Ficus, intretinere si daunatori

Familia ficusului

Familia ficusului cuprinde plante extrem de diferite. Pot exista ficusi de 30 de metri inaltime, da de asemenea, pot exista si specii pitice.
Ficusul este o planta cu frunzele stralucitoare si delicate, dar in acelasi timp, groase. Desi ficusul este o planta foarte populara in mediul de acasa dar si cel de la birou, de foarte multe ori, ambientul nu ii este prielnic, si poate pierde multe frunze datorita luminii soarelui inadecvata, a apei sau a oricarei schimbari din mediul inconjurator. Pentru entuziastii plantelor, care sunt disusi sa petreaca un pic de timp suplimentar cu plantele, ficusul merita acest efort suplimentar.Multe specii de ficus rodesc, fructul sau fiind smochina. In functie de specie, fructul poate avea mai multe culori.

ficus_1.jpg

Conditii de ingrijire


Pasul 1

Asezati ficusul intr-un loc cu lumina moderata. Acesta se va simti bine la 1-1,5 metri distanta de o fereastra insorita, sau aproape de o fereastra umbrita.

Pasul 2

Udati ficusul atunci cand suprafata pamantului este aproape uscata. Udati planta pana ce apa ajunge la gaurile de scurgere, apoi se toarna apa si in farfuria de drenaj. Nu permiteti ca solul sa se usuce, dar nici sa fie foarte ud, deoarece acest tip de modificari poate duce la pierderea frunzelor.

Pasul 3

Fertilizati ficusul la cel putin 6 luni, folosind o solutie slaba de ingrasamant lichid. La aplicarea excesiva a ingrasamintelor, ficusul riposteaza, si isi pierde frunzele.

Pasul 4

Pastrati ficusul intr-o camera calda, cu temperatura in timpul zilei intre 21-26 grade, iar pe timpul noptii cu 10 grade mai putin. Desi ficusul poate supravietui la temperaturi reci, planta nu va tolera, cu siguranta, schimbarile bruste de temperatura.

Pasul 5

Pastrati ficusul la distanta de ferestre si usi, aparate de aer conditionat sau de incalzire.

Pasul 6

Transplantati ficusul o data la fiecare 3 ani, sau ori de cate ori solul devine compactat si incepe sa se usuce.

Tipuri de ficus


Ficusul este un copac tropical, care, dupa cum am vazut, prefera ambient cald.

Ficus Religiosa

Este un arbore sacru pentru budisti si hindusi. Smochinele produse de acest copac sunt de culoare mov, iar frunzele sale sunt neobisnuite, in sensul ca sunt foarte subtiri. Este potrivit doar pentru cresterea in exterior, asa ca se intalneste doar in zonele tropicale. Uneori, se mai creste si in interior, ca planta de apartament.

Ficus Benjamina

Initial a fost important ca arbore de gradina, putand ajunge pana la 15-18 metri. Singurul incovenient este ca radacina poate deveni invaziva si poate afecta infrastructuri subterane, precum canalizare, apa sau fose septice. Acum, foarte rar folosit ca copac in aer liber, acest tip de ficus este utilizat acum pentru realizarea lucrurilor de mana impletite.

Ficus Lyrata

Este nativ din Africa, are frunzele foarte mari si este cultivat preponderent in aer liber.

Ficus Elastica

Cunoscut si sub denumirea de arborele de cauciuc si este cel pe care il intalnim in apartamente.

Prevenirea pierderii frunzelor


Ficusul trebuie sa fie ‘fericit’ pentru a-si putea pastra frunzele. De aceea, daca el ‘considera’ ca este intr-o stare de stress, va riposta, iar primul lucru pe care il va face, este sa isi piarda frunzele.

Pasul 1

Pastrati ficusul intr-o lumina intensa si puternica. In timpul lunilor de iarna, cand lumina slabeste, pe cat posibil, mutati-l intr-o zona unde lumina este mai puternica. Deoarece este sensibil la schimbare, cand il mutati, este posibil sa piarda cateva frunze, dar in 30, maximum 60 zile, se va recupera.

Pasul 2

Evitati sa asezati ficusul intr-un loc unde pot exista schimbari de temperatura, sau aparate de ventilatie.

Pasul 3

Udati ficusul numai atunci cand solul se simte uscat: varful degetului infipt in pamant nu este umed. Daca are prea multa apa, atunci ficusul va pierde frunze.

Pasul 4

Verificati ficusul de daunatori: cei mai comuni sunt paduchele lanos si afidele. Daca descoperiti vreunul dintre acesti paraziti, tratati imediat cu pesticidul corespunzator.

Daunatori ficus


Paduchele lanos si paduchele verde sunt daunatori frecvent intalniti pe plante, iar pentru combaterea lor se recomanda aplicarea de tratamente cu insecticidele Actara 25 WG, Mospilan, Fastac.