Boli Sparanghel

Rugina produsa de Puccinia asparagi.

Boala se manifesta pe toate partile aeriene ale plantei. Primele simptome isi fac aparitia primavara devreme. Pe tulpini si pe frunze se formeaza pustule (formatiuni cirulare) de culoare portocalie. Boala evolueaza, iar spre sfarsitul verii apar pustule de culoare neagra. In conditii favorabile, aceste “pete” se pot unii si pot determina uscarea prematura a plantei.

Masuri de prevenire si combatere:

  • -eliminarea plantelor atacate din cultura;
  • -cultivarea soiurilor rezistente;
  • -asigurarea unui drenaj bun al solului (umiditatea favorizeaza aparitia bolii);
  • -tratamente chimice cu Thiovit Jet, Score 250 EC, Ortiva 250 SC, Polyram DF;

Fusarioza produsa de Fusarium oxysporum-asparagi.

Boala ataca lastarii, dar si plantele mature. Ciuperca patrunde in sistemul radicular si determina ofilirea treptata a acesteia. Daca temperaturile sunt ridicate, boala apare brusc si determina moartea rapida a plantei. Prin realizarea unei sectiuni prin radacina plantei, se observa brunificarea vaselor conducatoare.

Masuri de prevenire si combatere:

  • -eliminarea din cultura si distrugerea plantelor atacate;
  • -utilizarea materialului saditor sanatos;
  • -tratamente chimice cu Topsin 70 WDG si Topsin 500 SC. Se prepara o solutie de concentratie 0.05 – 0.1 % (5 sau 10 g la 10 l de apa) si se stropeste fiecare planta cu 0.5 l (din solutia respectiva);

Mana produsa de ciupercile din genul Phytophthora.

Pe lastarii tineri, in apropierea solului, apar pete umede ce se brunifica. Boala se dezvolta si produce deformarea lastarilor, ceea ce duce la distrugerea recoltei. Ciuperca ataca si “coroana” plantei producand putrezirea acesteia.

Masuri de prevenire si combatere:

Cercosporioza produsa de ciuperca Cercospora asparagi.

Boala isi face aparitia in primaverile ploioase. Pe partile aeriene ale plantei apar pete ovale, de culoare gri-cafenie deliminate de tesutul sanatos printr-o bordura roscata. Daca umiditatea atmosferica ramane ridicata, petele se maresc si pot acoperi intreaga planta. In urma atacului, procesul de fotosinteza este incetinit, productia este redusa, iar in cazurile grave plantele isi pierd aparatul foliar.

Masuri de prevenire si combatere:

Boala petelor mov (Purple spots) produsa de ciuperca Stemphilium vesicariumt.

Este una dintre cele mai pagubitoate boli ale sparanghelului. Pe lastarii tineri apar pete alunginte de culoare mov. Acestea determina aspectul patat al lastarilor, scazandu-le valoarea comerciala. Aparitia bolii este favorizata de vremea rece si umeda. Daca conditiile meteo sunt favorabile, pe tulpini si pe frunze apar pete maro scufudate in tesut. Aceastea se unesc si produc desfrunzirea plantei.

Masuri de prevenire si combatere:

Daunatori Sparanghel

Gandacul rosu al sparanghelului (Crioceris duodecimpunctata) si gandacul albastru al sparanghelului (Crioceris asparagi).

Acestia depun ponta pe partile aeriene ale plantei. Dupa eclozare, larvele produc rosaturi pe tulpina. Pe ranile produse se pot instala agenti patogeni, ce pot distruge intreaga cultura. Plantele sunt sensibile la atacul acestor daunatori in primi 2-3 ani de la plantare.

Masuri de prevenire si combatere:

Afidele

Afidele sunt specii polifage ce migreaza de la o planta la alta sau de la o specie la alta. Acestea cresc pe flora spontana, iar apoi se deplaseaza pe speciile cultivate. Se prezinta sub forma de colonie pe partea inferioara a frunzelor, pe flori, inflorescente si pe lastarii tineri. Insectele inteapa si sug sucul celular, provocand un stres plantei. In caz de atac sever, determina moartea platei.

Masuri de prevenire si combatere:

Musca sparanghelului (Platyparea poeciloptera).

Datorita coloritului specific, aceste insecte sunt identificate usor in culturile de sparanghel. Adultii sunt activi in perioada cuprinsa intre aprilie si iulie. Femelele depun ouale in varful lastarilor tineri. Dupa eclozare, larvele rod galerii de hranire in interiorul lastarilor. In urma atacului, lastarii se deformeaza si putrezesc.

Masuri de prevenire si combatere: