Boli Cactusi

Mozaicul cactaceelor

Aceasta viroza se manifesta prin aparitia unor pete difuze de culoare galbena. Petele alterneaza cu tesuturile sanatoase ale plantei formand un mozaic. Plantele se deformeaza datorita cresterii inegale ale tesuturilor atacate. Boala evolueaza, petele se unesc si apar portiuni intinse cu aspect mozaicat. In cazuri grave, zonele mozaicate se brunifica, tesuturile mor, iar planta nu mai produce flori. Virusul este transmis de la o planta la alta de afide sau de om prin lucrarile de intretinere. Dezvoltarea bolii este favorizata de umiditate ridicata, temperaturi scazute si luminozitate redusa.

Masuri de prevenire si combatere:

 • combaterea afidelor;
 • utilizarea materialului vegetativ sanatos pentru inmultirea (altoire, butasire);
 • dezinfectarea uneltelor cu alcool sanitar sau formol;
 • plantele atacate se vor separa de cele sanatoase, iar daca in cateva zile nu isi revin acestea se vor arde;

Putregaiul umed al cactaceelor produs de bacteriile din genul Erwinia

Pe tulpina apar initial pete de diferite marimi, de culoare bruna. Boala evolueaza si tesuturile brunificate se inmoaie. Daca nu se iau masuri, tesuturile se transforma intr-un lichid vascos urat mirositor.

Masuri de prevenire si combatere:

 • cand boala este intr-un stadiu initial, se elimina zonele atacate si se aplica unul din urmatoarele produse: Captan, Coppermax, Zeama bordeleza, Melody compact.
 • daca boala se afla intr-un stadiu avansat, tesuturile atacate se elimina impreuna cu o buna parte din tesutul sanatos pentru a elimina riscul patrunderii bolii in vasele conducatoare. De asemenea, se aplica urmatoarele produse pentru a dezinfecta rana produsa: Captan, Coppermax, Zeama bordeleza, Aliette;
 • in caz de atac grav, plantele atacate se ard;

Mana cactaceelor produsa de ciupercile din genul Phytophthora

Simptomele acestei boli sunt reprezentate de apartia unor pete umede de culoare bruna. In dreptul acestor pete, tesuturile se adancesc si putrezesc. Boala evolueaza rapid, iar daca nu se aplica tratamente intreaga planta putrezeste si se acopera cu un puf albicios. Boala este favorizata de valorile ridicate ale umiditatii si ale temperaturii. Pe langa aceste simptome, ciuperca poate ataca si baza plantei. Astfel, la baza plantei apar pete de culoare bruna. Boala evolueaza rapid si intreaga planta este distrusa.

Masuri de prevenire si combatere:

 • evitarea udarii excesive;
 • aerisirea spatiilor in care sunt cultivati cactusii;
 • expunerea plantelor la lumina soarelui;
 • eliminarea tesuturilor atacate si aplicarea fungicidelor pentru a dezinfecta zona. Exemple de produse: Dithane, Acrobat, Drago, Zeama bordeleza, Aliette;

Boala petelor cenusii-negricioase produsa de ciuperca Phyllosticta opinticola

Simptomele acestei boli sunt caracterizate de aparitia unor pete cenusii de diferite forme. Boala evolueaza, iar petele se inchid la culoare, iar apoi devin negre. In dreptul acestor pete apar punctisoare circulare, ce reprezinta fructificatiile ciupercii. Boala este favorizata de valorile ridicate ale umiditatii si ale temperaturii.

Masuri de prevenire si combatere:

 • se distrug plantele grav afectate;
 • mentinerea unei temperaturi constante;
 • aerisirea spatiilor utilizate pentru cultivarea cactusilor;
 • tratamente chimice cu: Dithane, Acrobat, Drago, Zeama bordeleza, Aliette;

Patarea tulpinilor produsa de ciuperca Phoma cereicola

Boala se manifesta prin aparitia unor pete de diferite forme. Petele sunt proeminente, de culoare galben-bruna-negricioase. Acestea pot sa fie dispuse izolat sau sa ocupe portiuni mari ale plantei. Pe suprafata petelor apar formatiuni punctiforme de culoare neagra, ce reprezinta fructificatiile ciupercii. Ciuperca se transmite prin seminte.

Masuri de prevenire si combatere:

 • plantele puternic afectate se distrug;
 • semintele se stropesc preventiv cu o solutie de Zeama Bordeleza 1%;

Boala petelor galbui-albicioase produsa de ciuperca Phomopsis cacti 

tacul ciupercii se caracterizeaza prin aparitia unor pete de diferite forme pe tulpinile cactusilor. De asemenea, tesuturile atacate sunt scufundate si au o culoare galbuie sau albicioasa. De cele mai multe ori epiderma din zonele afectate este crapata. In dreptul petelor se formeaza formatiuni circulare de culoare brun-negricioase, ce reprezinta fructificatiile ciupercii. Ciuperca se transmite prin semninte.

Masuri de prevenire si combatere:

 • plantele puternic afectate se elimina din cultura;
 • semintele se stropesc preventiv cu o solutie de Zeama Bordeleza 1%;

Patarea tulpinilor produsa de ciuperca Coniothyrium opuntiae

Simptomele acestei micoze sunt reprezentate de aparitia unor pete mari, circulare, de culoare galbuie. In dreptul petelor se formeaza fructificatiile ciupercii sub forma unor formatiuni punctiforme dispuse in cercuri concentrice. Infectia se instaleaza pe plantele slabite de diferiti factori.

Masuri de prevenire si combatere:

Boala petelor brun-cenusii produsa de ciuperca Diplodia opuntiae

Atacul se manifesta prin aparitia unor pete circulare sau ovale de culoare bruna-cenusie. Boala evolueaza, iar petele se unesc si acopera portiuni mari din tulpina. Tesuturile atacate se usuca si se albesc. Epiderma din zonele afectate se zbarceste si se exfoliaza. Pe suprafata zonelor atacate apar formatiuni circulare, mici, de culoare neagra ce reprezinta fructificatiile ciupercii.

Masuri de prevenire si combatere:

 • plantele punternic atacate se distrug;
 • daca atacul este intr-o faza initiala se aplica urmatoarele produse: Captan, Dithane, Aliette, Merpan;

Antracnoza cactaceelor produsa de ciupercile din genul Gloeosporium

Pe tulpinile cactusilor apar pete negricioase, circulare sau neregulate. Boala evolueaza petele se maresc si se unesc, iar la suprafata acestora apar prominente mici, de culoare nearga ce reprezinta fruntificatiile ciupercii. Tesuturile atacate se  usuca, iar plantele nu mai vegeteaza normal. Pe langa daunele produse direct, Antracnoza favorizeaza aparitia ciupercilor din genul Alternaria care accentueaza distrugerea tesuturilor.

Masuri de prevenire si combatere:

 • plantele se vor intretine cu grija pentru a evita ranirea acestora;
 • plantele puternic infectate se vor arde;
 • udarea se va realiza cu atentie;
 • daca boala este in faza incipienta se pot aplica urmatoarele produse: Topsin, Ortiva, Score, Bravo;

Fuzarioza cactaceelor produs de ciupercile din genul Fusarium

Atacul acestei boli incepe de la baza plantei si se extinde treptat la toate partiele aeriene. Boala evolueaza, iar planta se devine cenusie, tulpina se zbarceste, iar apoi putrezeste. Boala ataca vasele conducatoare, blocand circulatia sevei in planta. Astfel, aprovizionarea cu apa si elemente minerale este defectuasa, iar plantele sunt slabite.

Masuri de prevenire si combatere:

 • utilizarea materialului vegetativ sanatos (butasi);
 • dezinfectarea ghivecelor si a uneltelor;
 • udarea se realizeaza rational;
 • aerisirea spatiilor unde sunt pastrate plantele;
 • daca plantele prezinta semne incipiente de infectie se poate apica fungicidul Topsin. Se realizeaza o solutie de Topsin 0.1 % si se uda solul din jurul plantelor;

Efectele temperaturilor scazute

Cactusii sunt plante iubitoare de caldura si din acest motiv nu pot suporta temperaturile scazute. Unele specii de cactusi pot rezista la ingheturi usoare, dar cu conditia ca temperaturile sa scada treptat. Astfel plantele isi adapteaza metabolismul, si pot rezista la temperaturi negative. In urma inghetului, intreaga planta se poate transforma intr-o masa vascoasa.

Arsurile solare

Plantele din familia Cactaceae sunt rezistente la insolatiile puternice si sunt afectate de arsurile solare doar daca au fost tinute un timp idelungat in locuri umbrite. Din acest motiv, plantele care au fost tinute in spatii umbrite se vor expune treptat la soare. Plantele isi pot reveni dupa arsuri solare slabe daca sunt mutate imediat in spatii umbrite. In cazul in care cactusii au fost afectat grav de arsurile solare, epiterma este distrusa. Pentru a salva aceste exemplare se recomanda taierea portiuni afectate.

Carentele in substante nutritive

Fertilizarea echilibrata este o veriga importanta in cultivarea si ingrijirea cactusilor. In acest sens ingrasamintele aplicate cactusilor trebuie sa contina atat marcroelemente cat si microelemente. De exmplu: daca se aplica doar ingrasaminte pe baza de azot, masa vegetativa se va dezvolta luxuriant, dar rezistenta la boli si daunatori scade. 

Masuri de prevenire si combatere:

 • Pentru fertilizarea echilibrata a cactaceelor se poate folosi Ingrasamant lichid pentru cactusi

Udarea excesiva

In zonele de origine cactusii reusesc sa supravietuiasca fara precipitatii perioade lungi de timp. Udarea excesiva poate produce inmuierea si putrezirea plantelor. Acest fenomen se mai numeste si putrezire fiziologica. Pe de alta parte, stropirea plantelor cand acestea au rani deschise este interzisa. Dupa ce s-au inlaturat portiuni din plante, ranile rezultate au nevoie de timp pentru a se cicatriza. Daca in acel moment se aplica apa pe rani, acestea se cicatrizeaza greu sau pot chiar sa putrezeasca.

Daunatori Cactusi

Nematodul cactaceelor (Heterodera Cacti)

Ierneaza ca ou in stratul superficial al solului. Primavara ouale eclozeaza si larvele se deplanseaza prin sol si se fixeaza de radacinile cactusilor. Larvele se hranesc prin intepare pe radacinile cactusilor provocand tulburari ale proceselor fiziologice. De asemenea prin ranile produse de aceste insecte pot patrude in plante ciuperci fitopatoge.

Masuri de prevenire si combatere:

 • se vor planta doar plante sanatoase;
 • se va dezinfecta substratul si ghiveciul in care va fi plantat cactusul; Se poate folosi urmatorul produs: Basamid;

Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae)

Acesta ierneaza in stadiul de femela fecundata in crapaturile scoartei, sub resturile de la suprafata solului, dar in spatiile incalzite isi desfasora cicliul biologic neintrerupt. Femelele formeaza o panza specifica ce inconjoara tulpina si apoi incep sa depuna ouale. Larvele si adultii inteapa si sug sucul celular al plantelor atacate. In urma atacului dezvoltarea plantei este incetinita. De asemenea, acesta insecta poate transmite o serie de boli.

Masuri de prevenire si combatere:

Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum)

Adultii au corpul acoperit cu o substanta ceroasa de culoare alba si cu aspect prafos. Acest daunator produce daune semnificative in spatiile protejate. Adultii si larvele se hranesc cu sucul celular al plantelor producand dereglarea proceselor fiziologice ale plantei. In caz de atac sever plantele se pot usca complet.

Masuri de prevenire si combatere:

Paduchele testos al cactaceelor (Diaspis echinocacti)

Este principalul daunator ce ataca plantele cultivate atat in aer liber cat si cele cultivate in spatii protejate. Adultii si larvele colonizeaza partile aeriene ale plantei. Acestia se hranesc cu sucul celular, iar in urma atacului cactusi nu se mai dezvolta normal si se usuca.

Masuri de prevenire si combatere:

Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae)

Este o specie foarte periculoasa. Este o specie polifaga ce ataca mai multe specii de plante. Atacul se prezinta sub forma de colonie pe partile aeriene ale plantei. Adultii si larvele se hranesc cu sucul celular al plantei. In urma atacului cactusii nu se mai dezvolta normal, iar in final se usuca.

Masuri de prevenire si combatere:

Paduchele lanos (Eriosoma lanigerum)

Dezvolta mai multe generatii pe an si colonizeaza partile aeriene ale cactusilor. Adultii si larvele se hranescu cu sucul celular al plantelor. In urma atacului, tesuturile se atrofiaza si in final se usuca.

Masuri de prevenire si combatere: