Citrice

Arbusti cu fructe foarte decorative si gustoase (lamaiul, portocalul, mandarinul etc)

Proveniti din Extremul Orient (ajungand pana la 6 m inaltime in regiunile de unde isi au originea), pot deveni, in apartamentele noastre, o adevarata bucurie, cu conditia sa le indeplinim cateva deziderate; umiditate ridicata in timpul celor trei anotimpuri si scazuta iarna, lumina si aer mult, temperatura iarna 5-10ºC, iar in timpul perioadi de vegetatie 16-18ºC. La fiecare 2 ani sa le transplantam intr-un amestec de pamant de padure, mranita si nisip, afanand des pamantul de la suprafata.

Citrus


Citrus aurantiuml (portocalul)

Cu tulpina de la 1 pana la 10 m, lemnul compact, cu scoarta bruna verzuie, arbore totdeauna verde, frunzele oval oblonge acuminate intregi, lucioase, florile usor si placut mirositoare, albe, sunt grupate in bughete la varful ramurilor, caliciul are 5 lobi, corola 5-8 petale, 20-25 stamine. Fructele, de culoare galbena rosiatica (portocalie), globuloase, sunt comestibile.

Citrus limonia Osbeck (lamai)

Acest frumos arbore, originat din Asia, cu tulpina dreapta, frunzele alterne oblong lucioase, are florile odorante, albe inauntri si rosiatice in afara, dispuse in raceme axilare sau terminale. Fructul (lamaia) comestibil este ovoid, de culoare galbena.

Citrus nobilis andr (mandarin)

Mai rustic decat portocalul, are talia ce poate ajunge pana la 5-6 m inaltime, frunzele lanceolate, cu petiolul nearipat, mereu verzi si frumos mirositoare. Florile sunt mici si albe, iar fructele mai mici, putin turtite, cu un parfum mai puternic decat al portocalelor.

Citrus Japonica Thunb

Originar din China si Japonia, este un arbust pitic cu fructe mici (3-5 cm diametru), ornamentale, necomestibile din cauza aciditatii lor excesive. Florile, care apar in mai, sunt numeroase, albe si mirositoare. Prefera mult aer si lumina, dar nu soarele puternic. Nu suporta temperaturile ridicate produse de incalzirea centrala. In conditiile pe care i le oferim, maturitatea frunzelor dureaza cca 1 an si puizeaza considerabil planta. Deci e bine sa suprimam o mare parte din fructe, cu scopul de a pastra planta viguroasa. Inmultirea se face prin seminte sau prin butasire.Plantele tinere, cand au grosimea, obisnuit, la baza tulpinii, de 0,7-1 cm, trebuie altoite pe tulpini (operatie efectuata de specialist).

Conditii de ingrijire


Lumina si temperatura

Aceste specii sunt mari iubitoare de lumina si necesita amplasarea in locuri luminoase, atat vara cat si iarna.

In timpul verii, citricele prefera sa fie scoase afara si sa beneficieze de soare din plin. Atentie, mutarea in soare direct nu se face deoadata deoarece planta poate suferi arsuri pe frunze. Mai jos gasiti informatii despre mutarea plantelor in exterior primavara.

In timpul iernii, citricele au nevoie de temperaturi mai scazute, de 10-15 °C pentru a putea intra in repaus relativ, necesar infloririi in primavara urmatoare. In perioada iernii este necesara amplasarea langa o fereastra cu expozitie sudica pentru a beneficia de cat mai multa lumina.

Temperaturile ridicate in timpul iernii nu sunt favorabile citricelor deoarece nu isi pot parcurge perioada de repaus.

Umiditatea relativa a aerului

Citricele prefera umiditatea aerului ridicata, asadar amplasarea acestora in grupuri de plante le este favorabila. Trebuie acordata atentie sporita acestui aspect in special iarna, cand aerul tinde sa fie uscat in locuinte.


Frunzele se pot pulveriza cu apa intre 2 udari consecutive in timpul sezonului cald. In timpul iernii, pulverizarea pe frunze se efectueaza doar daca temperatura este mai mare de 15°C (mai jos se pot gasi conditiile optime de iernare).

Pentru a mentine o umiditate relativa ridicata, vasul plantei se poate amplasa intr-o tava in care s-au pus pietre. Astfel, radacinile sunt ferite de apa provenita din udare iar evaporarea acesteia asigura un mediu potrivit plantei.

Citricele prefera pamantul sa fie mentinut reavan, udatul se va face cu apa la temperatura camerei, de preferat apa de ploaie. Daca este udat cu apa de la robinet aceasta trebuie sa stea 24 ore fara capac pentru a elimina clorul din apa.

Ingrijirea citricelor

 

Udarea


Frecvent apar probleme legate de efectuarea necorespunzatoare a udarii. Nu este recomandata udarea in exces, astfel incat substratul sa fie permanat umed ci mai degraba acesta sa se usuce usor la suprafata intre doua udari (primii 3-5 cm). Udarea in exces poate duce la putrezirea radacinilor, caderea frunzelor si crearea unui dezechilibru plantei.

Din prea multa grija, planta este uneori udata prea des. Trebuie stiut faptul ca citricele prefera sa fie udate mai rar, cu o cantitate mai mare de apa decat des, cu o cantitate mai mica de apa.

Nu este recomandata udarea plantelor direct cu apa de la robinet. Aceasta se lasa in vase deschise minim 24 de ore pentru declorinizare si pentru atingerea temperaturii mediului ambiant.

Daca exista posibilitatea colectarii apei de ploaie, aceasta este o buna varianta pentru udarea plantelor.

Indiferent de sursa de apa, aceasta trebuie sa aiba temperatura mediului ambiant. Udarea cu apa prea rece poate conduce la caderea frunzelor.

Nu se poate stabili cu exactitate cantitatea exacta de apa si frecventa udarilor deoarece acestea depind foarte mult de temperatura mediului ambiant, curentii de aer, volumul substratului si al aparatului foliar. Regula de baza ramane ca substratul sa se usuce usor intre doua udari si sa fie asigurat un bun dranaj al apei pentru ca substratul de la baza vasului sa nu ramana prea umed un timp indelungat.

Fertilizarea

Plantele necesita fertilizare in vederea asigurarii cresterii si dezvoltarii, infloririi si fructificarii. Mai mult, plantarea la ghiveci permite radacinilor explorarea unui volum limitat de substrat.

Gama de produse disponibile ne ofera avantajul de a gasi fertilizanti special conceputi pentru plantele citrice.

Frecventa fertilizarilor variaza in functie de perioada anului.

In luna martie se poate aplica o fertilizare cu un ingrasamant cu un continut scazut de azot ce este favorabil inducerii infloririi.

Nutricomplex - ingrasamant 

Incepand din luna mai plantele se pot fertiliza saptamanal sau o data la 2 saptamani. Se recomanda utilizarea unui ingrasamant de tip NPK, cu continut echilibrat de macroelemente si, de preferat, sa contina si microelemente.

Nutricomplex

Aprovizionarea cu microelemente este importanta, fierul jucand un rol important.

Incepand cu luna octombrie, cand intensitatea luminoasa scade, temperaturile sunt mai reduse iar functiile plantei sunt mai incetinite, se recomanda oprirea fertilizarilor sau administrarea o data la 1-2 luni, in functie de starea plantei si de conditiile de mediu.

Transplantarea – vasul si substratul potrivit

Transplantarea se efectueaza, de regula, o data la 1-2 ani.

Aceasta procedura este recomandata atunci cand vasul a devenit neincapator pentru planta si radacinile au crescut dupa forma vasului. Un alt semn al vasului neincapator sunt radacinile iesite prin gaurile de scurgere.

Pentru a verifica daca ghiveciul este prea mic, se pozitioneaza planta in pozitie oblica, se scoate cu atentie ghiveciul si
 se observa daca radacinile au crescut prea mult. Pentru scoaterea mai usoara a vasului, nu se uda planta cateva zile inainte.

Citricele nu prefera sa fie deranjate la radacini iar daca transplantarea se face la timp, acest stres se poate evita. Daca insa transplantarea este intarziata iar radacinile au crescut foarte mult, se desface usor balotul de pamant pe margine, astfel incat radacinile sa fie rasfirate. Se taie radacinile uscate sau brunificate.

Avand in vedere ca citricele nu prefera ca apa sa stagneze in substrat, inainte de a pune substratul in ghiveci se poate aseza un strat de pietre pentru un bun drenaj. Se mai pot utiliza portiuni mici de ghivece din ceramica sparte.

Transplantarea se face la sfarsitul iernii. Se alege un vas mai mare, atat in latime cat si inaltime, cu orificii de scurgere.

Atentie, la schimbarea vasului, acesta sa nu fie prea mare deoarece portiunea de substrat din partea exterioara radacinilor, nefiind explorat de acestea, ramane umed un timp indelungat si duce la putrezirea radacinilor.


Plantele citrice prefera un substrat bogat in nutrienti, reavan, care sa asigure un bun drenaj al apei. Se poate utiliza un substrat special pentru citrice sau se poate prepara unul utilizand turba, compost si perlit.

Dupa transplantare, fertilizarile se incep abia dupa ce a trecut o luna si planta s-a acomodat in noul vas si substrat.

De regula, plantele cumparate din comert au vasul prea mic pentru marimea plantei iar dupa achizitionare si acomodarea plantei in noul mediu, se recomanda transplantarea intr-un vas mai mare.

Daca nu se doreste schimbarea vasului, se poate schimba doar un strat de pamant de deasupra.

Dupa transplantare se uda planta iar in urmatoarele zile se mentine substratul reavan.

Taieri aplicate


Plantele se pot lasa sa creasca liber iar daca forma coroanei nu mai este tocmai potrivita, se pot aplica taieri de corectare. Cel mai bun moment pentru efectuarea acestei lucrari este primavara, cand planta este scoasa afara.

Lastarii vigurosi, cu crestere verticala se pot elimina daca acestia au crescut in partea de jos a coroanei sau se scurteaza daca au crescut in partea de sus a coroanei. Aceste taieri se aplica mai mult in cazul plantelor mature.

Daca planta a fost obtinuta prin altoire, orice lastar pornit din portaltoi se elimina.

Inflorirea

Pentru a inflori, aceste plante au nevoie de mult soare si o nutritie corespunzatoare. Asadar, amplasarea intr-un loc
 insorit si fertilizarea sunt elemente necesare pentru inflorire.

Parcurgerea sezonului rece la temperaturi mai scazute si administrarea mai rara a apei ajuta planta sa beneficieze de un repaus, util pentru inflorirea in primavara. Temperaturile in timpul noptii sub 10° C dar pozitive sunt favorabile infloririi din primavara.

Varsta plantei joaca un rol important in ceea ce priveste inflorirea. Majoritatea speciilor necesita o varsta de minim 4 ani pentru a inflori.

Inmultirea

Plantele citrice se pot inmulti prin seminte, butasire sau altoire, in functie de specie si varietate.

Plantele obtinute din seminte necesita altoire, altfel vor inflori dupa un timp foarte indelungat.

Inmultirea prin butasire sau altoire asigura obtinerea unei plante ce va inflori dupa 3-4 ani.

Pentru butasire se poate utiliza un stimulator de inradacinare.

In cazul aplicarii altoirii se poate utiliza mastic pentru protejarea ranilor provocate.

Iernarea

Aceasta perioada ofera sansa parcurgerii unui repaus relativ pentru ca planta sa infloreasca in primavara. Astfel, odata cu venirea toamnei si mutarea plantei in interior se raresc udarile si fertilizarile, se amplaseaza planta intr-un loc luminos, de preferat cu expozitie sudica si se asigura temperaturi intre 10 si 15° C. Chiar daca temperaturile scad noapte usor sub 10° C nu este o problema, ba chiar este recomandat.

Daca temperatura mediului ambiant depaseste 15° C, plantele se uda mai des insa, asa cum s-a mentionat mai sus, aceste temperaturi nu sunt favorabile infloririi din primavara.

Citricele nu prefera curentii de aer si nu se amplaseaza langa usi sau fereastre ce se deschid frecvent.

Mutarea interior-exterior

Conditiile tarii noastre permit cresterea acestor specii ca plante de interior insa in timpul sezonului calduros, plantele citrice gasesc conditii foarte bune afara, amplasate pe o terasa si beneficiind din plin de soare.

Atentie! Scoaterea din locuinta si amplasarea in soare direct primavara conduce la aparitia arsurilor solare pe frunze, problema intampinata la orice specie, indiferent de pretentiile fata de lumina.

Este foarte important ca mutarea din interior in exterior primavara si invers, toamna, sa fie efectuata cu un minim de stres provocat plantei. Altfel, intampinam diverse probleme cum ar fi caderea frunzelor, florilor, fructelor, stagnarea cresterii etc.

Pentru ca planta sa nu sufere este necesar sa treaca prin procesul de aclimatizare. Astfel, planta se va obisnui treptat cu noile conditii de iluminare si temperatura. Mutarea primavara se face atunci cand nu mai este riscul aparitiei temperaturilor sub 10 °C.

In primele zile planta se pune intr-un loc in care sa beneficieze de cat mai multa lumina dar nu in soare direct. In prima zi, va fi mutata pentru o ora in soare direct, dupa care va fi mutata inapoi in afara razelor solare directe. A doua zi se mai adauga aproximativ o ora la timpul petrecut de planta in razele solare directe. Se procedeaza in acest fel timp de 1-2 saptamani, timp in care planta se va acomoda cu noile conditii. Daca se observa primele semne de arsuri solare chiar si dupa aclimatizare, planta se muta la semi-umbra in orele cu temperaturi foarte ridicate si se continua procesul de aclimatizare.

Avand in vedere ca va fi nevoie de mutarea zilnica a plantei, aceasta se poate pune pe un suport cu roti in vederea efectuarii acestei proceduri.

Trebuie acordata o atentie sporita cantitatii de apa administrate dupa scoaterea plantei afara deoarece, din cauza 
temperaturilor mai ridicate si a curentilor de aer, substratul se va usca mai repede iar planta va avea nevoie de mai multa apa. Se respecta in continuare regula ca primii 3-5 cm de substrat de deasupra sa se usuce.

Daca temperaturile pe timpul noptii scad sub 10° C, planta se aduce in interior.

Toamna, se procedeaza invers: se aseaza planta intr-un loc mai umbrit pentru a se acomoda cu lumina si temperatura mai scazuta, timp de 1-2 saptamani. Nu mai este nevoie sa fie mutata zilnic dar trebuie sa beneficieze totusi de lumina. Se reduc treptat udarile.  Cand temperaturile ating valori in jur de 10° C, planta se muta in interior.

Tratamente si informatii utile:

Citrice 

Genul Citrus cuprinde mai multe specii de plante precum lamai, portocal, grapefruit, pomelo, mandarin, denumite de noi plante citrice. Acestea fac parte din familie Rutaceae si sunt originare din Asia si Europa.

Conditiile tarii noastre nu sunt favorabile pentru cultivarea citricelor in gradina insa aceste plante frumoase isi fac loc in oaza noastra verde ca plante de interior, cultivate in ghiveci.

Cu toate ca ingrijirea acestor specii nu este tocmai una usoara, frunzele mereu verzi, florile frumos mirositoare si fructele colorate determina pasionatii sa acorde acestor plante atentia necesara.

In functie de specie, unele citrice se preteaza mai bine la cultivarea in vase de cultura, precum speciile si varietatile pitice. La achizitionare, se recomanda speciile care raspund mai bine la acest tip de crestere si de preferat, se aleg soiurile auto-fertile (care se polenizeaza singure). La momentul actual se comercializeaza soiuri a caror flori se polenizeaza singure. Speciile care au in mod natural o crestere viguroasa se pot creste in ghiveci pana ating o anumita marime.

La conditiile de interior cel mai bine se adapteaza speciile de vigoare mica din aceasta familie, precum cele de tip lime, kumquats, calamondin, mana lui Buddha etc.

Ciclul biologic al citricelor implica o perioada de vegetatie, caracterizata prin cresterea plantei, inflorire si fructificare si o perioada de repaus, amplasata de regula iarna, cand survin temperaturile mai scazute. Aceasta perioada de repaus este foarte importanta pentru ca planta sa infloreasca.

Boli

Patarea frunzelor si fructelor determinata de ciuperca Mycosphaerella citri

Boala se manifesta prin prezenta pe partea superioara a frunzelor a unor pete galbene iar pe partea inferioara, apar pete proeminente, de culoare portocalie-bruna. Petele devin ulterior inchise la culoare si au aspect umed.

Pentru combatere se recomanda efectuarea de tratamente cu fungicide precum: Score, Topsin, Dithane, Bravo, Captan, Polyram.

Fumagina determinata de ciuperci din genul Capnodium


Aceasta ciuperca se dezvolta pe excrementele dulci (“roua de miere”) produse de afide, musculita alba de sera sau paduchi. Prin dezvoltarea acestei ciuperci pe suprafata frunzelor sunt inhibate procesele de fotosinteza, transpiratie si respiratie, ca urmare planta creste cu dificultate sau stagneaza. Pentru eliminarea acestei ciuperci este nevoie sa fie combatuti daunatorii. Fumagina se poate ulterior indeparta de pe frunze cu ajutorul unui material moale, umezit.

 

Antracnoza determinata de ciuperca Colletotrichum gloeosporioides

Pe frunze apar pete deschise la culoare, inconjurate de un inel purpuriu. Pe fructe apar pete inchise la culoare. Aceasta ciuperca se dezolta in general pe portiuni atacate de insecte, arsuri solare sau leziuni mecanice.

La aparitia simptomelor se recomanda efectuarea de tratamente cu fungicide precum: Topsin, Dithane, Bravo, Captan, Polyram.

Insecte daunatoare


Cel mai frecvent citricii sunt atacati de musculita alba, afide, paduchi testosi sau lanosi si acarieni.

Prezenta acestor daunatori poate fi usor observata cu ochiul liber.

Musculita alba de sera


Apare frecvent la plantele de interior si determina stagnarea si debilitarea acestora. Prezenta musculitei albe de sera este insotita de “roua de miere”.

Combaterea acestuia daunator nu este tocmai usoara deoarece dezvolta mai multe generatii intr-un timp scurt. Se recomanda alternarea insecticidelor pentru a evita dezvoltarea rezistentei la substantele active.

Pot fi aplicate tratamente cu: Decis Expert, Actara, Mospilan, Confidor Energy.

Afide

Acestea se localizeaza de regula pe varfurile de crestere, determinand rasucirea frunzelor si aparitia unei secretii aderente pe frunze. Se pot aplica tratamente utilizand insecticide precum:

Tratamente cu Mospilan, Actara, Decis, Confidor Energy, Fastac Active.

Paduchele testos

Tratamente cu ActaraMospilan, Calypso.

Paduchele lanos

Tratamente cu ActaraMospilanCalypso.

Acarieni

Tratamente cu Nissorun, Novadim Progess, Envidor, Milbeknock, Vertimec.

Alte probleme ce pot sa apara

Deseori ne confruntam cu probleme aparute din cauze abiotice cum ar fi factori de mediu nepotriviti sau nutritie necorespunzatoare. Aceste simptome sunt confundate cu boli insa de cele mai multe ori avem de-a face cu disfunctii ale proceselor fiziologice din planta.

Caderea frunzelor

Aceasta problema poate fi determinata de diversi factori cum ar fi:

  • insuficienta sau excesul apei;
  • schimbarea brusca a temperaturii sau a intensitatii luminoase prin mutarea plantei;
  • nutritie necorespunzatoare;
  • prezenta unei boli sau a unui daunator insa in acest caz se observa simptome specifice.


In timpul iernii, citricele tind sa-si piarda o parte din frunze ca urmare a umiditatii relative a aerului scazuta sau a necorelarii factorilor de mediu (temperatura, lumina si apa administrata). Nu este de preferat ca aceasta reactie a plantei sa apara insa planta nu moare si se va regenera in primavara. Se face de multe ori greseala de a uda sau fertiliza in exces la primele semne de cadere a frunzelor, procedura gresita ce poate duce in final la moartea plantei.

La aparitia acestei probleme este necesara depistarea cauzei ce a determinat caderea frunzelor.

Caderea fructelor

Poate fi determinata de carenta oricarui element, de schimbarea brusca a temperaturii sau variatii mari ale umiditatii substratului (umiditatea prea mare sau prea mica).

Arsuri solare

Acestea apar de regula cand planta se muta intr-un loc insorit fara a fi aclimatizata. In acest caz apar pete de culoare deschisa, specifice. Tesutul ce prezinta arsuri nu se va regenera si este recomandata indepartarea frunzelor ce prezinta aceste simptome.

Frunze ingalbenite

O nutritie corespunzatoare joaca un rol important in buna crestere si dezvoltare a plantelor. Atunci cand unul din elemente este in deficit, se produce un dezechilibru ce determina aparitia diverselor probleme.


Carenta de fier
 este frecvent intalnita in cazul citricelor si se manifesta prin ingalbenirea limbului foliar intre nervuri iar zona din imediata apropiere a nervurilor ramane verde. Simptomele incep sa apara de la varful lastarilor. In caz de carenta severa, se ingalbenesc si frunzele de la baza.

Carenta de azot se manifesta prin ingalbenirea totala a frunzelor, inclusiv decolorarea nervurilor 
si incepe de la frunzele bazale.

 

Frunze lucioase

Plantele citrice prezinta frunze lucioase in mod natural, daca sunt bine ingrijite si hranite. Sunt insa momente in care se poate observa pe frunze un lichid aderent, numit “roua de miere” si este asociat cu prezenta afidelor sau a musculitei albe. Pentru eliminarea acestui inconvenient se combat insectele iar lichidul de pe frunze se sterge cu ajutorul unei lavete umezite.