Bolile Mazarii

Mozaicul mazarii produs de Pea enation mosaic virus.

Pe frunzele afectate se pot observa dungi de culoare verde inchis, cu nuante verzi deschis. Aceste pete determina aspectul mozaicat al frunzei. Plantele infestate sunt piticite, puternic ramificate, iar frunzele sunt mici si incretite. Virusul are un cerc larg de plante gazda. Acestea sunt: bobul, lintea, nautul, lupinul, latirul si mazarea.

Masuri de prevenire si combatere:

  • -izolare spatiala fata de celelalte culturi de leguminoase;
  • -cultivarea soiurilor rezistente;
  • -aplicarea insecticidelor pentru a tine sub control populatia de afide;

Arsura bacteriana a mazarii produsa de (Pseudomonas syringae pv pisi).

Pe frunzele bazale apar pete colturoase, mici, cu aspect umed. Pe tumpini aceste pete alungite, maslinii, se unesc si dau nastere unor unor dungi brune. Infectiile timpurii pot determina uscarea florilor sau a pastailor. Pe toate zonele afectate (pe timp umed) apare exudatul bacterian, sub forma unei picaturi mucilaginose de culoare galbuie. Transmiterea este asigurata de catre vectori (apa, aer, oameni, utililaje, etc) care trasporta exudatul bacterian pe alte plante. Bacteria se transmite de la an la altul prin samanta infectata.

Masuri de prevenire si combatere:

Mana este produsa de ciuperca Peronospora pisi.

Boala se manifesta pe frunzele bazale, prin aparitia unor pete galbui pe partea superioara a frunzelor. Pe partea inferioara a frunzei se formeaza un puf cenusiu. Tesuturile afectate se necrozeaza, iar frunzele se usuca. Pete asemanatoare apar si pe pastai. In cazul unor atacuri puternice, infectia poate afecta si boabele.

Masuri de prevenire si combatere:

Fainarea produsa de ciuperca Erysiphe polygoni.

Fainarea se manifesta pe toate organele plantei, prin aparitia unui strat fin, de culoare alba. Boala evolueaza, iar stratul devine prafos, cenusiu, iar tesuturile afectate se necrozeaza.

Masuri de prevenire si combatere:

Antracnoza produsa de ciuperca Mycosphaerella pinodes.

Pe frunza apar pete de culoare bruna, avand in centru puncte negre. Pe pastai apar pete asemanatoare, iar tesuturile afectate sunt scufundate si inconjurate de o bordura inchisa la culoare. Boabele atacate prezinta pete cafenii, iar tegumentul este zbarcit. Boala se poate manifesta si pe tulpini.

Masuri de prevenire si combatere:

Putregaiul alb produs de ciuperca Sclerotinia sclerotiorum.

Pe tulpini apar pete neregulate, moi si umede care se extind pe ramificatii si pe frunze.Pe pastai apar leziuni umede si moi, care conflueaza si determina distrugerea acestora. Boala evolueaza, iar pe petele afectate se dezvolta un puf alb, ce reprezinta fructificatiile ciupercii.

Masuri de prevenire si combatere:

  • rotatia corecta a culturilor;
  • strangerea si distrugerea resturilor vegetale, dupa recoltare;
  • eliminarea plantelor afectate din cultura;
  • evitarea irigarii prin aspersiune;
  • fertilizarea echilibrata;
  • dezinfectia semintelor.
  • tratamente chimice cu: Topsin, Ortiva 250 SCRovral 500 SC, Orius 25 EW;

Putregaiul cenusiu produs de ciuperca Botrytis cinerea.

Pe limbul frunzei apar pete circulare, de culoare galbena, care se brunifica. Pe pastai atacul se manifesta printr-un putregai umed. Acesta se manifesta mai intai pe varful pastailor. Pe tulpina, atacul se manifesta prin aparitia unor pete umede. Planta se usuca deasupra zonei afectate.

Masuri de prevenire si combatere:

  • eliminarea plantelor afectate din cultura;
  • evitarea irigarii prin aspersiune;
  • fertilizarea echilibrata;
  • dezinfectia semintelor.
  • tratamente chimice in perioada de vegetatie cu: Rovral 500 SC, Folpan 80 WDG, Teldor 500 SC.

Fuzarioza produsa de ciuperca Fusarium oxysporum. 

Primele simptome sunt reprezentate de ofilirea frunzelor bazale. Boala evolueaza si toata planta se ofileste. Din loc in loc, pe suprafata tulpinii se formeaza o pasla alba, ce reprezinta fructificatiile ciupercii.

Masuri de prevenire si combatere:

  • rotatia corecta a culturilor;
  • dezinfectia semintelor.
  • tratamente chimice cu Topsin 500 SC, Topsin 70 WDG. Se prepara o solutie de 0.05 – 0.1 % (5 sau 10 g la 10 l de apa) si se stropeste fiecare planta cu 0.5 l (din solutia respectiva);

Daunatorii Mazarii

Tripsul mazarii (Kakothrips robustus) 

Sunt insecte de mici dimensiuni, greu vizibile cu ochiul liber, ce ataca multe specii de leguminoase. Aceastia colonizeaza varfurile de creste, florile, frunzele, determinand avortarea florilor si piticirea plantelor.

Masuri de prevenire si combatere:

Afidele

Afidele sunt specii polifage ce migreaza de la o planta la alta sau de la o specie la alta. Acestea cresc pe flora sponta, iar apoi se deplaseaza pe speciile cultivate. Se prezinta sub forma de colonie pe partea inferioara a frunzelor, pe flori sau inflorescente si pe lastarii tineri. Insectele inteapa si sug sucul celular, provocand un stres plantei. In caz de atac sever, determina moartea platei.

Masuri de prevenire si combatere:

Gargarita mazarii (Bruchus pisorum) 

 Dezvolta o generatie pe an si ierneaza ca adult in magazii, in boabe infestate, crapaturile peretilor si dusumelelor. O parte din adulti ierneaza in camp, in boabele infestate, scuturate la recoltare, in crapaturile scoartei arborilor sau sub resturile vegetale. Specia este considerata monofoga, larvele rod in interiorul boabelor loje ovoidale consumand pana la 40-50% din masa acestora.

Masuri de prevenire si combatere:

Molia pastailor de mazare (Laspeyresia dorsana)

Are o generatie pe an si ierneaza ca larva complet dezvoltata intr-un cocon matasos in sol. Ataca in special mazarea, dar poate ataca si alte specii de leguminoase. Larvele rod boabele neregulat. O larva poate ataca pana la patru boabe. In pastai se pot observa fire matasoase si excrementele larvelor, care deprecieaza calitativ recolta.

Masuri de prevenire si combatere: