Bolile Ridichilor

Mozaicul conopidei (Couliflower mosaic virus) 

Frunzele plantelor atacate prezinta o decolorare, o transparenta a nervurilor, urmata de ingalbenirea tesuturilor dintre nervuri. Frunzele au un aspect gofrat, cu marginile rasucite spre fata superioara. Rasadurile afectate raman mici, iar plantele mature au productii scazute. Aceasta boala ataca toate plantele din familia Brassicaceae. Pe frunzele de conopida pot aparea si inele clorotice (decolorate). Virusul se transmite de la un an la altul prin seminte infectate, iar in vegetatie transmiterea este realizata de catre insecte.

Masuri de prevenire si combatere:

 • folosirea de samanta sanatoasa si certificata;
 • scoaterea si distrugerea din cultura a plantelor care prezinta simptomele bolii;
 • aplicarea insecticidelor pentru a tine sub control populatia insectelor;

Patarea bacteriana a frunzelor este produsa de bacteria Pseudomonas syringae pv. maculicola

Infectia se manifesta prin aparitia pe ambele fete ale frunzelor a unor pete mici, intunecate si umede. Aceste pete raman de obicei mici, dar se pot extinde daca sunt conditii favorabile. In cazul petelor mai vechi poate aparea uneori o bordura de culoare purpurie. Infectiile severe pot duce la caderea prematura a frunzelor.

Masuri de prevenire si combatere:

Mana produsa de ciuperca Peronospora brassicae 

Boala se manifesta prin aparitia pe frunze a unor pete de culoare galbena, neregulate, care ulterior se brunifica. Pe partea inferioara a funzelor, se observa un puf de culoare cenusie. In perioada de vegetatie mana se raspandeste foarte usor cu ajutorul vantului, iar conditiile de umiditate ridicata favorizeaza extinderea ei mai rapid. Ciuperca ataca si organele subterane ale plantei. Pe radacini apar pete mari, circulare, de culoare neagra. In final, toata planta este distrusa.

Masuri de prevenire si combatere:

Albumeala cruciferelor sau rugina alba, produsa de ciuperca Albugo candida

Boala se manifesta prin aparitia pe frunze a unor pete galbui, in dreptul carora pe partea inferioara se formeaza fructificatiile  ciupercii (de culoare alba, care initial este acoperita de epiderma). Frunzele infectate sever se usuca si cad. Pe tulpina atacul se caracterizeaza printr-o crestere deformata.

Masuri de prevenire si combatere:

Ofilirea fuzariana, produsa de ciuperca Fusarium oxysporum.

Simptomele initiale sunt reprezentate de ofilirea frunzelor inferioare, de multe ori pe o parte a plantei. Frunzele atacate se brunifica si cad, iar cu timpul se ofileste intreaga planta. Ciuperca infunda tesuturile conducatoare ale plantei. Radacina nu se mai dezvolta, iar in final putrezeste.

Masuri de prevenire si combatere:

 • folosirea de samanta sanatoase si certificata;
 • eliminarea plantelor bolnave din cultura;
 • tratamente chimice cu Topsin 500 SC, Topsin 70 WDG. Se prepara o solutie de 0.05 – 0.1 % (5 sau 10 g la 10 l de apa) si se stropeste fiecare planta cu 0.5 l (din solutia respectiva);

Alternarioza produsa de ciuperca Alternaria brassicae 

Pe frunze apar pete circulare, de culoare bruna. Petele evolueaza, se maresc si sunt inconjurate de o bordura galbena. Tesuturile afectate se usuca si sunt luate de vant. Pe petiolul frunzelor pot aparea pete asemanatoare. Boala favorizeaza aparitia unor putregaiuri de natura fungica sau bacteriana.

Masuri de prevenire si combatere:

 • rotatia corecta a culturilor(ridichiile pot reveni pe acelasi teren dupa 1-2 ani);
 • dezinfectia semintelor si a substratului pentru rasadnita. 
 • eliminarea plantelor afectate din cultura;
 • evitarea irigarii prin aspersiune;
 • tratamente chimice cu: Ortiva 250 SC, Score 250 EC, Bravo 500 SC, Polyram DF;

Hernia radacinilor produsa de ciuperca Plasmodiophora brassicae.

Este o boala usor de recunoscut datorita simptomelor care apar pe frunze si pe radacina. Simptomele aeriene sunt reprezentate de piticirea plantelor, ingalbenirea frunzelor si ofilirea acestora. Pe radacini boala se manifesta prin aparitia unor umflaturi sau strangulari, indicand un sistem radicular disfunctional. Boala se poate instala inca din faza de rasad.

Masuri de prevenire si combatere:

 • verificarea rasadurilor inainte de plantare;
 • la plantare se aleg terenuri usor alcalin (terenurile se pot amenda cu hidroxid de calciu (var stins), pentru a corecta pH-ul);
 • eliminarea plantelor bolnave din cultura;
 • rotatie corecta (conopida poate revenii pe acelasi teren dupa 3-4 ani);

Daunatorii Ridichilor

Afidele

Sunt specii polifage ce migreaza de la o planta la alta sau de la o specie la alta. Acestea cresc pe flora sponta, iar apoi de deplaseaza pe speciile cultivate. Se prezinta sub forma de colonie pe partea inferioara a frunzelor, pe flori sau inflorescente si pe lastarii tineri. Insectele inteapa si sug sucul celular, provocand un stres plantei. In caz de atac sever, determina moartea plantei.

Masuri de prevenire si combatere:

Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum)

Daunatorul se dezvolta in conditii de sera tot timpul anului, iar in camp numai in perioada de vara. In sera poate dezvolta 3-6 generatii pe an, atunci cand conditiile sunt favorabile. Adultii si larvele colonizeaza frunzele, deseori si lastarii. In urma atacului, frunzele se etioleaza, se usuca si cad.

Masuri de prevenire si combatere:

 • distrugerea resturilor vegetale, dupa desfiintarea culturii;
 • dezinsectia serelor si solariilor inainte de infiintarea unei noi culturi;
 • tratamente cu Decis Mega 50 EC (0.25 l/ ha), Actara 25 WG ( 0.2 kg/ha), Confidor Energy (1.3 l/ha), Mospilan 20 SG (1.5 gr/ 6 l apa);
 • utilizarea capcanelor atractante;

Buha verzei (Mamestra brassicae)

Buha verzei este un daunator polifag, ataca ridichiile, varza, conopida, gulia si alte crucifere cultivate si spontane. Omizile se localizeaza in partea inferioara a funzelor, pe care le rod

Masuri de prevenire si combatere:

Fluturele alb al verzei (Pieris brassicae)

Larvele fluturelui alb al verzei ataca conopida, gulia, ridichea, varza si alte crucifere cultivate si spontane. In primele varste se hranesc in grup si rod epiderma inferioara si parenchimul frunzelor, iar mai tarziu devin solitare scheletuind frunzele, lasand intregi numai nervurile. Acesta ataca toate plantele din familia Brassicaceae.

Masuri de prevenire si combatere:

Puricii cruciferelor (Phyllotreta spp)

Adultii apar primavara devreme, iar dupa o hranire suplimentara depun ponta in sol, langa plantele de varza, conopida, gulie, etc. Adultii ataca frunzele, rod tesuturile, iar frunza capata un aspect ciuruit. Acestia ataca toate plantele din familia Brassicaceae.

Masuri de prevenire si combatere:

Limaxul

Limaxul este o specie polifaga ce ataca numeroase plante legumicole, flori, vita de vie, etc. Produce pagube mari in culturile de legume. Perforeaza frunzele si roade partile aeriene ale plantei. Acesta este foarte sensibil la temperatura si umiditate.

Masuri de prevenire si combatere:

Molia verzei (Plutella xilostella)

Are mai multe generatii pe an si ierneaza in stadiul de pupa in sol sau pe diferite resturi de plante. Adultii depun ponta pe partea inferioara a frunzelor. Larvele rod epiderma si parenchimul, iar frunzele au un aspect plumburiu. Aceasta ataca toate plantele din familia Brassicaceae.

Masuri de prevenire si combatere:

Musca ridichiilor (Delia floralis)

Are doua-trei generatii pe an si ierneaza ca pupa in stratul superficial al solului. Adultii apar primavara si depun ponta pe sub bulgarii de pamant, in apropierea plantelor. Larvele patrund in tesuturile plantelor, unde sapa galerii de hranire. In caz de atac puternic, poate distruge plantele atacate.

Masuri de prevenire si combatere:

Carabusul de mai (Melolontha melolontha)

Este o specie polifaga si are o generatie la 3-4 ani. Larvele se dezvolta in sol si ataca organele subterane ale plantelor, hranindu-se cu radacinile plantei. Adultii nu sunt periculosi pentru cultura ridichiilor.

Masuri de prevenire si combatere:

Viermi sarma (Agriotes spp.)

Sunt larvele gandacilor pocnitori. Larvele sunt polifage, hranaduse cu organele subterane ale plantelor de cultura. Ele prefera radacinoasele, tuberculiferele si cerealele. Acestia sapa galerii in radacina si se granesc cu continutul ei. Pe organele afectate se pot instala o serie de agenti fito-patogeni.

Masuri de prevenire si combatere:

 • utilizarea semintelor tratate;
 • strangerea resturilor vegetale, dupa recoltare;
 • efectuarea corecta a lucrarilor agrotehnice;
 • tratamente chimice la sol cu Force 1.5 G;

Coropisnita (Gryllotalpa gryllotalpa)

Este o specie polifaga raspandita pe tot teritoriul tarii noastre. Aceasta ataca organele subterane ale plantelor. In radacini produce galerii si rosaturi.

Masuri de prevenire si combatere: