Boli Salata Verde

Mozaicul salatei produs Lettuce mosaic virus. 

Pe plantele atacate se observa pete de decolorare, ce dau plantei un aspect mozaicat. Majoritatea petelor se observa pe spatiile dintre nervuri. In cazurile severe apar pete transparente pe spatiile dintre nervuri, gofrari sau chiar arsuri. Simptomele dispar la temperaturi de peste 20 de grade Celsius. Virusul este transmis de diferite specii de afide. Boala se poate trasnmite si prin semintele infectate.

Masuri de prevenire si combatere:

 • folosirea semintelor tratate;
 • distrugerea buruienilor din cultura;
 • aplicarea insecticidelor pentru a tine sub control populatia de afide;

Mana salatei produsa de Bremia lactuceae.

Boala isi face aparitia pe frunzele bazale, din apropierea solului. Pe frunze apar pete mari, untdelemnii, care se pot unii si pot distruge intreaga planta. In dreptul petelor, pe fata inferioara apare un puf fin, albicios, alcatuit din miceliul ciupercii. Boala poate ataca planta si in faza de rasad, producand moartea acesteia. Aparitia bolii este favorizata de temperaturile cuprinse intre 15 si 17 grade Celsius si de umiditatea atmosferica ridicata. Transmiterea ciupercii se face prin sporii care sunt transportati de vectori (apa, aer, animale, oameni, unelte, etc).

Masuri de prevenire si combatere:

 • distrungerea resturilor vegetale dupa recoltare;
 • evitarea irigarii prin aspersiune;
 • respectarea schemelor de plantare si efecturarea raritului;
 • tratamente chimice in faza de rasad cu Dithane M 45. Dupa transplantare, se pot aplica urmatoarele produse: Acrobat MZ 90-600 WP, Polyram DF; Equation ProAliette;

Fainarea produsa de Erysiphe cichoracearum. 

Pe partea superioara a frunzelor isi face aparitia o pasla alba, foarte fina. Boala evolueaza, iar in scurt timp pasla devine cenusie si prafoasa. Frunzele atacate se decoloreaza si isi pierd luciul. In final, tesuturire aflate sub pasla miceliana se usuca si se desprind pe planta. Ciuperca ataca planta in conditii de umiditate ridicata si insolatie slaba (innorat). Transmiterea ciupercii se face prin sporii care sunt transportati de vectori (apa, aer, animale, oameni, unelte, etc). Boala rezista pe timpul iernii pe resturile vegetale ramase in camp.

Masuri de prevenire si combatere:

Septorioza produsa de ciuperca Septoria lactucae.

Pe frunzele bazale apar pete galbene, care se brunifica. Boala evolueaza iar in mijlocul petelor apare un miceliu albicios insotit de o multitudine de puncte mici si negre. Petele sunt delimintate de o margine bruna. Pot fi atacate toate organele plantei. Boala se transmite prin sporii transportati de vectori (apa, aer, animale, oameni, unelte, etc). In timpul iernii ciuperca traieste pe semintele produse de plantele atacate si pe resturile vegetale de la suprafata solului.

Masuri de prevenire si combatere:

Fuzarioza produsa de ciupercile din genul Fusarium

Simptomele initiale sunt reprezentate de ofilirea frunzelor inferioare, de multe ori pe o parte a plantei. Frunzele atacate se brunifica si cad, iar cu timpul se ofileste intreaga planta. Daca se realizeaza o sectiune prin radacina plantei, se observa o brunificare a vaselor conducatoare. Ciuperca patrunde in radacina si blocheaza circulatia sevei, astfel planta se usuca treptat, iar in final moare.

Masuri de prevenire si combatere:

 • folosirea de samanta sanatoasa si certificata;
 • eliminarea plantelor bolnave din cultura;
 • tratamente chimice cu Topsin 500 SC, Topsin 70 WDG. Se prepara o solutie de 0.05 – 0.1 % (5 sau 10 g la 10 l de apa) si se stropeste fiecare planta cu 0.5 l (din solutia respectiva);

Caderea plantulelor produsa de ciupercile din genul Phytium. 

In zona coletului apare o zona brunificata. Odata aparuta boala, nu mai poate fi oprita. Ciuperca ataca tesuturile de sustinere (mecanice), dar vasele conducatoare nu sunt atacate. Astfel, plantele cad pe sol dar raman verzi pentru o perioada.

Masuri de prevenire si combatere:

 • eliminarea plantelor din cultura si dezinfectarea solului din regiunea respectiva;
 • evitarea udarii in exces;
 • tratarea semintelor si substratului pentru rasadnita. Pentru informatii despre dezinfectia semintelor si a solului click aici;
 • tratamente pe durata vegetatiei cu Previcur Energy, Merpan 50 WP, Captan 80 WDG, Folpan 80 WDG;

Putregaiul alb al salatei produs de ciuperca Sclerotinia sclerotiorum. 

Plantele atacate prezinta simptome de ingalbenire si ofilire. Atacul evolueaza pe partea inferioara a tulpinii, unde apar zone de culoarea alb sau galben deschis, care ulterior devin brune. Pe zonele afectate se dezvolta sclerotii ciupercii.

Masuri de prevenire si combatere:

 • strangerea si distrugerea resturilor vegetale, dupa recoltare;
 • eliminarea plantelor afectate din cultura;
 • evitarea irigarii prin aspersiune;
 • fertilizarea echilibrata;
 • dezinfectia semintelor si a substratului pentru rasadnita. Pentru mai multe informatii despre metodele de dezinfectie click aici.
 • tratamente chimice cu: Topsin, Ortiva 250 SC, Rovral 500 SC, Orius 25 EW;

Putregaiul cenusiu este produs de ciuperca Botrytis cinerea.

Boala isi face aparitia in conditii de umiditate excesiva si temperaturi scazute. Zonele atacate se decoloreaza si se brunifica. Treptat boala evolueaza, iar pe zonele afectate apare un mucegai cenusiu, ce reprezinta fructificatiile ciupercii.

Masuri de prevenire si combatere:

Antracnoza salatei produsa de ciuperca Microdochium panattonianum. 

Pe frunzele exterioare apar pete umede, de culoare cafenie. Boala evolueaza, iar petele se maresc si devin circulare, marginite de un halou maro. Tesuturile afectate se scufunda, dar nu se desprind de pe planta. Boala produce deformarea plantei, iar in caz de atac sever frunzele nu pot fi consumate.

Masuri de prevenire si combatere:

Daunatori Salata Verde

Limaxul

Limaxul este o specie polifaga ce ataca numeroase plante legumicole, flori, vita de vie, etc. Produce pagube mari in culturile de legume. Perforeaza frunzele si roade partile aeriene ale plantei. Acesta este foarte sensibil la temperatura si umiditate.

Masuri de prevenire si combatere:

Afidele

Afidele sunt specii polifage ce migreaza de la o planta la alta sau de la o specie la alta. Acestea cresc pe flora spontana, iar apoi se deplaseaza pe speciile cultivate. Se prezinta sub forma de colonie pe partea inferioara a frunzelor, pe flori, inflorescente si pe lastarii tineri. Insectele inteapa si sug sucul celular, provocand un stres plantei. In caz de atac sever, determina moartea platei.

Masuri de prevenire si combatere:

Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum).

Daunatorul se dezvolta in conditii de sera tot timpul anului, iar in camp numai in perioada de vara. In sera poate dezvolta 3-6 generatii pe an, atunci cand conditiile sunt favorabile. Adultii si larvele colonizeaza frunzele, deseori si lastarii. In urma atacului, frunzele se etioleaza, se usuca si cad.

Masuri de prevenire si combatere:

 • distrugerea resturilor vegetale, dupa desfiintarea culturii;
 • dezinsectia serelor si solariilor inainte de infiintarea unei noi culturi;
 • tratamente cu Decis Mega 50 EC (0.25 l/ ha), Actara 25 WG ( 0.2 kg/ha), Confidor Energy (1.3 l/ha), Mospilan 20 SG (1.5 gr/ 6 l apa);
 • utilizarea capcanelor atractante;

Purici de plante.

Adultii apar primavara devreme, iar dupa o hranire suplimentara depun ponta in sol, langa plantele de salata, varza, conopida, gulie, etc. Adultii ataca frunzele, rod tesuturile, iar frunza capata un aspect ciuruit.

Masuri de prevenire si combatere:

Musca miniera (Liriomyza spp).

Aceasta insecta se dezvolta preponderent in spatiile protejate, dar daca temperaturile permit, aceasta poate ataca culturile din camp. Este o specie polifaga si ataca aproape toate speciile de legume. Larve produc rosaturi in frunze sub forma unor galeri miniere. Adultii se hranesc cu limbul frunzelor.  Pe ranile provocate de aceasta insescta se pot instala agenti fito-patogeni.

Masuri de prevenire si combatere: