Boli Tomate (Rosii)

Ofilirea patata a tomatelor produsa de Tomato spotted wilt virus.

Plantele atacate sunt puternic ramificate, iar frunzele sunt curbate in jos. La baza frunzelor, apare o culoare asemanatoare bronzului. Fructificarea este slaba, iar pe fructe apar pete inelare, rosii sau galbene. Acest virus este transmis de tripsul tutunului.

Masuri de prevenire si combatere:

 • eliminarea plantelor atacate din cultura;
 • cultivarea soiurilor rezistente;
 • aplicarea insecticidelor pentru a tine sub control populatia de tripsi;

Mozaicul tomatelor produs de Tabacco mosaic on tomato.

Acest virus ataca un spectru larg de plante, inclusiv tomatele. Plantele atacate stagneaza din crestere, iar pe frunzele apar pete de decolorare. Tesuturile atacate nu se mai dezvolta normal, iar frunzele se incretesc. Datorita acestor pete, frunza are un aspect mozaicat. Planta produce un numar mic de fructe. De obicei, acestea sunt mici si deformate. Virusul este transmis prin seminte infectate si mecanic, prin contactul intre plantele infectate si cele sanatoase.

Masuri de prevenire si combatere:

 • folosirea semintelor sanatoase si provenite din surse sigure;
 • cultivarea soiurilor rezistente;
 • eliminarea plantelor atacate din cultura;

Filozitatea tomatelor produsa de Cucumber mosaic virus in tomato.

Acest virus ataca un spectru larg de plante, inclusiv tomatele. Primele simptome sunt reprezentatate de piticirea plantelor. Pe masura ce boala evolueaza, frunzele plantelor atacate capata un aspect mozaicat (alternanta de tesut verde sanatos cu tesut galben bolnav). De asemenea, planta formeaza frunze filiforme (ca feriga). Tomatele atacate produc fructe mici si fara gust. Acesta boala este raspandita de catre afide.

Masuri de prevenire si combatere:

 • eliminarea plantelor atacate din cultura;
 • cultivarea soiurilor rezistente;
 • aplicarea insecticidelor pentru a tine sub control populatia de afide;

Stoburul tomatelor produs de Stolbur disease mycoplasma.

Este una din cele mai grave boli ce ataca plantele din familia Solanaceae. Aceasta micoplasma are un cerc larg de plante gazda. Traieste pe 80 de specii de plante ce apartin din 10 familii botanice (lemn cainesc, volbura, tutun turcesc, vinete, ardei, cuscuta, tomate). La tomate produce lignificarea vaselor conducatoare din fructe si cresteri exagerate ale organelor florale, iar in cazuri grave pot duce la ofilirea plantelor. Transmiterea agentului patogen este asigurat de cateva specii de cicade. Pagubele produse de micoplasma sunt direct proportionale cu dezvoltarea insectelor ce transmit micoplasma.

Masuri de prevenire si combatere:

 • eliminarea buruienilor din cultura si din aproprierea parcelelor;
 • eliminarea plantelor atacate din cultura;
 • aplicarea insecticidelor pentru a tine sub control populatia de cicade;

Ofilirea bacteriana a tomatelor produsa de Corynebacterium michiganense pv michiganense. 

Este cea mai periculoasa bacterie ce ataca cultura de tomate. Acesta boala poate ataca planta in toate fazele sale de dezvoltare. Pe cotiledoane apar pete circulare, mici si albicioase. Boala se dezvolta, petele se unesc si acopera toata suprafata frunzelor. In cazul plantelor mature, primele simptome sunt reprezentate de rasucirea frunzelor spre partea superioara, apoi nervura principala se curbeaza, iar planta se usuca. Frunzele pot prezenta uneori pete umede, in dreptul carora tesuturile devin pergamentoase. Pe toate organele apar rani din care, pe vreme umeda, apare exudatul bacterian. Bacterioaza produce doua tipuri de infectii: vasculare si localizate. Ambele tipuri de infectie produc aceleasi simptome, dar infectia vasculara produce ofilirea rapida a intregii culturi. Localizarea bacteriei in vasele conducatoare determina avortarea florilor, fructele raman mici si patate, vasele conducatoare sunt brunificate. Semintele din fructele atacate sunt brunificate, au o germinatie scazuta, dar pot trasnmite bacteria. Principala forma de trasnmitere a bolii este prin materialul semincer infectat. In cursul vegetatie bacteria se raspandeste prin vant, apa, unelte, etc. Bacteria patrunde usor in plante prin ranile rezultate din lucrarile specifice de intretinere: copilit, defoliere, carnit, etc.

Masuri de prevenire si combatere:

Patarea bacteriana a tomatelor produsa de Xantomonas campestris pv vesicatoria.

Ataca toate organele aeriene ale plantei. Boala isi poate face aparitia cand planta este in faza de rasad. Pe frunze apar pete neregulate de culoare galben-verzui, cu o zona centrala de culoare bruna. In conditii de umiditate, in jurul petelor apar inele lucioase, ce reprezinta exudatul bacterian. In cazul unei infectii puternice, petele se unesc, iar tesuturile se rup. Pe tulpini pot aparea crapaturi, cu forme si marimi diferite. Fructele prezinta pete circulare, umede, inconjurate de un inel alb-gri. Tesuturile afectate se scufunda si devin casante. Pe masura ce fructul creste, tesuturile casante se sparg, iar in fruct patrund alti agenti patogeni. Bacteria se raspandeste prin exudatul bacterian, care este transportat cu ajutorul vantului, apei, etc. De la un an la altul, bacteria se transmite prin semintele infectate.

Masuri de prevenire si combatere:

Patarea bacteriana punctiforma produsa de Pseudomonas syringae pv tomato.

Boala ataca toate organele aeriene ale plantei. Primele simptome sunt reprezentate de aparitia unor pete mici cu aspect umed, bine delimitate. Tesuturile atacate se usuca si se desprind. Fructele afectate prezinta pete mici si brune, marginite de o zona de culoare verde. Frunctele coapte nu sunt afectate, datorita ph-ului acid, al acestora. Bacteria rezista pe timpul iernii pe semintele infectate si pe resturile vegetale de la suprafata solului. In timpul vegetatie boala se transmite prin exudatul bacterian, care este transportat de diferiti vectori (apa, vant).

Masuri de prevenire si combatere:

Necroza maduvei tulpinilor produsa de Pseudomonas corrugata. 

Bacteria ataca plantele mature si isi face aparitia in spatiile protejate. Primele simptome sunt reprezentate de decolorarea si ofilirea plantei. Atacul evolueaza rapid si in cateva zile tulpina prezinta pete brune si se rupe. Tulpinile prezinta brunificari alungite si crapaturi. In conditii de umiditate, din aceste leziuni se scurge exudatul bacterian. Daca se realizeaza sectiuni prin tulpina se observa brunificarea maduvei si a vaselor conducatoare. Bacterioza patrunde in planta prin ranile realizate in timpul lucrarilor de intretinere. 

Masuri de prevenire si combatere:

Caderea plantulelor produse de Pythium de Baryanum.  

Este cea mai grava boala a rasadurilor. Ciuperca ataca toate speciile de legume. Plantulele prezinta o brunificarea a tesuturilor in zona bazala a tulpinii. Brunificarea se extinde, tulpina se subtiaza in zona atacata, iar planta cade pe sol, unde va putrezi. Atacul se manifesta in vetre si se extinde repede daca temperaturile si umiditatea au valori ridicate. In zonele afectate, pe suprafata solului poate aparea un mucegai albicios. Transmiterea se realizeaza prin sporii ce se gasesc in sol. 

Masuri de prevenire si combatere:

Mana tomatelor produsa de Phytophthora infestans. 

Aceasta boala poate ataca tomatele in toate fazele de dezvoltare. Primele simptome sunt reprezentate de apartia pe partea superioara a frunzelor a unor pete umede. Tesuturile afectate se brunifica si se rasucesc. In conditii de umiditate atmosferica ridicata, pe partea inferioara a frunzelor, in dreptul petelor, apere un puf cenusiu. Petiolul frunzelor, lastarii si tulpinile atacate pot prezenta pete brune alungite. Inflorescentele atacate se usuca si cad. Ciuperca ataca si fructele, producand daune semnificative. Ciuperca patrunde in fruct prin zona peduncului (zona de prindere) si produce pete mari de culoare bruna-maslinie. Fructele devin tari, aspre, iar in zona atacata formeaza zonalitati concentrice. Aceasta boala ataca si plantele de cartof. Ciuperca rezista pe timpul iernii pe tuberculii de cartof atacati, care nu au fost recoltati si au ramas in sol. In timpul vegetatiei, raspandirea se face prin vectori (apa, vant, animale, unelte, etc.). 

Masuri de prevenire si combatere:

Mana de sol produsa de ciuperca Phytophthora parasitica. 

Aceasta boala apare frecvent in spatiile protejate, dar isi poate face aparitia si in camp in anii cu temperaturi ridicate in sol. Aceasta boala produce simptome asemanatoare cu Pythium de Baryanum (caderea plantulelor) numai ca acest patogen ataca plantele aflate intr-o faza de dezvoltare mai avansata. Primele semne ale atacului sunt reprezentate de brunificarea si vestejirea plantelor. Frunzele bazale ale plantei se ingalbenesc, iar tulpina emite radacini adventive. Pe fructe apar pete cenusii-verzui, cu margini difuze si zonalitati concentrice. In final, fructele au un aspect putrezit si cad pe sol. Ciuperca rezista in sol, iar in cursul vegetatie  transmiterea se face prin sporii transportati de picaturile de apa. 

Masuri de prevenire si combatere:

Fainarea tomatelor produsa de Leveillula taurica. 

Ciuperca ataca toate organele aeriene ale plantei, dar simptome evidente se obseva pe frunze. Atacul incepe pe frunzele bazale care se acopera cu o pasla alba miceliara. Tesuturile afectate se brunifica, iar frunzele se usuca in intregime. Plantele atacate formeaza un numar mic de fructe, ce ajung la maturitate foarte greu. Ciuperca produce pagube insemnate in spatiile protejate. Pe timpul iernii, sporii ciupercii rezista pe resturile vegetale de la suprafata solului. In timpul vegetatie trasnmiterea infectiei este asigurata de sporii transportati de picaturile de apa. 

Masuri de prevenire si combatere:

 • evitarea irigarii prin aspersiune;
 • eliminarea plantelor din cultura;
 • aerisirea solarului;
 • fertilizare echilibrata;
 • cultivarea soiurilor rezistente;
 • tratamente chimice cu: Thiovit Jet 80 WG, Ortiva 250 SC, Topas 100 EC.

Putregaiul alb al tomatelor produs de ciuperca Sclerotinia Sclerotiorum. 

Acest putregai isi face aparitia in culturile din camp, dar cele mai mari pagube le produce in spatiile protejate. La baza tulpinii apar pete umede, de culoare bruna. Acestea se acopera de un puf alb in care se dezvolta sclerotii ciupercii (fructificatiile). Tesuturile atacate putrezesc, iar planta se usuca. In conditii de umiditate excesiva sunt atacate si fructele, care se desprind de pe planta. Ciuperca rezista in sol sub forma de scleroti. In conditii de umiditate acestia infecteaza plantele. 

Masuri de prevenire si combatere:

 • irigare rationala;
 • rotatia culturilor (tomatele pot reveni pe acelasi teren dupa 3-4 ani);
 • eliminarea plantelor atacate din cultura;
 • efecturarea lucrarilor de copilit si defoliere;
 • tratamente chimice cu: Topsin, Ortiva 250 SC, Rovral 500 SC, Orius 25 EW;

Patarea alba produsa de Septoria lycopersici. 

Aceasta boala poate produce pagube cuprinse intre 30 si 70 %. Pe frunze apar pete circulare de culoare bruna. Tesuturile atacate devin cenusii, iar pe ele se dezvolta puncte mici brun-negricioase, ce reprezinta fructificatiile ciupercii. Zonele atacate sunt delimitate de zonele sanatoase printr-o margine de culoare bruna. Ciuperca se raspandeste prin sporii transportati de vant, apa, etc. Ciuperca rezista in timpul iernii pe resturile vegetale de la suprafata solului. 

Masuri de prevenire si combatere:

Suberificarea radacinilor de tomate produsa de Pyrenochaeta lycopersici. 

Radacinile plantelor atacate sunt ingrosate (suberificate) si au culoarea bruna. Datorita ingrosarii, rizoderma (epiderma radacinii) crapa. Tesuturile atacate au o consintenta spongioasa, numindu-se popular “radacini de pluta”. Partile aeriene ale plantei se ingalbenesc, fructifica slab, iar in final se usuca. Ciuperca traieste in sol pe radacinile afectate. Acestea constituie principala sursa de infectie. 

Masuri de prevenire si combatere:

 • dezinfectia substratului pentru rasadnita;
 • rotatie corecta a culturilor (tomatele pot reveni pe acelasi teren dupa 3-4 ani);
 • tratamentele aplicate impotriva Caderii plantulelor si impotriva Manei de sol sunt eficiente in combaterea acesti boli. Exemple de produse: Previcur Energy, Merpan 50 WP, Captan 80 WDG, Folpan 80 WDGAliette WG 80 ;

Putregaiul radacinilor si fructelor de tomate, produs de Colletotrichum atramentarium. 

Boala apare in camp, in anii caldurosi si ploiosi. Ciuperca infecteaza fructele inca de cand sunt verzi, dar simptomele apar cand incep sa se coaca. Pe suprafata lor apar pete mici, circulare in dreptul carora tesuturile se scufunda. Boala se dezvolta iar la suprafata petelor apar zonalitati concentrice si sub coaja se formeaza puncte negricioase. Coaja fructelor crapa si elibereaza masa de spori. Pe frunze pot aparea pete mici de culoare neagra. Radacinile atacate sunt acoperite de un putregai uscat in care se dezvolta numerosi scleroti de culoare neagra. Ciuperca traieste in sol sub forma de scleroti, ce asigura raspandirea bolii in anii urmatori. 

Masuri de prevenire si combatere:

Putregaiul cenusiu produs de Botrytis cinerea. 

Acesta ciuperca ataca tomatele cultivate in camp si in spatiile protejate, numai in conditii de luminozitate scazuta si umiditatea atmosferica ridicata. Simptomele acestei boli poti fi observate pe tulpini, petiolul frunzelor, pe flori, pe fructe si pe frunze. La baza tulpinilor apar zone de culoare bruna, usor scufundate in tesut. Zonele atacate se acopera de un puf cenusiu, iar in final sunt distruse si planta se ofileste. Florile atacate putrezesc si se acopera cu un puf cenusiu. Daca umiditatea se mentine ridicata, boala ataca fructele aproape coapte in zona coditei (peduncul). Apar pete apoase, ce se acopera cu un puf cenusiu. In urma atacului, fructele sunt distruse. Ciuperca traieste pe resturile vegetale de la suprafata solului, iar sporii acesteia sunt trasportati pe plantele sanatoase de curentii de aer si de picaturile de apa. 

Masuri de prevenire si combatere:

Patarea cafenie a frunzelor de tomate produsa de Cladosporium fulvum sin. Fulvia fulva.

Boala poate ataca toate partile aeriene ale plantei. Pe frunze apar pete galbui-cafeni, ce se extind si acopera intreaga frunza. Ciuperca distruge tot aparatul foliar al plantei, iar fructele raman mici. Boala se raspandeste prin sporii ce sunt transportati de vectori (apa, vant, etc.). Pe timpul iernii, ciuperca traieste pe resturile vegetale de la suprafata solului. 

Masuri de prevenire si combatere:

Verticilioza tomatelor produsa de ciuperca Verticillium dahlie. 

Aceasta boala produce simptome evidente in faza de coacere a fructelor. Pe frunze apar apar zone galbene marginale sau centrale, care se usuca. Plantele se ofilesc ziua, iar seara au un aspect normal. Totusi, dupa cateva zile ofilirea este ireversibila. Plantele atacate fructifica putin, iar fructele sunt de proasta calitate. Daca executam o sectiune prin vasele conducatoare ale plantelor atacate, putem observa miceliul ciupercii ce blocheaza circulatia sevei. Verticilioaza se poate confunda foarte usor cu fuzarioza. Ciuperca traieste in sol, iar cand conditiile de mediu permit, ataca plantele. 

Masuri de prevenire si combatere:

 • cultivarea soiurilor rezistente;
 • eliminarea plantelor atacate din cultura;
 • dezinfectia semintelor si substratului pentru rasadnita. 
 • irigare rationala;
 • tratamente chimice aplicate la sol cu Topsin 70 WDG si Topsin 500 SC. Se prepara o solutie de 0.05 – 0.1 % (5 sau 10 g la 10 l de apa) si se stropeste fiecare planta cu 0.5 l (din solutia respectiva);

Arsura solara. 

Aceasta modificare apare in lunile calduroase de vara, cand soarele straluceste cu putere. Fructele aflate in bataia directa a soarelui capata o culoare gri-laptoasa, nu se mai coc si devin tari. 

Masuri de prevenire si combatere:

 • amplasarea unor plase speciale de umbrire;
 • realizarea unor perdele de protectie in jurul culturilor de tomate, prin semanarea unor plante cu port inalt. ( Exemple: porumb);
 • lucrarea de copilit se va realiza astfel incat fructele sa fie protejate;

Carenta de calciu 

Carenta in calciu se remarca prin stagnarea cresterii plantelor, marginile frunzelor devin brune, iar varfurile de crestere mor. Simptomul cel mai evident si cel mai usor de confundat se manifesta pe fruct. In partea de jos a fructului (opusa coditei) apare o pata neagra numita putregaiul apical. In aceasta zona se pot instala agenti fito-patogeni. 

Masuri de prevenire si combatere:

 • fertilizare echilibrata;
 • aplicarea ingrasemintelor foliare pentru a regla carentele de microelemente: Cropmax, Ino Maxical.

“Fermoarul tomatelor” (Zippering) 

Aceasta tulburare se manifesta sub forma unor cicatrici maro ce se exind pe tot fructul, dand aspectul unui fermoar. Daca fructul creste brusc, acesta poate crapa in zona cicatricei. Aceasta tulburare apare in conditii de temperatura scazuta. 

Masuri de prevenire si combatere:

 • asigurarea unor temperaturi constante in spatiile protejate;
 • irigarea rationala;

Stres hidric 

Frunzele plantelor sunt verzi, dar ofilite. De obicei, plantele isi revin pe timpul noptii. Daca nu se asigura necesarul de apa in cel mai scurt timp, plantele se usuca si mor. Aceasta tulburare se poate confunda cu verticilioza sau fuzarioza, dar plantele ce sufera de stres hidric nu au frunzele decolorate. Datorita contrastului exces umiditate – seceta, pe fructe apar crapaturi in care se pot instala agenti fito-patogeni. 

Masuri de prevenire si combatere:

 • mentinerea unei umiditati constante in sol;
 • controlul periodic al culturii;

Deformari ale fructelor. 

Deformarile fiziologice ale fructelor apar de obicei in partea de jos (partea opusa coditei). In cele mai multe cazuri aceasta sunt reprezentate de gauri si crapaturi, dar pot avea tot felul de forme si marimi. Aceste anomalii apar in timpul formarii fructului. Datorita factorilor de mediu, ingrasamintelor, erbicidelor, pesticidelor, producesul de fecundare nu se desfasoara normal. 

Masuri de prevenire si combatere:

 • fertilizarea rationala;
 • dirijarea factorilor de vegetatie;
 • mentinerea unei umiditati constante in sol;

Daunatori Rosii

Coropisnita (Gryllotalpa gryllotalpa)

Are un regim de hrana omnivor, hranindu-se cu substrat vegetal, prada vie (rame si diverse larve) sau cu cadavre de insecte. Daunele produse sunt directe, prin roaderea sistemului radicular al plantelor. Acestea scot la suprafata solului semintele incoltite sau plantele tinere. Plantele atacate se vestejesc si se apleaca pe sol.

Masuri de prevenire si combatere:

Musca miniera (Liriomyza spp).

Este o specie polifaga si ataca aproape toate speciile de legume. Larvele produc rosaturi in frunze sub forma unor galeri miniere. Adultii se hranesc cu limbul frunzelor. Pe ranile provocate de aceasta insecta se pot instala agenti fito-patogeni.

Masuri de prevenire si combatere:

Nematozii

Nematozii sunt viermi microscopici ce ataca majoritatea speciilor legumicole. Au numeroase generatii pe an si se inmultesc foarte repede. Larvele patrund in sistemul radicular al plantelor si se stabilesc in vasele conducatoare. In timpul hranirii secreta o toxina ce determina hipertrofierea tesuturilor. Plantele atacate stagneaza din crestere, iar in final se usuca.

Masuri de prevenire si combatere:

Afidele

Afidele sunt specii polifage ce migreaza de la o planta la alta sau de la o specie la alta. Acestea cresc pe flora spontana, iar apoi se deplaseaza pe speciile cultivate. Se prezinta sub forma de colonie pe partea inferioara a frunzelor, pe flori sau inflorescente si pe lastarii tineri. Insectele se hranesc cu sucul celular, provocand un stres plantei. In caz de atac sever, determina moartea plantei.

Masuri de prevenire si combatere:

Tripsi

Sunt insecte de mici dimensiuni, greu vizibile cu ochiul liber, ce ataca un numar foarte mare de plante de cultura. Aceastia colonizeaza varfurile de creste, florile, frunzele, determinand avortarea florilor si piticirea plantelor. Acestea transmit o serie de viroze.

Masuri de prevenire si combatere:

Paianjenul (acarianul) rosu (Tetranychus urticae)

Prezinta 6-10 generatii pe an si ierneaza in stadiu de adult, mai ales ca femela (masculii fiind in general mai rari), sub scoarta exfoliata a pomilor, pe sub frunzele cazute, pe buruieni uscate sau in stratul superficial al solului, etc. Frunzele atacate se usuca si cad, inregistrandu-se defolieri, care uneori pot cuprinde 80-100% din numarul de frunze. Ca urmare a atacului, se constata o oprire a cresterii lastarilor si o coacere prematura a fructelor.

Masuri de prevenire si combatere:

Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum).

Daunatorul se dezvolta in conditii de sera tot timpul anului, iar in camp numai in perioada de vara. In sera poate dezvolta 3-6 generatii, atunci cand conditiile sunt favorabile. Adultii si larvele colonizeaza frunzele, deseori si lastarii. In urma atacului, frunzele se etioleaza, se usuca si cad.

Masuri de prevenire si combatere:

 • distrugerea resturilor vegetale, dupa desfiintarea culturii;
 • dezinsectia serelor si solariilor inainte de infiintarea unei noi culturi;
 • tratamente cu Decis Mega 50 EC (0.25 l/ ha), Actara 25 WG ( 0.2 kg/ha), Confidor Energy (1.3 l/ha), Mospilan 20 SG (1.5 gr/ 6 l apa)
 • utilizarea capcanelor atractante;

Limaxul cenusiu (Deroceras agreste) 

este o specie polifaga ce ataca numeroase plante legumicole, flori, vita de vie, etc. Produce pagube mari in culturile de legume. Acesta perforeaza frunzele, iar pe masura ce atacul evolueaza, tot aparatul foliar al plantei este distrus.

Masuri de prevenire si combatere:

Molia miniera (Tuta absoluta)

Are mai multe generatii pe an si ierneaza ca nimfa in sol. Aceasta insecta ataca toate legumele din familia solanaceelor (cartof, vinete, ardei), dar prefera tomatele. Larvele patrund in frunze si consuma zona dintre epiderma superioara si cea inferioara. De asemenea, larvele ataca si fructele, determinand pierderea aspectului comercial.

Masuri de prevenire si combatere:

Omida fructificatiilor (Helicoverpa armigera)

Este o specie polifaga, ce ataca peste 120 de specii. Insecta ataca legumele cultivate in spatiile protejate, dar si cele cultivate in camp. Molia dezvolta doua generatii pe an si ierneaza ca nimfa in sol. Larvele rod epiderma frunzei, iar apoi patrund in fruct unde consuma pulpa si semintele. Fructele nu se mai pot consuma datorita excremetelor din interior. O larva poate distruge chiar si 10 fructe.

Masuri de prevenire si combatere:

Plosnita verde a tomatelor (Nezara viridula)

Are doua generatii pe an si ierneaza ca adult in frunzisul livezilor, padurilor, etc. Este un daunator deosebit de periculos. Adultii si larvele inteapa fructele si injecteaza saliva sa urat mirositoare. In urma atacului fructele nu se mai dezvolta si capata un gust neplacut. Aceasta plosnita poate transmite cu usurinta diferiti agenti patogeni.

Masuri de prevenire si combatere:

Tantarul tomatelor (Lasioptera spp)

Este un daunator nou aparut in tara noastra, ce ataca in special culturile din spatiile protejate. Adultii depun ouale pe ranile produse de lucrarile de copilit si la subsuara frunzelor. Larvele intra in tulpina, unde se hranesc. Locul atacului poate fi confundat cu atacul unui putregai. Tulpinile atacate se frang, iar plantele se ofilesc. Femelele pot depunde ponta si pe fructele tomatelor. Larvele patrund in fruct si deprecieaza calitativ recolta.

Masuri de prevenire si combatere:

Musca plantulelor (Delia platura)

Este o specie polifaga, ce ataca aproape toate plantele legumicole. Are 2-3 generatii pe an si ierneaza ca pupa in sol. Adultii apar primavara devreme si depun ponta, in sol, in apropierea plantelor. Dupa eclozare, larvele ataca semintele in curs de germinare, in care sapa galerii de hranire.

Masuri de prevenire si combatere: