Palmierii

Palmierii sunt plante de interior simple si depsebite. Din aceasta categorie fac parte:

1.Chrysalidocarpus lutescens (Areca) este un palmier, care creste bogat, cu frunze penate, arcuite, lungi, elegante, foarte potrivit pentru decorarea unui living spatios, a unei verande sau a unei terase (pe timp de vara).In ghiveci, poate sa ajunga pana la doi metri inaltime, crescand intr-un ritm de 15-20 de centimetri pe an. Provine din zonele tropicale din Malaezia (sud-estul Asiei) si Madagascar (coasta de est a Africii), amintind, prin forma sa, de tinuturile exotice, insorite, unde creste, in stare naturala, pana la 8-10 metri inaltime.

2.Chamaedorea elegans (palmierul pitic) este un palmier care isi are originea in padurea tropicala din Guatemala si Mexic si poate ajunge la 1.8 metri inaltime, fiind alegerea perfecta ca planta de apartament. Frunzele sale sunt de culoarea verde inchis si sunt in numar de 11-20 pe fiecare tija.

3.Phoenix roebelenii este un palmier din familia Phoenix si este originar din zonele cu un climat cald si umed. Trunchiul sau cu aspect lemnos, de palmier, il face sa fie foarte admirat in decorarea interioarelor, a teraselor sau a gradinilor de vara subtropicale.

Conditii de ingrijire


Lumina

Palmierii au nevoie de lumina pentru a creste, insa nu prefera lumina directa. Amplasarea lor poate fii facuta intr-o zona sudica sau estica, iar pentru o buna crestere se recomanda rotitrea periodica a ghiveciului cu 90º.

Temperatura

Palmierii prefera o temperatura optima de 18-22ºC, dar nici temperaturile mai ridicate nu le fac rau. Palmierii pot fi plantati in gradina pe perioada verii sau amplasati pe o terasa descoperita, dar iarna este obligatoriu sa fie amplasati in interiorul casei sau un spatii incalzite.

Umiditatea

Palmierii prefera umiditate atmosferica ridicata, este necesar sa fie amplasat intr-un spatiu bine aerisit, lipsa aerului determina uscarea si chircirea frunzelor.

Udarea

Este recomandat ca substratul sa fie foarte bine drenat, pamantul sa fie in permanenta umed, iar apa sa fie la temperatura camerei. Pe perioada verii se uda abundent si nu se lasa apa in farfurie.


Fertilizarea

Se face cu fertilizanti speciali pentru palmieri, o data la 2 saptamani pe perioada cresterii (martie-octombrie) si o data pe luna in perioada de repaus (noiembrie-februarie). Ingrasamintele pot sa fie sub forma de lichide sau bastonase.

Bolile

Ingalbenire frunzelor si pete aparute pe ele sunt cauzate de udare excesiva sau deloc si de amplasarea lor.

Principalii daunatori


Paduchii lanosi

Tratamente cu MospilanActara


Paianjenii rosi

Tratamente cu Envidor, Nissorun.