Bolile Ciupercilor

Putregaiul uscat produs de agentul patogen Verticillium fungicola.

Apare in perioada recoltarii, in special dupa primul val.

Factorii care favorizeaza aparitia patogenului sunt aerul nefiltrat in localul se cultura si amestecul de acoperire nedezinfectant. Pe suprafata palariei apar pete brune, care ulterior se adancesc. Piciorul crapa si se exfoliaza, iar ciuperca se usuca.

Cand ciupercile sunt in parga si au fost infectate apar puncte gri-brune pe palarie, aceste pete pot aparea la suprafata sub forma unui mucegai daca umiditatea este ridicata.

Masuri de prevenire si combatere:

  • - dezinfectarea termica a amestecului de acoperire.
  • - inlaturarea ciupercilor infectate inaite de recoltare sau irigare.
  • - tratamente cu fungicid Mirage 45 EC.

Putregaiul moale produs de agentul patogen Mycogone perniciosa.

Apare in stadiu incipient, intr-o masa nedefinita acoperita cu miceliu alb si pufos. Pe masura ce se dezvolta aceasta masa devine maro si incepe sa putrezeasca.

La umiditate ridicata apar picaturi mici de lichid de culoare maro pe suprafata ciupercilor, care incep da putrezeasca si sa emane un miros neplatut.

Masuri de prevenire si combatere:

  • -dezinfectia termica a amestecului de acoperire.
  • -tratamente cu fungicid Mirage 45 EC.

Mucegaiul verde produs de agentul patogen Trichoderma sp

Apare frecvent dupa acoperire cu substrat si in perioade recoltarii. Substratul cu umiditate ridicata, aerul nefiltrat in localul de cultura si resturile de ciuperci sunt factorii care favorizeaza aparitia agentului patogen.

Aparitia de pete de miceliu albicioase, care ulterior devin verzi pe suprafata rafturilor de lemn si a containarelor sunt principalele simptome la declansarea bolii.

Masuri de prevenire si combatere:

  • -dezinfectarea termica a amestecului de acoperire.
  •  - tratamente cu Dithane 0.3% la 6-7 zile in perioada de recoltare.

Ciupercile cerneala produse de agentul patogen Coprinus sp

Apare inainte si dupa insamantare, iar in caz de atac puternic poate sa apara si dupa acoperire. Substraturile verzi si umede, pasteurizarea incompleta, adancimea ridicata a substratului, precum si compostul inghetat sau continutul de amoniac peste 0.05% sunt factorii care favorizeaza aparitia bolii.

Simptomele caracteristice sunt aparitia de ciuperci cu piciorul alungit si palaria mica, iar miceliul invadeaza intreg substratul inhiband cresterea miceliului ciupercii cultivate.

Masuri de prevenire si combatere:

  • -in caz de atac slab are loc culegerea si indepartarea ciupercilor aparute.
  • tratamente cu Bravo 500 SC.

Patarea bacteriana este produsa de Pseudomonas tolaasii.

In conditii de umiditate ridicata apar pete de culoare brun-galbui pe palarii ciupercii, care in timp devin mucilaginoase avand culoare maro ciocalatiu si sunt lipicioase la atingere.

La o infestare severa petele se intand pe toata suprafata ciupecii, acestea se deformeaza emanand un miros urat.

Masuri de prevenire si combatere:

  • -evitarea fluctuatiilor de temperatura si o ventilatie mai buna a aerului.
  • -tratamente cu fungicid Bravo 500 SC.

Daunatorii Ciupercilor

Mustele ciupercilor

Apar inainte si dupa intrarea in faza de recoltare a culturii. Pentru combatere se fac stropiri periodice cu insecticidele Confidor Energy imediat dupa acoperire pana la formarea butonilor la suprafata patului germinativ, la intervale de 5-6 zile.

Masuri de prevenire si combatere:

Capusele galbene

Apar inainte si dupa intrarea in faza de recoltare a culturii. Combaterea se face prin stropiri repetate imediat dupa acoperire la intervale de 8-9 zile cu Vertimec.

Masuri de prevenire si combatere:

  • - stropiri repetate imediat dupa acoperire la intervale de 8-9 zile cu Vertimec.