Garoafa – Dianthus Caryophyllus

Garoafele sunt un gen de plante care infloreste anual, de doua ori pe an sau in continuu. Garoafa are frunze ascutite, lanceolate, de culoare gri-verzui, asezate de-a lungul tulpinii; frunzele se intorc usor in afara.
Florile pot fi parfumate, simple sau duble, de mai multe culori. Exista multi hibrizi de garoafa care nu au parfum, dar au o varietate mai mare de culori. Garoafele infloresc mai ales in perioadele cu temperaturi mai scazute ale anului, la inceputul iernii. Sunt plante perfecte pentru gradina, dar si ca flori taiate. Daca sunt ingrijite corespunzator, garoafa rezista in glastre chiar si o luna.
Originare din Eurasia, garoafele sunt unele din cele mai populare flori de gradina si se numara prin cele aproape 300 de specii de plante anuale, bianuale sau perene ale genului Dianthus. Exista sute de varietati si hibrizi. In limba greaca, „dianthus” inseamna „floarea lui Zeus” sau „floarea divina”. Garoafele pot atinge 60-90 cm inaltime, desi majoritatea varietatilor cultivate in gradina ating 25-50 cm.

Conditii de ingrijire

Garoafa este printre cele mai cautate flori; ele au atat valoare comerciala cat si ornamentala. Garoafele sunt potrivite ca plante de bordura, in straturi, in gradini cu rocarie si chiar in ghivece. Ele se gasesc intr-o varietate de culori cum ar fi rosu, caramiziu, portocaliu, violet, galben, roz, alb, crem, etc.
Garoafele au nevoie de pamant fertil, usor alcalin sau neutru din punctul de vedere al pH-ului, usor drenabil si de 4-5 ore de plin soare, zilnic. Pamantul trebuie sa fie umed. Evitati sa udati in exces florile, pentru ca acest lucru va duce la ingalbenirea foliajului. Pentru ca sa infloreasca in continuu, garoafele trebuie tratate usor cu o substanta fertilizatoare lichida (10-10-10), la fiecare 6-8 saptamani. Florile trecute, ofilite, trebuie inlaturate repede pentru a incuraja inflorirea continua.

Principalele boli

Innegrirea garoafelor produsa de ciuperca Mycosphaerella dianthi 

Este produsa de ciuperca Mycosphaerella dianthi. Boala se manifesta pe toate organle plantei, pe care se formeaza pete rotunde sau ovale, galbene-brune, cu o margine rosiatica sau violacee. Pe suprafata petelor se formeaza un mucegai brun-negricios, cu aspect prafos, alcatuit din sporulatia ciupercii. Florile atacate nu se mai deschid sau se dezvolta anormal.

Masuri de prevenire si combatere:

 • -evitarea umiditatii excesive si aerisirea periodica a serei.
 • -strangerea si arderea plantelor atacate puternic.
 • -tratamente fitosanitare cu Topsin 70 WDG (10 g/ 10 l apa), Teldor 500 SC (7 ml/ 10 l apa), Rovral 500 SC (10 ml/ 10 l apa).

Rugina garoafelor produsa de ciuperca Uromyces caryophyllinus

Boala se manifesta pe frunze si tulpini. Plantele atacate au frunzele galbene, pe ambele fete galbene se formeaza uredosorii ciupercii, care sunt ovali, de culoare bruna si sunt delimitati de epiderma rupta. Plantele atacate au tulpinile subtiri, nu infloresc sau florile sunt decolorate.

Masuri de prevenire si combatere:

 • -adunarea si distrugerea partilor atacate ale plantei.
 • -evitarea umiditatii in exces in cultura.
 • -folosirea de butasi sanatosi la plantare.
 • -tratamente fitosanitare cu Bumper 250 EC (20 ml/ 10 l apa), Polyram (20 g/ 10 l apa), Dithane M 45 (20 g/ 10 l apa), Topas 250 EC (5 ml/ 10 l apa).

Septorioza garoafelor produsa de ciuperca Septoria dianthi

Boala se manifesta pe frunze, tulpini si flori. Pe organele atacate apar pete circulare sau neregulate, albe-cenusii, inconjurate de o margine roscat-violacee. Boala apare atat in sere, cat si in culturile in camp. Plantele atacate au frunzele bazale uscate, zbarcite si rasucite.

Masuri de prevenire si combatere:

 • -folosirea de butasi sanatosi.
 • -adunarea si distrugerea plantelor atacate puternic.
 • -tratamente fitosanitare cu Topsin 70 WDG (10 g/ 10 l apa), Merpan 50 WP (20 g/ 10 l apa), Mirage 45 EC (35 g/ 10 l apa);

Alternarioza (patarea neagra) garoafelor produsa de ciuperca Alternaria dianthi

Boala se manifesta pe frunze, tulpina si flori. Pe organele atacate apar pete cenusii-albicioase, circulare, de 10-15 mm, acoperite in partea centrala de un mucegai negricios. Frunzele atacate se usuca progresiv de la baza spre varf, iar pe tulpini se formeaza leziuni care le inconjoara ca un inel. Datorita atacului tulpina se frange. Plantele atacate puternic au internodurile mai scurte si infloresc mai putin.

Masuri de prevenire si combatere:

 • -evitarea umiditatii excesive la locul de cultura a plantelor.
 • -folosirea de material sanatos.
 • -tratamente fitosanitare cu Antracol 70 WP (20 g/ 10 l apa), Bravo 500 SC (20 ml/ 10 l apa), Merpan 50 WP (20 g/ 10 l apa), Dithane M45 (20 g/ 10 l apa).

Fuzarioza (ofilirea) garoafelor produsa de ciuperca Fusarium oxysporum f.sp dianthi

Boala se manifesta prin ingalbenirea si vestejirea gradata a frunzelor. La baza tulpinii, in regiunea coletului, tesuturile sunt brunificate si distruse. Datorita atacului tulpinile se rup usor. Daca se fac sectiuni prin tulpina, in dreptul acestor zone, se observa o brunificare a vaselor lemnoase in intregime sau numai sub forma de dungi longitudinale.

De asemenea, radacinile atacate sunt brunificate sau inrosite. Pe tesuturile putrezite, mai ales la baza tulpinii, ciuperca formeaza miceliu vatos pe care se diferentiaza sporulatia.

Masuri de prevenire si combatere:

 • -folosirea pentru plantare numai a butasilor sanatosi.
 • -strangerea si distrugerea plantelor bolnave.
 • -tratamente fitosanitare cu Dithane M45 (20 g/ 10 l apa), Topsin70 WDG (10 g/ 10 l apa), Zamir 40 EW (25 ml/ 10 l apa).

Putregaiul cenusiu al garoafelor produs de ciuperca Botrytis cinerea 

Boala se manifesta mai ales pe flori. Pe acestea apar pete care se brunifica treptat si se extind. Pe suprafata tesuturilor atacate se formeaza sporulatia cenusie caracteristica ciupercii.

Masuri de prevenire si combatere:

 • -adunarea si distrugerea frunzelor si florilor atacate.
 • -tratamente fitosanitare cu Teldor 500 SC (7 ml/ 10 l apa), Rovral (10 ml/ 10 l apa), Topsin 70 WDG (10 g/ 10 l apa), Ridomil Gold MZ (25 g/ 10 l apa).

Daunatori Garoafa

Afidele 

Pentru care se recomanda tratamente cu insecticid Calypso 480 SC (2 ml/ 10 l apa), Decis Mega (3 ml/ 10 l apa), Karate Zeon (2 ml/ 10 l apa), Fastac (2 ml/ 10 l apa).

Masuri de prevenire si combatere:

Acarieni 

Pentru care se aplica tratamente cu Envidor 240 SC (5 ml/ 10 l apa), Nissorun (5 g/ 10 l apa), Milbeknock (7.5 ml/ 10 l apa).

Masuri de prevenire si combatere:

Tripsi 

pentru combaterea lor se recomanda tratamente cu Confidor Energy (25 ml/ 10 l apa), Novadim Progress (20 ml/ 10 l apa).

Masuri de prevenire si combatere: