Kalanchoe, intretinere si daunatori

Kalanchoe

Kalanchoe este originala din Madagascar.Este o planta perena, cu inaltimea si diametrul maxim de 30 cm (tinde sa capete o forma globulara, mai ales daca aveti grija sa-i formati „coroana” prin „ciupiri” repetate ale varfurilor). Frunzele sunt carnoase, suculente, foarte lucioase, decorative prin ele insele. Florile pot fi rosii, oranj, galben sau mov, si sunt asezate in buchetele. Inflorirea se produce de-a lungul a mai bine de jumatate de an (dar, in conditii propice, se prelungeste intregul an). La ofilirea unui rand de flori se taie toate inflorescentele trecute, planta se aseaza o saptamana intr-un loc umbros si se sisteaza udarile.

Conditii de ingrijire


Lumina

Iubeste soarele, dar nu-l suporta pe cel direct, vara.

Temperatura

Temperatura minima, in jur de 15ºC, dar iarna nu moare nici sub 10ºC (nu, insa, mai putin de 7ºC!).

Umiditatea

Pamantul poate fi tinut si uscat (dar nu excesiv de multe zile). Apa de udat trebuie sa fie la temperatura camerei. Kalanchoe rezista si intr-un mediu uscat, dar nu pentru mult timp, pentru ca ii va afecta serios dezvoltarea; planta va avea nevoie de o perioada de adaptare cand va reveni la un mediu normal, si in aceasta perioada e bine sa evitati sa o udati pe frunze.

Fertilizarea

Tratati planta cu un fertilizator lichid la fiecare 2-3 saptamani.


Probleme

Kalanchoe este in general rezistenta la boli sau insecte, dar poate fi atacata de afide, cosenile, purici de plante, nematode. Simptomele cel mai des intalnite, in afara de prezenta insectelor pe tulpina sau frunze, sunt frunze ofilite, care par rupte sau mancate.Impotriva daunatorilor este de preferat sa utilizati substante non-toxice, pentru ca planta este sensibila la diferite substante chimice.

Inmultire

Kalanchoe se inmulteste foarte usor prin butasi, care vor inflori foarte usor, mai usor chiar decat planta mama. De obicei noile plante prind radacini in 2 saptamani. Se procedeaza in modul urmator: se taie butasi de 5-8 cm lungime si se inlatura frunzele de jos; se umple un ghiveci adanc cu pamant (ideal, cu acelasi tip de pamant ca la planta-mama) si se pune butasul pana la nodul din care s-au rupt frunzele. Se uda mai rar decat plantele obisnuite si se plaseaza intr-un colt calduros si in 14-21 de zile se poate transplanta intr-un ghiveci obisnuit.