Bolile Pepenilor

Mozaicul cucurbitaceelor produs de Cucumber mosaic virus. 

Virusul are o mare raspandire, fiind cunoscut la dovlecel, pepene, bostan, tomate, vinete, ardei, precum si la alte specii de plante spontane. Se manifesta prin aparitia pe frunze a unor pete de decolorare. Astfel frunza capata un aspect mozaicat, care evolueaza in arsuri paralele pe tesuturi. Plantele atacate produc fructe mici, deformate, care prezinta pete mozaicate. Virusul se transmite de la planta la planta prin intermediul speciilor de Cuscuta, seminte infecte si afide.

Masuri de prevenire si combatere:

 • igiena culturala;
 • distrugerea buruienilor din cultura;
 • aplicarea insecicidelor pentru a tine sub control populatia de afide;
 • folosirea de samanta sanatoasa;
 • utilizarea soiurilor rezistente;

Patarea unghiulara este produsa de bacteria Pseudomonas syringae pv. lachrymans

Atacul se manifesta pe toate organele aeriene ale plantelor (cotiledoane, frunze, flori si fructe). Inca de la inceputul vegetatiei apar pete mici, umede, de culoare bruna si forma circulara neregulata. Ulterior aceste pete se brunifica, iar in dreptul lor tesutul se usuca si se desprinde. Pe fructe, atacul produce pete mici, circulare, cu aspect umed, iar zona centrala este albicioasa. In dreptul acestor pete (pe vreme umeda) apare exudatul bacterian. Aparitia bolii este favorizata de umiditate ridicata (peste 90%) si temperaturi intre 18-28º C. Boala se transmite prin samanta infectata sau prin vectori (vant, irigatii, ploi, oameni sau uneltele agricole).

Masuri de prevenire si combatere:

Ofilirea bacteriana a cucurbitaceelor este produsa de bacteria Erwinia tracheiphila. 

Frunzele plantelor atacate se ofilesc sub forma unei umbrele. Ulterior, tesuturile mecanice din tulpina sunt distruse, iar planta moare. Simptomul de ofilire se datoreaza faptului ca bacteria astupa vasele liberiene ale plantei. In urma sectionarii radacinilor si tulpinilor, din vasele liberiene se scurge un lichid bacterian, de culoare alb-cenusie. Bacteria rezista pe resturile vegetale decat cateva saptamani, dar este transmisa de catre gandacul dungat (Acalymma vittata) si gandacul patat (Diabrotica undecimpunctata). Bacteria rezista o perioada lunga de timp in intestinele acestor specii de insecte.

Masuri de prevenire si combatere:

Fainarea cucurbitaceelor produsa de ciuperca Sphaerotheca fuliginea

Este o boala omniprezenta in culturile de castraveti, pepeni, dovlecel si alte cucurbitacee, producand pagube insemnate. Boala se manifesta prin aparitia pe frunze a unor pete mari, albe, care devin prafoase odata cu formarea fructificatiilor ciupercii. Frunzele puternic afectate se brunifica, se usuca si cad. Aparitia ciupercii este favorizata de temperaturi de peste 24º C si vreme uscata.

Masuri de prevenire si combatere:

Mana cucurbitaceelor produsa de ciuperca Pseudoperonospora cubensis 

Este cea mai importanta boala a cucurbitaceelor, producand pagube insemnate atat in culturile de camp, cat si in cele din spatiile protejate. Boala se manifesta prin aparitia pe partea superioara a frunzelor a unor pete de culoare galben-verzui, care ulterior devin galbene, iar in final se brunifica. Pe partea inferioara a frunzelor( in dreptul petelor) apare un puf de culoare violet-cenusiu, format din fructificatiile ciupercii. In urma atacului frunzele se usuca si cad, iar fructele raman mici. Aparitia infectiei este favorizata de prezenta picaturilor de apa pe frunze si temperaturi cuprinse intre 10º- 30º C.

Masuri de prevenire si combatere:

Ofilirea fuzariana este produsa de ciuperca Fusarium oxysporum. 

Primele simptome sunt reprezentate de ingalbenirea frunzelor si ofilirea acestora, dupa care boala progreseaza treptat catre varful plantei. In sectiune, pe tulpina se observa brunificarea tesutului vascular. Boala nu se manifesta daca temperaturile au valori sub 20º si peste 34º C.

Masuri de prevenire si combatere:

 • igiena culturala;
 • dezinfectarea substratului din rasadinta si tratarea semintelor inainte de semanat.
 • fertilizare rationala;
 • tratamente chimice in perioada de vegetatie cu Topsin 500 SC sau Topsin 70 WDG. Se prepara o solutie de 0.05 – 0.1 % (5 sau 10 g la 10 l de apa) si se stropeste fiecare planta cu 0.5 l (din solutia respectiva);

Putregaiul cenusiu este produs de ciuperca Botrytis cinerea. 

Atacul se manifesta in sere, solarii, iar in anii cu precipitatii abundente se manifesta si in camp. Simptomul cel mai frecvent este ofilirea brusca a tesuturilor suculente (tulpini, fructe). Pe fructe, atacul se manifesta prin aparitia unor pete adancite, umede, de culoare bruna, de forme si marimi neregulate. Atacul este favorizat de umiditate ridicata (peste 95% mai multe zile la rand), lipsa aerisirii, nebulozitate persistenta, fertilizarea si udarea excesiva.

Masuri de prevenire si combatere:

Antracnoza cucurbitaceelor este produsa de Colletotrichum lagenarium 

Boala se manifesta pe toate organele aeriene in conditii de umiditate atmosferica si temperturi de 25 grade Celsius. Pe frunze si pe tulpini apar pete uleioase, apoi brune. Tesuturile afectate se scufunda. Pe fructe apar pete circulare, de culoare bruna. Atentie!! Pulpa fructelor afectate se transforma intr-o masa vascoasa si nu mai poate fi consumata. Pe aceste leziuni se pot instala alti agenti patogeni.

Masuri de prevenire si combatere:

Caderea si putrezirea plantulelor, produsa de Phythium debarianum 

Este una dintre cele mai importante boli ale rasadurilor. Se manifesta din stadiul de germinare si rasarire, pana la stadiul de 2-3 frunze adevarate. In caz de atac, tesuturile tulpinitelor de la nivelul solului se innegresc, devin apoase si se descompun. Aparitia bolii este favorizata de temperaturi intre 18-30º si umiditate peste 90%.

Masuri de prevenire si combatere:

 • eliminarea plantelor din cultura si dezinfectarea solului din regiunea respectiva;
 • dezinfectia substratului si tratarea semintelor inainte de semanat.
 • evitarea udarii in exces;
 • tratamente pe durata vegetatiei cu Previcur Energy, Merpan 50 WP, Captan 80 WDG, Folpan 80 WDG;

Alternarioza produsa de Alternaria cucumerina

Este o boala intalnita frecvent pe plantele din familia Cucurbitaceae (castraveti, dovlecei, pepeni, etc.). Pe frunzele infectate apar pete mici de decolorare, care se pot uni. Petele sunt inconjurate de o margine galbena, iar pe suprfata petelor apar zone concentrice, ce reprezinta fructificatiile ciupercii. Ciuperca rezista pe resturile vegetale de la suprafata solului si pe cucurbitaceele spontane.

Masuri de prevenire si combatere:

Putregaiul tulpinilor pepenilor este produsa de Didymella Bryoniae

Aparitia boli este favorizata de aparitia de temperaturile cuprinse intre 20-25 grade Celsius. Ciuperca patrunde in vasele conducatoare, unde blocheaza circulatia sevei, producand ofilirea plantei. Sporii ciupercii se instaleaza rapid pe ranile plantelor. Atacul se observa cel mai bine pe tulpina. In zona nodurilor apar leziuni umede, care se transforma intr-un putregai maro. Simptomele bolii pot aparea pe frunze si pe fructe sub forma unor pe umede, care capata un aspect negricios.

Masuri de prevenire si combatere:

 • tratarea semintelor inainte de semanat.
 • rotatia corecta a culturilor;
 • strangerea si distrugerea resturilor vegetale dupa recoltare;
 • evitarea irigarii prin aspersiune;
 • cultivarea soiurilor rezistente;
 • tratamente chimice cu Topsin 500 SC, Ortiva 250 SC, Bravo 500 SC, Rovral 500 SC;

Daunatorii Pepenilor

Viermii radacinilor sunt specii polifage.

Larvele ataca sistemul radicular al plantelor si determina hipertrofierea tesuturilor. Combaterea lui este foarte dificila. Se face prin sterilizarea solului prin vapori fierbinti sau pe cale chimica si masuri de igiena culturala foarte riguroase.

Masuri de prevenire si combatere:

Paianjenul (acarianul) rosu (Tetranychus urticae)

Prezinta 6-10 generatii pe an si ierneaza in stadiu de adult, mai ales ca femela (masculii fiind in general mai rari), sub scoarta exfoliata a pomilor, pe sub frunzele cazute, pe buruieni uscate sau in stratul superficial al solului, etc. Frunzele atacate se usuca si cad, inregistrandu-se defolieri, care uneori pot cuprinde 80-100% din numarul de frunze. Ca urmare a atacului, se constata o oprire a cresterii lastarilor si o coacere prematura a fructelor.

Masuri de prevenire si combatere:

Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum)

Daunatorul se dezvolta in conditii de sera tot timpul anului, iar in camp numai in perioada de vara. In sera poate dezvolta 3-6 generatii pe an, atunci cand conditiile sunt favorabile. Adultii si larvele colonizeaza frunzele, deseori si lastarii. In urma atacului, frunzele se etioleaza, se usuca si cad.

Masuri de prevenire si combatere:

 • distrugerea resturilor vegetale, dupa desfiintarea culturii;
 • dezinsectia serelor si solariilor inainte de infiintarea unei noi culturi;
 • tratamente cu Decis Mega 50 EC (0.25 l/ ha), Actara 25 WG ( 0.2 kg/ha), Confidor Energy (1.3 l/ha), Mospilan 20 SG (1.5 gr/ 6 l apa);
 • utilizarea capcanelor atractante;

Afidele

Sunt specii polifage ce migreaza de la o planta la alta sau de la o specie la alta. Acestea cresc pe flora sponta, iar apoi de deplaseaza pe speciile cultivate. Se prezinta sub forma de colonie pe partea inferioara a frunzelor, pe flori sau inflorescente si pe lastarii tineri. Insectele inteapa si sug sucul celular, provocand un stres plantei. In caz de atac sever, determina moartea plantei.

Masuri de prevenire si combatere:

Tripsi

Sunt insecte de mici dimensiuni, greu vizibile cu ochiul liber, ce ataca un numar foarte mare de plante de cultura. Aceastia colonizeaza varfurile de creste, florile, frunzele, determinand avortarea florilor si piticirea plantelor. Acestea transmit o serie de viroze.

Masuri de prevenire si combatere: