Bolile Morcovilor

Putregaiul umed produs de bacteria Erwinia carotovora subsp. carotovora.

Tesutul atacat se transforma într-o masă mucilaginoasă, în timp ce epiderma rămâne de obicei intacta. Putrezirea este insotita de un miros neplacut produs de dezvoltarea secundara a bacteriilor. Atacurile putregaiului umed se produc rar în câmp şi de obicei, sunt asociate condiţiilor de umiditate excesivă. În mai multe cazuri, infecţia devine evidentă numai în timpul transportării şi depozitării.

Masuri de prevenire si combatere:

Pătarea bacteriană produsa de bacteria Xanthomonas campestris pv. carotae.

Boala isi face aparitia prin ingalbenirea si piticirea plantei. Boala evolueaza, iar pe frunze apar pete neregulate, de culoare cafenie. Pe petiolul funzelor apar pete alungite maronii.

Masuri de prevenire si combatere:

Alternarioza produsa de ciuperca Alternaria dauci.

Pe marginea frunzelor apar pete mici de culoare bruna, ingradita de o zonă galbena, care conduc ulterior, în cazurile severe, la moartea ţesuturilor şi la uscarea completă a foliolelor. Ca urmare, cultura da impresia că ar fi fost arsa. Frunzele batrane sunt atacate primele, fiind mai sensibile la alternarioza decat frunzele tinere. Radacina, ramane în general, neafectata. Frunzele infectate vor cadea usor, cauzand probleme recoltarii mecanizate.

Masuri de prevenire si combatere:

Putregaiul cenuşiu produs de ciuperca Botrytis cinerea.

Atacul este prezent in anii cu precipitatii abundente. Prima simptoma evidenta este ofilirea brusca a tesuturilor suculente (tulpinile, radacina si frunzele tinere). Daca umiditatea ramane ridicate pe o perioada lunga de timp (cateva zile), pe tesuturile afectate apar fructificatiile ciupercii. In cazul morcovului, boala se instaleaza si in depozit.

Masuri de prevenire si combatere:

Făinarea produsa de ciuperca Erysiphe umbeliferarum.

Fainarea apare pe vreme secetoasa si calda. Frunzele plantelor atacate sunt acoperite de un miceliu alb, prafos. Daca conditiile climatice sunt favorabile, tesuturile afectate se necrozeaza. La sfarsitul vegetatiei, miceliul isi schimba culoare devenind cenusiu. Pe micelium apar puncte mici si negre, reprezentand fructificatiile ciupercii. In timpul vegetatie, ciuperca se transmite prin spori, iar de la un an la altul prin fructificatiile ce rezista pe resturile vegetale.

Masuri de prevenire si combatere:

Putregaiul uscat produs de ciuperca Fusarium avenaceum.

Fusarium cauzeaza putregaiul uscat, in general intre baza frunzelor si partea superioara a radacinii morcovului. Zonele afectate incep sa se usuce si capata o culoare maronie. Pe masura ce atacul progreseaza, parţile afectate se usuca şi se întaresc. In conditii de umiditate, pe suprafata acestora se dezvolta un miceliu de culoare roz. De obicei, putregaiul incepe in zona coletului, dar poate aparea si pe radacina.

Masuri de prevenire si combatere:

  • distrugerea si arderea resturilor dupa recoltare;
  • tratamente chimice cu Topsin 70 WDG si Topsin 500 SC. Se prepara o solutie de 0.05 – 0.1 % (5 sau 10 g la 10 l de apa) si se stropeste fiecare planta cu 0.5 l (din solutia respectiva);

Putregaiul alb produs de ciuperca Sclerotinia sclerotiorum.

Boala este frecvent intalnita in culturile de radacinoase, dar cele mai mari pagube sunt semnalate in depozite. Daca depozitarea este realizata necorespunzator, pierderile pot ajunge la 25 %. Atacul incape in camp, partea bazala a plantelor este acoperita cu un puf alb. Daca conditiile meteo sunt optime (vreme calda si umeda), plantele sunt distruse in totalitate. In depozit, pe radacinile ranite se dezvolta un miceliu alb-cenusii. Pe acest miceliu se dezvolta fructificatiile ciupercii, reprezentate de scleroti. In depozit boala se transmite prin contact direct.

Masuri de prevenire si combatere:

Mana produsa de ciuperca Phytophthora porri.

O infectie cu Phytophtora se manifesta pe radacini sub forma unor benzi umede de culoare neagra-maronie. Tesutul afectat capata consistenta cauciucului sau se înmoaie. Semnele infectiei pot aparea uneori in camp, dar in cele mai multe cazuri simptomele sunt inca vizibile imediat după recoltare. Boala continua sa se dezvolte chiar si in depozit, la temperaturi scazute. In conditii de umiditate, se dezvolta un mucegai alb si dens. Mana radacinilor este asociată cu o drenare deficitara a solului.

Masuri de prevenire si combatere:

Cercosporioza este produsa de Cercospora carotae.

Ciuperca ataca numeroase parti ale plantei. Atacul se manifesta la inceput pe frunzele tinere. Pe acestea apar pete mici, neregulate. Petele se dezvolta si sunt incojurate de un halou deschis la culoare. Frunzele se ofilesc si se usuca. Bola se poate confunda usor cu atacul unor bacterii.

Masuri de prevenire si combatere:

Daunatorii Morcovilor

Nematodul galicol al radacinilor de morcov (Meloidogyne Hapla).

Dezvolta 1-3 generatii pe an si ierneaza sub forma de ou in resturile vegetale sau in sol. Este o specie polifaga si ataca peste 350 de specii diferite de plante. Nematodul se stabileste in radacinile principale ale plantei. In urma atacului are loc o ramificare excesiva a radacinii principale. Acest fenomen este considerat o reactie de aparare a plantei. Astfel, radacinile se deformeaza si isi pierd aspectul comercial.

Masuri de prevenire si combatere:

Limaxul cenusiu (Deroceras Agreste)

Este o specie polifaga ce ataca numeroase plante legumicole, flori, vita de vie, etc. Produce pagube mari in culturile de legume. Perforeaza frunzele, iar in inflorescente sapa cavitati adanci. Acesta este foarte sensibil la temperatura si umiditate.

Masuri de prevenire si combatere:

Plosnita vargata a umbeliferelor (Graphosoma Lineatus)

 este o specie monovoltina, ierneaza ca adult in frunzarul padurilor, livezilor sau pe resturile vegetale de pe suprafata solului. Larvele si adultii ataca plantele determinand distrugerea lastarilor floriferi, avortarea florilor sau impiedica dezvoltarea plantelor.

Masuri de prevenire si combatere:

Plosnita umbeliferelor (Coreus marginatus)

Are o generatie pe an si ierneaza ca adult in litiere sau in paduri. Este o specie polifaga si poate ataca floarea soarelui, tutun sau cartof. Poate ataca toate organele plantei. In caz de atac sever, produce sistavirea semintelor, uscarea frunzelor si impiedica dezvoltarea plantei.

Masuri de prevenire si combatere:

Afidele

Sunt specii polifage ce migreaza de la o planta la alta sau de la o specie la alta. Acestea cresc pe flora sponta, iar apoi de deplaseaza pe speciile cultivate. Se prezinta sub forma de colonie pe partea inferioara a frunzelor, pe flori sau inflorescente si pe lastarii tineri. Insectele inteapa si sug sucul celular, provocand un stres plantei. In caz de atac sever, determina moartea plantei.

Masuri de prevenire si combatere:

Gargarita morcovului (Liparus coronatus)

Dezvolta o generatie si pe an si ierneaza in stadiul de larva matura in sol. Adultii depun ponta pe radacini. Larvele sapa galerii de hranire in radacinile de morcov. Tesuturile atacate se necrozeaza , iar radacinile isi pierd apectul comercial.

Masuri de prevenire si combatere:

Molia morcovului (Aethes williana).

Dezvolta o generatie pe an si ierneaza ca larva matura in sol, in radacinile de morcov sau in diferite locuri adapostite. Larvele patrund in interiorul tulpinilor si sapa galerii in zona coletului si apoi in radacini. In ranile provocate de larve se instaleaza agenti patogeni ce provoaca putrezirea radacinilor.

Masuri de prevenire si combatere:

Croitorul pastarnacului (Phytoecia icterica)

Are o generatie pe an si ierneaza in radacinile de morcov, pastarnac, etc. Femelele depun ponta in sol, in apropierea radacinilor. Dupa eclozare, larvele patrund in radacini, unde sapa galerii in cilindrul central. Ca urmare a atacului, radacinile putrezesc. In cazul atacurilor severe, cultura poate fi afectata in proportie de 40 %.

Masuri de prevenire si combatere:

Musca mocovului (Chamaepsila rosae).

Dezvolta doua generatii pe an si ierneaza ca pupa pe resturile vegetale de la suprafata solului. Femelele depun ponta in sol in apropierea plantelor. Dupa eclozare, larvele patrund in radacini, unde sapa galerii de hranire. Plantele atacate mor sau dezvolta radacini mici, ce nu se pot consuma. In ranile produse de larve se pot instala microorganisme ce produc putrezirea tesuturilor.

Masuri de prevenire si combatere: