Bolile Patrunjelului

Patarea bacteriană produsa de bacteria Xanthomonas campestris pv. carotae.

Boala isi face aparitia prin ingalbenirea si piticirea plantei. Boala evolueaza si pe frunze apar pete neregulate, de culoare cafenie. Pe petiolul funzelor apar pete alungite maronii. In conditii de umiditate atmosferica ridicata, pe zonele afectate aparte o masa mugilaginoasa, galbuie, ce reprezinta exudatul bacterian. Boala este transmisa de vectori (apa, vant, animale, oameni, unelte, etc.) care transporta exudatul bacterian pe plantele sanatoase.

Masuri de prevenire si combatere:

Alternarioza produsa de ciuperca Alternaria dauci.

Pe marginea frunzelor apar pete mici de culoare bruna, inconjurate de o zona galbena, care conduc ulterior, in cazurile severe, la moartea ţesuturilor şi la uscarea completa a foliolelor. Ca urmare, cultura da impresia ca ar fi fost arsa. Frunzele batrane sunt atacate primele, fiind mai sensibile la alternarioza decat frunzele tinere. Radacina de morcov, ramane in general, neafectata. Frunzele infectate vor cadea uşor, cauzand probleme recoltarii mecanizate.

Masuri de prevenire si combatere:

Septorioza produsa de Septoria petroselini.

Pe frunze apar pete cu forme neregulate, de culoare cenusiu-galbui, incojurate de o bordura brune. Petele evolueaza, si devin albicioase. In interiorul petelor apar niste puncte mici si negre, ce reprezinta fructificatiile ciupercii. Aparitia bolii este favorizata de temperaturile ridicate si umiditate atmosferica ridicata. Boala se transmite prin sporii ciupercii si rezista pe timpul iernii pe resturile vegetale si pe samanta infestata.

Masuri de prevenire si combatere:

Fainarea produsa de Erysiphe umbelliferarum. 

Aparitia bolii este favorizata de temperaturile ridicate si de seceta. Primele simptome sunt reprezentate de aparitia unui strat alb (miceliu) pe suprafata frunzelor. Frunzele atacate se ingalbenesc si incep sa se ofileasca. Boala evolueaza, iar stratul alb de pe suprafata frunzelor define ceniusiu si prafos. In caz de atac sever, tesuturile aflate sub stratul prafos, se usuca. Planta devine sensibila la alte boli si la daunatori.

Masuri de prevenire si combatere:

Daunatorii Patrunjelului

Limaxul cenusiu (Deroceras Agreste) 

Este o specie polifaga ce ataca numeroase plante legumicole, flori, vita de vie, etc. Produce pagube mari in culturile de legume. Perforeaza frunzele, iar in inflorescente sapa cavitati adanci. Acesta este foarte sensibil la temperatura si umiditate.

Masuri de prevenire si combatere:

Plosnita vargata a umbeliferelor (Graphosoma Lineatus)

 este o specie monovoltina, ierneaza ca adult in frunzarul padurilor, livezilor sau pe resturile vegetale de pe suprafata solului. Larvele si adultii ataca plantele determinand distrugerea lastarilor floriferi, avortarea florilor sau impiedica dezvoltarea plantelor.

Masuri de prevenire si combatere:

Plosnita umbeliferelor (Coreus marginatus)

Are o generatie pe an si ierneaza ca adult in litiere sau in paduri. Este o specie polifaga si poate ataca floarea soarelui, tutun sau cartof. Poate ataca toate organele plantei. In caz de atac sever, produce sistavirea semintelor, uscarea frunzelor si impiedica dezvoltarea plantei.

Masuri de prevenire si combatere:

Afidele

Sunt specii polifage ce migreaza de la o planta la alta sau de la o specie la alta. Acestea cresc pe flora sponta, iar apoi de deplaseaza pe speciile cultivate. Se prezinta sub forma de colonie pe partea inferioara a frunzelor, pe flori sau inflorescente si pe lastarii tineri. Insectele inteapa si sug sucul celular, provocand un stres plantei. In caz de atac sever, determina moartea plantei.

Masuri de prevenire si combatere: