Boli Usturoi

Virusul dungarii galbene a prazului (Leek yellow stripe virus).

Plantele atacate au o crestere incetinita si urme de decolorare. Frunzele se apleaca si prezinta dungi de culoare galbena, iar in caz de atac sever, toata planta se ingalbeneste. In vegetatie, virusul este transmis de catre afide, iar de la un an la altul raspandirea bolii este asigurata de semintele infectate.

Masuri de prevenire si combatere:

  • materialul de plantat trebuie sa fie sanatos;
  • cultivarea soiurilor rezistente;
  • aplicarea insecticidelor pentru a tine sub control populatia de afide;

Putregaiul bacterian al bulbilor de usturoi produs de bacteria Erwinia carotovora pv. carotovora.

Atacul isi face aparitia spre sfarsitul vegetatiei. Tulpinile plantelor atacate se dezvolta slab, iar la baza lor apare un putregai umed. Bulbii isi schimba culoarea si se inmoaie. Atacul bacteriei continua si in depozit, bulbii putrezesc si degaja un miros neplacut.

Masuri de prevenire si combatere:

Mana produsa de Peronospora destructor.

Boala ataca bulbii, tijele florale si frunzele. Primele simptome apar pe frunze sub forma unor pete alungite, de culoare verde deschis pana la galbui, pe care se formeaza un puf cenusiu-violaceu. Tesuturile atacate se inmoaie, frunza se usuca, se asterne pe sol si putrezeste. Conditiile optime pentru aparitia bolii sunt umiditatea ridicata timp de cel putin 10 ore si temperaturi peste 12-18ºC.

Masuri de prevenire si combatere:

Alternarioza produsa de Alternaria porri.

Boala se manifesta pe toate organele plantei. In zonele atacate apar pete mici, albicioase, inconjurate de un inel galben. Boala evolueaza, iar zona din interiorul petelor devine bruna. In caz de atac sever ciuperca ataca si bulbii. Boala isi poate continua activitatea si in depozit, daca spatiile sunt prost ventilate, iar umiditatea si temperaturile sunt ridicate. Ciuperca se raspandeste prin sporii transportati de picaturile de apa si de vant, iar pe timpul iernii aceasta traieste pe resturile vegetale de la suprafata solului.

Masuri de prevenire si combatere:

Putregaiul cenusiu al usturoiului produs de ciuperca Botrytis allii.

Pe frunze si pe bulbi apar pete albicioase, circulare, in dreptul carora tesuturile se scufunda. In conditii de umiditate ridicata, pe aceste pete apare un puf cenusiu in care se dezvolta sclerotii ciupercii. Ciuperca se transmite prin scleroti si prin semintele infestate.

Masuri de prevenire si combatere:

  • strangerea si distrugerea resturilor vegetale de la suprafata solului;
  • rotatie corecta a culturilor (usturoiul poate reveni pe acelasi teren dupa minim 4 ani);
  • irigare rationala;
  • tratamente in perioada de vegetatie cu Bravo 500 SC, Rovral 500 SC, Teldor 500 SC.

Putregaiul alb produs de ciuperca Sclerotium cepivorum. 

Boala se manifesta in primaverile cu precipitatii bogate. Primele simptome apar pe varful frunzelor sub forma unor decolorari. Aceste ingalbeniri progreseaza si acopera intreaga frunza. Plantele au radacinile si bulbi putreziti si acoperite de un miceliul alb pufos in care se formeaza sclerotii mici, sferi si negri. Trasnmiterea bolii este asigurata de sclerotii din sol.

Masuri de prevenire si combatere:

  • strangerea si distrugerea resturilor vegetale dupa recoltare;
  • rotatie corecta a culturilor (usturoiul poate reveni pe acelasi teren dupa minim 4 ani);
  • irigare rationala;
  • eliminarea din cultura a plantelor bolnave;
  • tratamente chimice cu Rovral 500 SC, Orius 25 EW, Ortiva 250 SC.

Rugina produsa de ciuperca Puccinia allii.

Simptomele initiale constau in aparitia pe frunze a unor pete mici, de forma neregulata, de culoare cafeniu deschis sau alba. Ulterior aceste pete se maresc si dezvolta pustule tipice bolii, de culoare portocaliu-deschis. Atacul sever duce la uscarea frunzelor si piticirea plantei.

Masuri de prevenire si combatere:

  • eliminarea din culturi a plantelor bolnave;
  • asolament corect (usturoiul se poate planta pe acelasi teren dupa minim 3-4 ani)
  • cultivarea soiurilor rezistente;
  • fertilizare echilibrata;
  • adunarea si distrugerea resturilor vegetale ramase dupa recoltare;
  • tratamente chimice cu: Score 250 EC, Ortiva 250 SC, Polyram DF;

Fuzarioza produsa de Fuzarium oxysporum var. cepae.

Boala se instaleaza doar pe organele subterane ale plantei, fiind foarte greu de depinstat. Frunzele prezinta doar o usoara ingalbenire in partea superioara. Radacinile afectate prezinta pete albe, apoi se innegresc, iar in final tot sistemul radicular este distrus. Bulbii bolnavi prezinta o inmuiere usoara in partea bazala, iar in conditii de umditate ridicata, pe zonele infectate apare un puf albicios. In timpul iernii, ciuperca rezista in sol.

Masuri de prevenire si combatere:

  • cultivarea soiurilor rezistente;
  • utilizarea materialului de plantat sanatos;
  • tratamente chimice cu Topsin 70 WDG si Topsin 500 SC. Se prepara o solutie de 0.05 – 0.1 % (5 sau 10 g la 10 l de apa) si se stropeste fiecare planta cu 0.5 l (din solutia respectiva);

Daunatori Usturoi

Tripsi

Sunt insecte de mici dimensiuni, greu vizibile cu ochiul liber, ce ataca un numar foarte mare de plante de cultura. Aceastia colonizeaza varfurile de creste, florile, frunzele, determinand avortarea florilor si piticirea plantelor.

Masuri de prevenire si combatere:

Nematozi sunt viermi microscopici ce ataca majoritatea speciilor legumicole.

Au numeroase generatii pe an si se inmultesc foarte repede. Larvele patrund in sistemul radicular al plantelor si se stabilesc in vasele conducatoare. In timpul hranirii secreta o toxina ce determina hipertrofierea tesuturilor. Plantele atacate stagneaza din crestere, iar bulbii se deformeaza.

Masuri de prevenire si combatere:

Musca miniera (Liriomyza spp)

Este o specie polifaga si ataca aproape toate speciile de legume. Larvele produc rosaturi in frunze sub forma unor galeri miniere. Adultii se hranesc cu limbul frunzelor. Pe ranile provocate de aceasta insecta se pot instala agenti fito-patogeni.Masuri de prevenire si combatere:

Musca cepei (Delia antiqua)

Acesta insecta ataca si usturoiul. Are doua-trei generatii pe an si ierneaza ca pupa in stratul superficial al solului. Adultii apar primavara si depun ponta sub bulgarii de pamant, in apropierea plantelor . Larvele patrund in tesuturile plantelor, unde sapa galerii de hranire. Pe ranile provocate se instaleaza diferiti agenti patogeni.

Masuri de prevenire si combatere:

Afidele

Afidele sunt specii polifage ce migreaza de la o planta la alta sau de la o specie la alta. Acestea cresc pe flora spontana, iar apoi se deplaseaza pe speciile cultivate. Se prezinta sub forma de colonie pe partea inferioara a frunzelor, pe flori sau inflorescente si pe lastarii tineri. Insectele se hranesc cu sucul celular, provocand un stres plantei. In caz de atac sever, determina moartea plantei.

Masuri de prevenire si combatere: