Boli Spanac

Mozaicul castravetilor produs de Cucumber mosaic virus in spinach.

Acest virus ataca majoritatea plantelor legumicole, inclusiv spanacul. Frunzele plantelor atacate prezinta pete galbui, de forma neregulata. Tesuturile afectate nu se mai dezvolta uniform. Acest lucru duce la deformarea frunzelor. In fazele avansate ale bolii, marginile frunzelor se ingalbenesc si se brunifica. Treptat planta se usuca si moare. In timpul vegetatie, virusul este transmis de afine. Pe timpul iernii virusul supravietuieste pe semintele infectate.

Masuri de prevenire si combatere:

 • eliminarea plantelor atacate din cultura;
 • utilizarea semintelor sanatoase provenite din surse sigure;
 • aplicarea insecticidelor pentru a tine sub control populatia de afide;

Mana spanacului produsa de ciuperca Peronospora spinaciae.

Pe partea superioara a frunzelor apar pete de culoare galbena. Pe fata inferioara, in dreptul petelor, se formeaza un puf cenusiu-violaceu. Pe vreme umeda si racoroasa, petele se extind si pot acoperi toata frunza. Tesuturile atacate, devin sfaramicioase si se desprind de pe planta. Aparitia bolii este favorizata de temperaturile sub 24 grade Celsius si umiditatea ridicata.

Masuri de prevenire si combatere:

 • asolamente corect (spanacul poate reveni pe acelasi teren dupa 3 ani);
 • utilizarea semintelor sanatoase;
 • tratamente chimice cu: Polyram DFMerpan, Captan, Aliette;

Albumeala sau rugina alba, produsa de ciuperca Albugo candida. 

Pe partea superioara a frunzelor apar pete galbui de decolorare. Boala evolueaza, iar pe fata inferioara apar fructificatiile ciuperci, sub forma unor formatiuni circulare de culoare alba. Frunzele puternic atacate se usuca si cad.

Masuri de prevenire si combatere:

Antracnoza produsa de ciuperca Colletoreichum spinaciae.

Pe frunzele plantelor atacate apar pete galbui sau albicioase. Daca conditiile de mediu sunt favorabile, petele se unesc si acopera suprafata frunzelor. Acestea se brunifica si treptat se desprind de pe planta. Daca temperatura si umiditatea au valori ridicate, boala poate distruge intreaga cultura. Pe timpul iernii, ciuperca traieste pe resturile vegetale de la suprafata solului.

Masuri de prevenire si combatere:

 • asolamente corect (spanacul poate reveni pe acelasi teren dupa 1-2 ani);
 • adunarea si distrugerea resturilor vegetale dupa recoltare;
 • utilizarea semintelor sanatoase;
 • tratamente chimice cu produsele recomandate prentru mana. Exemple: Polyram DFMerpan, Captan, Aliette;

Fuzarioza (Fuzarium oxysporum f sp. spinaciae).

Primele simptome sunt reprezentate de ingalbenirea frunzelor mature. Boala evolueaza si in scurt timp intrega planta se ingalbeneste si moare. Daca se realizeaza o sectiune prin radacina, se observa o brunificare a vaselor conducatoare, care sunt astupate de miceliul ciupercii. Aparitia bolii este favorizata de temperaturile mai mari de 27 grade Celsius si de seceta prelungita. Ciuperca rezista in sol, iar cand conditiile meteo permit, ataca plantele de cultura.

Masuri de prevenire si combatere:

 • mentinerea unei umiditati constante in sol;
 • rotatie corecta a culturilor (spanacul va reveni pe acelasi teren dupa trei ani);
 • tratamente chimice la sol cu Topsin 500 SC, Topsin 70 WDG. Se prepara o solutie de 0.05 – 0.1 % (5 sau 10 g la 10 l de apa) si se stropeste fiecare planta cu 0.5 l (din solutia respectiva);

Caderea si putrezirea plantulelor, produsa de ciupercile din genul Phythium. 

Este una dintre cele mai importante boli ale rasadurilor. Se manifesta din stadiul de germinare si rasarire pana la stadiul de 2-3 frunze adevarate. In caz de atac, tesuturile tulpinitelor de la nivelul solului se innegresc, devin apoase si se descompun. Aparitia bolii este favorizata de temperaturi intre 18-30º si umiditate peste 90%.

Masuri de prevenire si combatere:

Patarea cafenie, produsa de ciuperca Cladosporium variabile. 

De obicei, aceasta boala apare doar in spatiile protejate, dar in anii favorabili isi poate face aparitia si in camp. Ciuperca ataca frunzele plantei si poate produce pierderi insemnate (75-100 %). Pe fata superioara a frunzelor apar pete galbene neregulate. Cu timpul, boala evolueaza, iar pe fata inferioara, in dreptul petelor, apare un puf cenusiu-violaceu. Tesuturile afectate se usuca si se desprind de pe planta. Aparitia bolii este favorizata de temperaturile ridicate, umiditate atmosferica ridicata si lipsa ventilatiei.

Masuri de prevenire si combatere:

Daunatori Spanac

Limaxul

Limaxul este o specie polifaga ce ataca numeroase plante legumicole, flori, vita de vie, etc. Produce pagube mari in culturile de legume. Perforeaza frunzele si roade partile aeriene ale plantei. Acesta este foarte sensibil la temperatura si umiditate.

Masuri de prevenire si combatere:

Afidele

Afidele sunt specii polifage ce migreaza de la o planta la alta sau de la o specie la alta. Acestea cresc pe flora spontana, iar apoi se deplaseaza pe speciile cultivate. Se prezinta sub forma de colonie pe partea inferioara a frunzelor, pe flori, inflorescente si pe lastarii tineri. Insectele inteapa si sug sucul celular, provocand un stres plantei. In caz de atac sever, determina moartea platei.

Masuri de prevenire si combatere:

Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum).

Daunatorul se dezvolta in conditii de sera tot timpul anului, iar in camp numai in perioada de vara. In sera poate dezvolta 3-6 generatii pe an, atunci cand conditiile sunt favorabile. Adultii si larvele colonizeaza frunzele, deseori si lastarii. In urma atacului, frunzele se etioleaza, se usuca si cad.

Masuri de prevenire si combatere:

 • distrugerea resturilor vegetale, dupa desfiintarea culturii;
 • dezinsectia serelor si solariilor inainte de infiintarea unei noi culturi;
 • tratamente cu Decis Mega 50 EC (0.25 l/ ha), Actara 25 WG ( 0.2 kg/ha), Confidor Energy (1.3 l/ha), Mospilan 20 SG (1.5 gr/ 6 l apa);
 • utilizarea capcanelor atractante;

Purici de plante.

Adultii apar primavara devreme, iar dupa o hranire suplimentara depun ponta in sol, langa plantele de salata, varza, conopida, gulie, etc. Adultii ataca frunzele, rod tesuturile, iar frunza capata un aspect ciuruit.

Masuri de prevenire si combatere:

Musca miniera (Liriomyza spp).

Aceasta insecta se dezvolta preponderent in spatiile protejate, dar daca temperaturile permit, aceasta poate ataca culturile din camp. Este o specie polifaga si ataca aproape toate speciile de legume. Larve produc rosaturi in frunze sub forma unor galeri miniere. Adultii se hranesc cu limbul frunzelor.  Pe ranile provocate de aceasta insescta se pot instala agenti fito-patogeni.

Masuri de prevenire si combatere:

Musca plantulelor (Delia platura).

Este o specie polifaga, ce ataca aproape toate plantele legumicole. Are 2-3 generatii pe an si ierneaza ca pupa in sol. Adultii apar primavara devreme si depun ponta, in sol, in apropierea plantelor. Dupa eclozare, larvele ataca semintele in curs de germinare, in care sapa galerii de hranire.

Masuri de prevenire si combatere:

Acarienii

Acarienii sunt insecte care se observa foarte greu cu ochiul liber. Sunt specii polifage, care ataca foarte multe plante, atat specii cultivate cat si specii spontane. Acestia se hranesc cu sucul celular al plantelor. In urma atacului, funzele au un aspect pergamentos, florile avorteaza, iar planta stagneaza din crestere.

Masuri de prevenire si combatere: