Orhidee, intretinere si daunatori

Orhidee

In marea lor majoritate, orhideele sunt originare din padurile tropicale si subtropicale din toate zonele globului. Unele specii isi au originea in zonele temperat-maritime din America de Nord, Europa, Noua Zeelanda si Australia.

Conditii de ingrijire


Lumina

Acest factor este cel mai important cand vine vorba de inflorirea orhideelor. Lumina insuficienta impiedica inflorirea insa razele solare directe provoaca arsuri frunzelor. Aceste specii au nevoie de lumina puternica dar nu prefera razele solare directe, asadar, plantele se amplaseaza pe un pervaz al unei ferestre orientate spre sud, est sau vest, astfel incat sa beneficieze de aceasta resursa.

Temperatura

In funcţie de specie, exigenţele termice se incadreaza în intervalul 16–30 °C ziua şi 12–24 °C noaptea pentru sezonul cald, respectiv 13–26 °C ziua şi 10–20 °C noaptea pentru sezonul rece.

Umiditatea

Plantele se pot pulveriza cu apa pe frunze dar fara ca aceasta sa patrunda la locul de insertie al frunzei pe tulpina sau in mijlocul rozetei (mugurele central).

Substratul de cultura si vasul

Substratul de cultura trebuie sa fe cat mai poros, afanat, sa asigure un bun drenaj al apei, mai ales la speciile epifite, a caror radacini necesita un grad mai mare de aerisire. Se utilizeaza, de regula, un amestec de 2-3 din urmatoarele materiale: scoarte, turba grosiera, radacini de ferigi, bucati mici de pluta, muschi, fibre de cocos, perlit.

Boli, bacterioze

Erwinia spp.

Simptomele acestei bacterioze se manifesta prin aparitia de pete cu aspect umed, de regula, inconjurate de erwinia-frunzazone ingalbenite. Bacteriile patrund usor in planta prin rani si se raspandesc cu rapiditate daca nu sunt luate masuri de protectie. Plantele de Phalaenopsis pot fi complet distruse in cateva zile. Unele specii pot prezenta tesutul scufundat, ca o adancitura, in zona petei umede.

Masuri de prevenire si combatere

 • Bacteriile prefera mediul umed si cald. In cazul aparitiei, zona afectata de indeparteaza cu ajutorul unui cutit dezinfectat, dupa care se aplica tratamente cu fungicide, atat plantei afectate cat si plantelor invecinate.

Pseudomonas spp

Simptomele acestei boli apar pe suprafata frunzei sub forma de pete umede, ca niste umflaturi pline cu lichid, de culoare verde murdar.  Aceste pete se extind, se unesc si devin brune sau negricioase, adancite in tesutul frunzei.

La Phalaenopsis petele sunt inconjurate de zone galbene iar boala avanseaza rapid.

Masuri de prevenire si combatere

 • In cazul aparitiei, se reduce umiditatea si temperatura, se curata zona afectata si se aplica tratamente cu fungicide specifice.
 • Impotriva bacteriozelor se aplica tratamente cu: Coppermax, Dithane, Funguran.

Pythium spp, Phytophthora spp

Simptomele pot sa apara pe toate organele plantei. De regula, apar pe partea inferioara a frunzelor sub pythiumforma de pete umede, maronii ce se inchid la culoare si devin negre purpurii. Uneori petele sunt insotite de o margine ingalbenita. Patogenul poate ataca radacinile, rizomii,  pseudobulbii si noile cresteri.  In conditii de umiditate, boala se raspandeste rapid.

Masuri de prevenire si combatere

 • Conditiile de umiditatea si temperatura ridicate favorizeaza aparitia si raspandirea bolii. In cazul unui atac puternic, planta se izoleaza de celelalte pentru a preveni imbolnavirea plantelor sanatoase. Inainte de aplicarea fungicidelor, se curata, pe cat posibil, zona afectata.
 • Fungicide recomandate: Previcur, Topsin, Folpan, Merpan.

Fusarium spp

Acest patogen blocheaza vasele conducatoare ale plantei, provocand “insetarea” plantei, chiar daca aceasta fusariumbeneficiaza de suficienta apa. Planta prezinta frunzele ingalbenite, deshidratate.

In caz de infectie puternica, acest patogen duce la moartea plantelor in decurs de cateva luni.

Masuri de prevenire si combatere

 • Prevenirea aparitiei acestui patogen se realizeaza printr-o igiena riguroasa. Se recomanda utilizarea uneltelor dezinfectate. In caz de aparitie a bolii, se realizeaza imbaierea sistemului radicular in solutie de Topsin.

Rhizoctonia spp

Este o boala a radacinilor ce apare in conditii de umiditate excesiva, drenaj slab al substratului. Daca nu rhizoctoniaeste depistata si tratata la timp, aceasta boala duce la moartea plantei.

Radacinile sunt moi si umede si prezinta culoare inchisa iar frunzele sunt moi si lasate. Planta nu mai infloreste si da semne de uscare.

Masuri de prevenire si combatere

 • Pentru prevenirea aparitiei bolii, se evita umiditatea in exces a substratului si se recomanda transplantarea periodica a plantelor. In caz de infectie, partile afectate ale radacinii se indeparteaza cu ajutorul unei unelte dezinfectate iar radacinile ramase se imbaiaza intr-o solutie de Topsin. Planta se transplanteaza in substrat nou.
 • Fungicide recomandate: Previcur, Topsin, Folpan, Merpan.

Antracnoza – Colletotrichum spp

Aceasta boala afecteaza partile aeriene ale plantei. Simptomele pe frunze se pot manifesta prin brunificarea zoneiantracnoza-orhidee de varf a acesteia sau de-a lungul frunzei, prin pete cenusii sau brune. Deasupra petelor se pot observa fructificatiile ciupercii sub forma de puncte negre.

Simptomele pe flori se manifesta sub forma de pete umede, negricioase, situate pe partea inferioara a petalelor si sepalelor.

Masuri de prevenire si combatere

 • Antracnoza apare in conditii de umiditate si temperatura ridicata si lumina slaba. In cazul aparitiei, in vederea impiedicarii avansarii bolii, se recomanda reducerea temperaturii si umiditatii, asigurarea luminii si ventilarii suficiente.
 • Se aplica tratamente cu fungicide precum Topsin, Dithane, Bravo, Captan, Polyram.

Cercospora spp.cercospora

Initial, infectia se manifesta sub forma unor pete galbene pe partea inferioara a frunzei ce se extind si pe partea superioara, urmate de pete necrotice, adancite, de culoare bruna negricioasa. Frunzele afectate cad prematur.

Masuri de prevenire si combatere

 • In cazul aparitiei bolii, se evita umiditatea la nivelul frunzelor si se asigura o buna ventilatie.
 • Se indeparteaza frunzele afectate si se aplica tratamente cu Topsin sau Dithane.

Botrytis spp

Acest patogen ataca in special florile si se manifesta sub forma unor pete mici, brune la inceput. Petele se maresc si pot cuprinde intreaga floare. In conditii de umiditate, deasupra petelor apare un puf cenusiu.

Masuri de prevenire si combatere

 • Florile afectate se indeparteaza, se evita umiditatea in exces si se asigura o buna ventilatie. Produse eficiente ce se pot aplica impotriva putregaiului cenusiu: Teldor, Bravo, Score.

Daunatori Orhidee 

Paduchi testosi – Coccus herperidum, Coccus longulus

Aceste insecte se localizeaza pe partea inferioara a frunzelor, in axila acestora, pe rizomi si pseudobulbi unde inteapa si se hranesc cu sucul celular.  In urma atacului, pe frunze apar pete clorotice, urmate de caderea prematura a frunzelor.

Masuri de prevenire si combatere

 • In cazul observarii unui numar mic de daunatori, acestia se pot indeparta cu ajutorul unui servetel. La atac sever, se aplica tratamente cu: Actara, Mospilan, Calypso.

Paduchi lanosi – Pseudococcus, Planococcus

Ataca toate partile plantei dar se localizeaza in special pe tulpina si in zona de insertie a frunzelor pe tulpina. In urma atacului, frunzele prezinta zone ingalbenite, ce se inchid la culoare si cauzeaza caderea prematura. Acesti daunatori se pot observa cu ochiul liber.

Masuri de prevenire si combatere

 • Pentru prevenire si combatere se aplica tratamente cu: Actara, Mospilan.

Afide

Afidele se hranesc cu sucul celular din noile cresteri, boboci si flori. Pot compromite inflorirea prin provocarea caderii bobocilor si florilor. Pe organele atacate apare un lichid aderent, cleios. Acest patogen trasmite boli si virusuri de la o planta la alta.

Masuri de prevenire si combatere

Tripsi – Frankliniella Occidentalis

Sunt insecte mici, mai greu de observat cu ochiul liber, ce se hranesc cu sucul celular din flori, boboci si frunze. Bobocii afectati nu se mai deschid, florile preznta deformari si pete cu aspect umed. Frunzele au aspect albicios-argintiu, suprafata atacata prezinta mici adancituri. Tripsii transmit deasemenea boli si virusuri de la o planta la alta.

Masuri de prevenire si combatere

Musculita alba de sera – Trialeurodes vaporariorum

La fel ca si afidele si tripsii, musculitele albe se localizeaza pe noile cresteri, boboci si flori. Prezenta lor se observa usor. Cand planta este miscata, acestea zboara.

Masuri de prevenire si combatere

Acarieni (paianjeni rosii) –Tetranychus urticae

Acesti daunatori se observa mai greu cu ochiul liber, sunt foarte mici iar prezenta lor pe partea inferioara a frunzelor este insotita de o panza fina. Partea superioara a frunzelor prezinta suprafata de culoare argintie, usor lucioasa, cu mici adancituri ce se brunifica.

Masuri de prevenire si combatere