarea de hibrizi rezistenti;
 • rotatia culturilor;
 • evitarea cultivarii rapitei pe terenuri joase si umede;
 • mentinerea unui pH neutru al solului;

Alternarioza (Alternaria brassicae)

Pe fructe si pe frunze se dezvolta pete mici, punctiforme sau liniare, negricioase. Petele se extind si acopera portiuni mari. Fructele puternic atacate nu se mai dezvolta si se deschid usor, lasand sa se scuture semintele. La suprafata petelor se dezvolta o exflorescenta brun-negricioasa, formata din conidioforii si conidiile ciupercii.

Masuri de prevenire si combatere:

 • evitarea cultivarii camelina pe terenuri joase si umede;
 • rotatia culturilor;
 • aratura la adancimea optima (20-25 cm);
 • tratamente chimice cu Acanto Plus, Amistar Xtra, Orius 25 EW;

Daunatori Camelina

Gandacul lucios (Meligethes aeneus)

Roade bobocii florali la exterior, iar in interior consuma staminele si pistilul. Bobocii se usuca si cad, iar cei mai putin atacati produc fructe mici si deformate. Femela roade o mica deschidere in bobocul floral si depune pe stamine 1-2 oua. Uneori intr-un boboc floral se gasesc pana la 15 oua, depuse de femele diferite.

Masuri de prevenire si combatere:

Gandacul rosu al rapitei (Entomoscelis adonidis)

Roade marginile frunzelor neregulat, uneori ramanand numai nervurile. Poate ataca silicvele si bobocii florali. Gandacul ataca in vetre si se poate dezvolta pe crucifere spontane. Femela depune 800-900 de oua in vetre, la 3-4 cm adancime in pamant.

Masuri de prevenire si combatere:

 • tratarea semintelor inainte de semanat;
 • tratamente chimice cu Karate Zeon, Calypso, Biskaya, Fastac, Proteus;
 • rotatia culturilor;
 • agrotehnica corecta;
 • strangerea si distrugerea resturilor vegetale;

Viespea rapitei (Athalia rosae)

Este o specie polifaga si ataca mai multe plante din familia Brassicaceae (Rapita, Mustar, Camelina, etc. ). Frunzele sunt roase sau perforate pe fata inferioara. La inceput perforatiile sunt mici, apoi se maresc, devin rotunde sau ovale si cu marginile regulate. Pe plantele vatamate se gasesc larve de aprox. 17-18 mm lungime. Au capul si picioarele negre, iar restul corpului este cenusiu.

Masuri de prevenire si combatere:

Gargarita silicvelor (Ceutorhynchus assimilis)

Adultii rod mici cavitati in tulpini, in pedunculii și in butonii florali, iar larvele consuma semintele. In cursul dezvoltarii sale, o larva consuma intre 6 si 9 seminte. Depunerea pontei are loc in fructele aflate in formare. Femela roade un orificiu in peretele capsulei si in fiecare orificiu ros depune un ou. O femela depune 35-50 oua. Acest daunator este prezent in toate zonele de cultura din Romania.

Masuri de prevenire si combatere:

Puricele cruciferelor (Psylliodes chrysocephala)

Este o specie polifaga si ataca mai multe plante din familia Brassicaceae (Rapita, Mustar, Camelina, Varza etc. ). Larvele rod petilolul frunzelor inferioare, apoi pot ajunge in varful lastarilor. Galeriile sapate de larve se pot umple cu apa, ce poate ingheta in timpul iernii. De asemenea, aceste galerii reprezinta porti de intrare pentru agentii fitopatogeni. Camelina manifesta rezistenta la atacul acestul daunator.

Masuri de prevenire si combatere:

Gandacul paros (Epicometis hirta)

La camelina consuma organele florare sau frunzele tinere. Adultul are 9-12 mm lungime, de culoare negru mat, acoperit de un puf cenusiu. Are o singura generatie pe an si ierneaza ca adult in sol. Larvele nu sunt daunatoare.

Masuri de prevenire si combatere:

Fluturele alb al verzei (Pieris brassicae)

Este o specie polifaga si ataca mai multe plante din familia Brassicaceae (Rapita, Mustar, Camelina, Varza, Camelina etc. ). Larvele au corpul lung 40-50 mm. In primul stadiu de dezvoltare au culoarea galbena, iar la dezvoltare completa larva este cenusie. Prezinta benzi longitudinale de culoare galbena. Larvele ce apartin ultimei generatii ataca frunzele de camelina semanata in toamna. Plantele atacate nu se dezvolta corespunzator pana la venirea iernii, iar plantele pot fi distruse de ger.

Masuri de prevenire si combatere: