Bolile Conopidei

Mozaicul conopidei (Couliflower mosaic virus). 

Frunzele plantelor atacate prezinta o decolorare, o transparenta a nervurilor, urmata de ingalbenirea tesuturilor dintre nervuri. Frunzele au un aspect gofrat, cu marginile rasucite spre fata superioara. Rasadurile afectate raman mici, iar plantele mature au productii scazute. Aceasta boala ataca toate plantele din familia Brassicaceae. Pe frunzele de conopida pot aparea si inele clorotice (decolorate). Virusul se transmite de la un an la altul prin seminte infectate, iar in vegetatie transmiterea este realizata de catre insecte.

Masuri de prevenire si combatere:

 • - folosirea de samanta sanatoasa si certificata;
 • - scoaterea si distrugerea din cultura a plantelor care prezinta simptomele bolii;
 • - aplicarea insecticidelor pentru a tine sub control populatia insectelor;

Putregaiul negru produsa de bacteria Xanthomonas campestris.

Simptomele infestarii cu putregaiul negru pot varia foarte mult in functie de planta gazda, varsta plantei in momentul infestarii si conditiile de mediu. Inca din primele faze de vegetatie pe frunze apar pete mici, umede care apoi se brunifica. Alte simptome sunt apariria unor leziuni in forma de V, de culoare galbena, care se dezvolta de multe ori de-a lungul marginilor frunzelor. Ulterior aceste leziuni se usuca si capata culoare cafenie sau maro. Frunzele atacate se usuca partial sau total, devin pergamentoase si cad de pe plante.

Masuri de prevenire si combatere:

Patarea bacteriana a frunzelor este produsa de bacteria Pseudomonas syringae pv. maculicola

Infectia se manifesta prin aparitia pe ambele fete ale frunzelor a unor pete mici, intunecate si umede. Aceste pete raman de obicei mici, dar se pot extinde daca sunt conditii favorabile. In cazul petelor mai vechi poate aparea uneori o bordura de culoare purpurie. Infectiile severe pot duce la caderea prematura a frunzelor.

Masuri de prevenire si combatere:

Putregaiul umed al cruciferelor, produs de bacteria Erwinia carotovora. 

Atacul apare prima data pe tulpina, unde dezvolta un putregai umed de culoare galben-cenusie. Daca umiditatea atmosferica este ridicata, boala se instaleaza pe frunze, transformand planta intr-o masa mucilaginoasa urat mirositoare.

Masuri de prevenire si combatere:

Hernia radacinilor produsa de ciuperca Plasmodiophora brassicae.

Este o boala usor de recunoscut datorita simptomelor care apar pe frunze si pe radacina. Simptomele aeriene sunt reprezentate de piticirea plantelor, ingalbenirea frunzelor si ofilirea acestora. Pe radacini boala se manifesta prin aparitia unor umflaturi sau strangulari, indicand un sistem radicular disfunctional. Boala se poate instala inca din faza de rasad.

Masuri de prevenire si combatere:

 • verificarea rasadurilor inainte de plantare;
 • la plantare se aleg terenuri usor alcalin (terenurile se pot amenda cu hidroxid de calciu (var stins), pentru a corecta pH-ul);
 • eliminarea plantelor bolnave din cultura;
 • rotatie corecta (conopida poate revenii pe acelasi teren dupa 3-4 ani);

Mana cruciferelor, produsa de ciuperca Peronospora brassicae.

Boala apare frecvent la plantele crescute inghesuit si este favorizata de conditiile de umiditate. Primele simptome sunt reprezentate prin aparitia pe frunze a unor pete neregulate, de culoare galbena, care ulterior se brunifica. Pe partea inferioara, in dreptul acestor pete apare un puf alb-cenusiu. In conditii de umiditate ridicata infectia se extinde rapid, frunzele putrezesc sau se usuca, iar cresterea plantei este oprita.

Masuri de prevenire si combatere:

Ofilirea fuzariana, produsa de ciuperca Fusarium oxysporum.

Simptomele initiale sunt reprezentate de ofilirea frunzelor inferioare, de multe ori pe o parte a plantei. Frunzele atacate se brunifica si cad, iar cu timpul se ofileste intreaga planta. Plantele atacate capata un gust amar.

Masuri de prevenire si combatere:

 • folosirea de samanta sanatoase si certificata;
 • eliminarea plantelor bolnave din cultura;
 • tratamente chimice cu Topsin 500 SC, Topsin 70 WDG. Se prepara o solutie de 0.05 – 0.1 % (5 sau 10 g la 10 l de apa) si se stropeste fiecare planta cu 0.5 l (din solutia respectiva);

Albumeala cruciferelor, produsa de ciuperca Albugo candida.

Boala se manifesta prin aparitia pe frunze a unor pete galbui, in dreptul carora pe partea inferioara se formeaza fructificatiile  ciupercii (de culoare alba, care initial este acoperita de epiderma). Frunzele infectate sever se usuca si cad. Pe tulpina atacul se caracterizeaza printr-o crestere deformata. De asemenea, pe radacini pot aparea umflaturi.

Masuri de prevenire si combatere:

Putregaiul uscat produs de Phoma lingam. Boala ataca partile aeriene ale plantei.

Primele simptome sunt reprezentate de pete decolorate. Pe zonele galbui apar puncte mici si negre ce reprezinta fructificatiile ciupercii. In caz de atac sever, planta poate fi defoliata sau distrusa. Ciuperca rezista pe resturile vegetale si este transmisa de mai multi vectori (apa, vant, animale,om)

Masuri de prevenire si combatere:

Putregaiul alb provocat de Sclerotinia sclerotiorum.

Boala se instaleaza pe frunzele care iau contact cu solul sau pe tulpina. Pe tesuturile  atacate se dezvolta un putregai apos, acoperit de o pasla alba, in care se dezvolta sclerotii. Tesuturile atacate se inmoaie si se brunifica. Ciuperca rezista sub forma de scleroti. Acestia sunt raspanditi de catre animale, oameni, apa, etc.

Masuri de prevenire si combatere:

 • strangerea si distrugerea resturilor vegetale, dupa recoltare;
 • eliminarea plantelor afectate din cultura;
 • evitarea irigarii prin aspersiune;
 • fertilizarea echilibrata;
 • dezinfectia semintelor si a substratului pentru rasadnita.
 • tratamente chimice cu: Topsin, Ortiva 250 SC, Rovral 500 SC, Orius 25 EW;

Alternarioza produsa de  ciuperca Alternaria brassicae.

Boala se manifesta prin aparitia unor pete circulare, de culoare bruna. Petele evolueaza, se maresc si sunt inconjurate de o bordura galbena. Tesuturile afectate se usuca si sunt luate de vant. Pe petiolul frunzelor pot aparea pete asemanatoare. Boala favorizeaza aparitia unor putregaiuri de natura fungica sau bacteriana.

Masuri de prevenire si combatere:

 • rotatia corecta a culturilor(conopida poate reveni pe acelasi teren dupa 3-4 ani);
 • dezinfectia semintelor si a substratului pentru rasadnita.
 • eliminarea plantelor afectate din cultura;
 • evitarea irigarii prin aspersiune;
 • tratamente chimice cu: Ortiva 250 SC, Score 250 EC, Bravo 500 SC, Polyram DF;

Daunatorii Conopidei

Afidele

Sunt specii polifage ce migreaza de la o planta la alta sau de la o specie la alta. Acestea cresc pe flora spontana, iar apoi se deplaseaza pe speciile cultivate. Se prezinta sub forma de colonie pe partea inferioara a frunzelor, pe flori, pe inflorescente si pe lastarii tineri. Insectele inteapa si sug sucul celular, provocand un stres plantei. In caz de atac sever, determina moartea plantei.

Masuri de prevenire si combatere:

Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum) 

Adultii si larvele colonizeaza frunzele si lastarii. In urma atacului, frunzele se etioleaza, se usuca si cad. Acesta insecta apare in camp numai in perioada de vara.

Masuri de prevenire si combatere:

Buha verzei (Mamestra brassicae)

Buha verzei este un daunator polifag, ataca varza, conopida, gulia si alte crucifere cultivate si spontane. Omizile se localizeaza in partea inferioara a funzelor, pe care le rod. La ultimele varste ele rod orificii in frunze si sapa galerii in inflorescente. Capatanile de conopida putrezesc datorita atacului larvelor , care favorizeaza dezvoltarea diferitilor agenti patogeni.

Masuri de prevenire si combatere:

Fluturele alb al verzei (Pieris brassicae) 

Larvele fluturelui alb al verzei ataca conopida, gulia, ridichea, varza si alte crucifere cultivate si spontane. In primele varste se hranesc in grup si rod epiderma inferioara si parenchimul frunzelor, iar mai tarziu devin solitare scheletuind frunzele, lasand intregi numai nervurile.

Masuri de prevenire si combatere:

Puricii cruciferelor (Phyllotreta spp)

Adultii apar primavara devreme, iar dupa o hranire suplimentara depun ponta in sol, langa plantele de varza, conopida, gulie, etc. Adultii ataca frunzele, rod tesuturile, iar frunza capata un aspect ciuruit.

Masuri de prevenire si combatere:

Limaxul

Limaxul este o specie polifaga ce ataca numeroase plante legumicole, flori, vita de vie, etc. Produce pagube mari in culturile de legume. Perforeaza frunzele, iar in inflorescente sapa cavitati adanci. Acesta este foarte sensibil la temperatura si umiditate.

Masuri de prevenire si combatere:

Plosnita rosie a verzei (Eurydema ornatum) 

Are 1-2 generatii pe an si ierneaza ca adult in frunzarul padurilor. Adultii apar primavara devreme, se hranesc pe cruciferele spontane, apoi depun ponta grupat pe partea inferioara a frunzelor de conopida, varza, etc. Adultii si larvele inteapa si suc, sucul celular din tesuturi. Tesuturile atacate se necrozeaza.

Masuri de prevenire si combatere:

Molia verzei (Plutella xilostella)

are mai multe generatii pe an si ierneaza in stadiul de pupa in sol sau pe diferite resturi de plante. Adultii depun ponta pe partea inferioara a frunzelor. Larvele rod epiderma si parenchimul, iar frunzele au un aspect plumburiu.

Masuri de prevenire si combatere:

 • fertilizare echilibrata;
 • distrugerea buruienilor;
 • stragerea resturilor vegetale dupa recoltare;
 • tratamente chimice cu Fury 10 EC.