Bolile Cepei

Ingalbenirea si piticirea cepei este produsa de virusul Onion yellow dwarf virus.

Boala apare pe frunzele bazale. Pe acestea apar striuri galbene, ce prezinta adancituri succesive. Aceste pete i-au dat denumirea de “boala urmelor de degete’’. Frunzele atacate se culca la pamant , iar cepele raman mici si nu rezista la pastrare pe timpul iernii. Virusul este transmis de la planta la planta de catre afide. Transmiterea de la un an la altul se realizeaza prin bulbii infectati. Virusul nu se transmite prin samanta infectata. Agentul patogen ataca toate plantele din familia liliaceae (ceapa, usturoi, praz).

Masuri de prevenire si combatere:

  • materialul de plantat trebuie sa fie sanatos;
  • aplicarea insecticidelor pentru a tine sub control populatia afidelor;
  • eliminarea plantelor afectate din cultura;
Ceapa Onion yellow dwarf virus

Proliferarea si asperimia cepei.

Frunzele tinere ale plantelor bolnave se ingalbenesc in partea de jos, apoi se rasucesc. Cele mai afectate sunt culturile pentru samanta. In loc de flori apar cresteri vegetative cu aspect de frunze. Acesta modificare fiziologica poarta numele de ’’cap matos’’. Boale este transmisa de cicade si cuscuta.

Masuri de prevenire si combatere:

ceapa-2.jpg

Putregaiul bacterian al bulbilor de ceapa este produs de bacteria Erwinia carotovora pv. carotovora.

La plantele atacate tulpinile se dezvolta slab, iar la baza lor apare un putregai umed. Bulbii atacati pot putrezi in intregime. In cazul bulbilor destinati depozitarii, atacul bacteriei se manifesta prin aparitia in partea superioara a unui putregai umed de culoare galben, maro sau gri. Pe masura ce acesta se dezvolta bulbul isi schimba culoarea, emana un miros neplacut, iar prin stroarcere elimina un lichid urat mirositor. Boala rezista pe resturile vegetale si este raspandita de mai multi vectori (apa, vant, oameni, unelte).

Masuri de prevenire si combatere:

Mana cepei produsa de Peronospora destructor. 

Boala ataca bulbii, tijele florale si frunzele. Primele simptome apar pe frunze sub forma unor pete alungite, de culoare verde deschis pana la galbui, pe care se formeaza un puf cenusiu-violaceu. Tesuturile atacate se inmoaie, frunza se usuca, se asterne pe sol si putrezeste. Conditiile optime pentru aparitia bolii sunt umiditatea ridicata timp de cel putin 10 ore si temperaturi peste 12-18ºC.

Masuri de prevenire si combatere:

Putregaiul cenusiu al cepei este produs de ciuperca Botrytis allii. 

Atacul se manifesta pe frunze si pe bulbi, prin aparitia unor pete albicioase in dreptul carora tesutul se usuca. In conditii de umiditate, pe zonele afectate apare un puf cenusiu. Plantele mature, pot prezenta o putrezire bazala, urmata de putrezirea bulbilor. Pe zonele distruse apar scleroti negri. Transmiterea se face prin sporii din sol sau prin sporii de pe resturile vegetale sau prin scleroti.

Masuri de prevenire si combatere:

Putregaiul alb al cepei este produs de ciuperca Sclerotium cepivorum. 

In primaverile umede poate aparea o ingalbenire a varfurilor frunzelor. Aceasta decolorare se extinde spre partea bazala a acestora si duce la defolierea plantei. Atacul se produce in vetre. Plantele au radacinile si tunicile putrezite, acoperide cu un micelui alb, pufos, in care se formeaza sclerotii ciupercii. Ciuperca rezista si in depozite, unde favorizeaza aparitia bacteriozelor. Agentul patogen rezista in sol sub forma de scleroti timp de 4-5 ani.

Masuri de prevenire si combatere:

  • - fertilizare echilibrata;
  • - cultivarea de bulbi sanatosi;
  • - adunarea si distrugerea resturilor vegetale dupa recoltare;
  • - eliminarea din culturi a plantelor bolnave;
  • tratamente cu: Rovral 500 SC, Orius 25 EW, Ortiva 250 SC.

Rugina cepei este produsa de ciuperca Puccinia allii.  

Simptomele initiale constau in aparitia pe frunze a unor pete mici, de forma neregulata, de culoare cafeniu deschis sau alba. Ulterior aceste pete se maresc si dezvolta pustule tipice bolii, de culoare portocaliu-deschis. Atacul sever duce la uscarea frunzelor si piticirea plantei.

Masuri de prevenire si combatere:

  • - eliminarea din culturi a plantelor bolnave;
  • - asolamet corect (ceapa se poate cultiva pe acelasi teren dupa minim trei ani);
  • - cultivarea soiurilor rezistente;
  • - fertilizare echilibrata;
  • - adunarea si distrugerea resturilor vegetale ramase dupa recoltare;
  • tratamente cu: Score 250 EC, Ortiva 250 SC, Polyram DF.

Fuzarioza cepei produsa de ciuperca Fusarium oxysporum var cepae.   

Boala se instaleaza pe radacinile, bulbii sau frunzele ce au fost ranite in timpul lucrarilor de intretinere sau care au fost atacate de daunatori. Boala este foarte greu de depistat. Frunzele prezinta o usoara ingalbenire in partea superioara, iar bulbii afectati sunt putreziti in partea inferioara. Radacinile afectate au pete albe, care mai tarziu se innegresc si tot sistemul radicular este distrus.

Masuri de prevenire si combatere:

  • - ceapa se va cultiva in terenuri aerate;
  • - cultivarea soiurilor rezistente;
  • - utilizarea materialului de plantat sanatos;
  • - tratamente chimice cu Topsin 70 WDG si Topsin 500 SC. Se prepara o solutie de 0.05 – 0.1 % (5 sau 10 g la 10 l de apa) si se stropeste fiecare planta cu 0.5 l (din solutia respectiva);

Alternarioza produsa de Alternaria porri. 

Boala se manifesta pe toate organele plantei. In zonele atacate apar pete mici, albicioase, inconjurate de un inel galben. Boala evolueaza, iar zona din interiorul petelor devine bruna.  In caz de atac sever ciuperca ataca si bulbii. Boala isi poate continua activitatea si in depozit, daca spatiile sunt prost ventilate, iar umiditatea si temperaturile sunt ridicate. Ciuperca se raspandeste prin sporii transportati de picaturile de apa si de vant. Pe timpul iernii aceasta traieste pe resturile vegetale de la suprafata solului.

Masuri de prevenire si combatere:

Principalii daunatori ai Cepei

Tripsul cepei.

Larvele si adultii se pozitioneaza in spatiile dintre frunzele de ceapa. Acestia inteapa si sug seva plantei, provocand daune importante plantelor tinere.

Masuri de prevenire si combatere:

Nematodul bulbilor (Ditylenchus dipsaci).

Acest nematod ierneaza in toate statiile de dezvoltarea in tulpinile sau bulbii diferitelor plante cultivate si spontane. Atacul se produce primavara. Nematozii aflati in sol sau in samanta infectata ataca radacinile plantelor. In urma atacului, plantele raman mici, infratesc puternic si se deformeaza. Bulbii atacati prezinta crapaturi in zona discului.

Masuri de prevenire si combatere:

  • - rotatia corecta a culturilor (in caz de atac, ceapa poate reveni pe acelasi teren dupa minim 4 ani);
  • - eliminarea plantelor atacate din parcela;
  • - cultivarea soiurilor rezistente;
  • - tratamente la sol cu Force 1.5 G (15 kg/ha) sau Basamid Granule.

Gandacul rosu al cepei (Lilioceris merdigera) 

Are doua generatii pe an si ierneaza ca adult in sol. In primavara, adultii depun ponta pe frunzele de ceapa si usturoi, de-a lungul nervurilor. Larvele si adultii se hranesc cu frunzele si inflorescente plantelor. Acestea stagneaza din crestere si dau productii scazute.

Masuri de prevenire si combatere:

Musca cepei (Delia antiqua) 

Are doua-trei generatii pe an si ierneaza ca pupa in stratul superficial al solului. Adultii apar primavara si depun ponta pe sub bulgarii de pamant, in apropierea plantelor de ceapa. Larvele patrund in tesuturile plantelor, unde sapa galerii de hranire. In caz de atac puternic, poate distruge plantele atacate.

Masuri de prevenire si combatere: