- DICOTILEDONATE -

 

Ambrosia artemisiifolia (ambrosia)

Ambrosia artemisiifolia (ambrosia) este originara din America de Nord, dar care este raspandita si in Canada, Statele Unite si in nordul Mexicului. De asemenea, este prezenta in Europa si Asia ca specie introdusa si este cunoscuta ca o buruiana comuna in mai multe regiuni. Aceasta specie este bine cunoscuta ca o buruiana nociva, atat in arealul natural cat si in zonele in care este o specie introdusa si invaziva. Aceasta creste in mai multe tipuri de habitate perturbate(deranjate), cum ar fi pe marginea drumurilor, si in campurile cultivate. Planta este distructiva pentru plantele native si pentru cele de cultura.

Denumire populara: ambrosia, iarba parloagelor, iarba de paragina.

Descriere: Tulpina este puternic ramificata, creste pana la 2 metri inaltime, dar poate ajunge si la 6 metri in solurile bogate, umede.

Frunzele sunt palmat lobate pana la fidate. Majoritatea frunzelor sunt dispuse in sens opus.

Florile sunt unisexuate, specia este hermafrodita (monoica) cu plante care poarta inflorescente care contin atat pistilate cat si flori staminate. Primele sunt grupate la baza varfului si acestea din urma apar la sfarsitul anului.

Fructul este un brusture de cativa milimetri lungime deviat in mai multi tepi mici.

Erbicidele care se recomanda pentru combaterea ambroziei sunt: Equip, Merlin Duo, Mustang.


Ardeiul broastei

Polygonum persicaria (ardeiul broastei) este o buruiana anuala cu inmultire prin seminte, cu radacina fusiforma, ramificata. Prefera solurile fertile, bogate in azot, bine aerisite, friabile.

Denumire populara: ardeiul broastei, iarba rosie.

Descriere: Tulpina este verticala sau inclinata, de obicei ramificata, glabra, patrata cu rosu, cu inaltimea de 80-100 cm.

Cotiledoanele sunt inguste, de cel putin 3 ori mai lungi decat late, lung ovale, cu varful rotunjit, de culoare verde inchis sau rosii.

Frunzele adevarate sunt lanceolate, mai late la mijloc, cu pete mai inchise la partea superioara, scurt petiolate sau sesile.

Teaca membranoasa la baza frunzelor, uneori usor paroase cu cili aparenti pe margine.

Floarea este mica, roza sau albicioasa, in inflorescente verticale, dense la sfarsitul sau la axila frunzei, sub forma de spic.

Epoca de germinare este de primavara-vara, iar adancimea de germinare de obicei este de 1-3 cm.

Perioada de inflorire este din iunie pana in toamna, iar planta face intre 200-800 de seminte.

Erbicidele care se recomanda pentru combaterea ardeiului broastei sunt: Adengo, Buctril Universal, Cerlit, Merlin Duo.


Busuioc salbatic

busuioc-salbatic.png

Busuioc salbatic (Galinsoga parviflora) este o planta anuala erbacee, originara din Mexic si America Centrala, intalnita frecvent pe solurile ferile. Este o buruiana anuala, iubitoare de caldura si lumina, sensibila la frig.

Denumire populara: busuioc salbatic, mierea porcului, soparlita, gluga ciobanului, iarba neagra, izma salbatica.

Descriere: Busuiocul salbatic este o specie mezofila, care creste frecvent pe solurile nisipoase si luto-nisipoase, bogate in humus si azot.

Radacina este pivotanta, prevazuta cu ramificatii laterale lungi si subtiri.

Tulpina este de obicei dreapta, trifurcata in mai multe puncte, iar inaltimea este cuprinsa intre 10-80 cm.

Frunzele adevarate sunt opuse (pereche) de forma oval ascutita, verde deschis, cu marginile fin dintate. Frunzele inferioare sunt petiolate, iar cele superioare aproape sesile.

Florile sunt mici, numeroase, in forma de buton cu flori galbene, rotunde, sub forma de teava, avand pe margine o coroana de petale albe sub forma linguala.

Epoca de germinare este primavara tarziu, chiar vara, iar perioada de inflorire este vara taziu spre toamna.

Erbicidele care se recomanda pentru combaterea busuiocului salbatic sunt: Dicopur Top, Crew Ace.


Ciumafaie

Datura stramoniu (ciumafaie) este o planta anuala, salbatica, care poate fi gasita in zonele de campie. Este o planta medicinala foarte toxica, cu flori albe si seminte negre inchise intr-o capsula cu tepi moi avand forma unei palnii.

In trecut, frunzele erau palite pe foc, iar apoi erau aplicate pe rani si taieturi pentru a elimina infectiile, iar apa de pe frunze era folosita pentru cei cu dureri de ochi. Toate partile plantei sunt toxice. Se gaseste adesea in pasuni, campuri, zone de deseuri, culturi, pe marginea drumurilor.

Denumire populara: ciumafaie, laur porcesc, iarba dracului, matraguna gunoiului, bolundare.

Descriere: Tulpina este inalta si ramificata, poate creste chiar si pana la 5 m inaltime. Este fistuloasa de culoare verde sau violet.

Frunzele adevarate sunt mari, dispuse altern, ovale, zimtate pe margini, de culoare verde inchis.

Floarea este mare, alba, de 6-10 cm lungime, cu caliciu tubulos si forma unei palnii.

Fructul este o capsula mare, ovoidala, la început verde, prevazuta cu numerosi peri, apoi de culoare bruna, avand în interior numeroase seminte mici de culoare brun-inchisa la completa lor maturitate.

Epoca de germinare este primavara tarziua sau vara.

Perioada de inflorire este din iunie pana in august.

Erbicidele care se recomanda pentru combaterea buruienii sunt: Adengo, Buctril Universal, Cerlit, Dicopur D, Equip.


Coltii babei

Tribulus terrestris (coltii babei) este o planta des intalnita in sudul si sud-estul tarii, in culturi prasitoare si pasuni, crescand in general pe terenurile nisipoase.

Candva aceasta planta se numea Cruce de Malta, deoarece fructul ei este in forma de cruce. In Romania este denumita popular coltii-babei, datorita fructului sau cu spini.

Cunoscuta si sub numele de Gokharu și Goshurah în India, Bai Ji Li în China, a fost utilizata in mod traditional ca remediu pentru afectiuni cardiovasculare, ale ficatului, rinichi, hipertensiune arteriala si hipercolesterolemie si pentru tratarea disfuncsiilor sexuale. In Grecia antica are o utilizare de lunga durata si ca revitalizant si energizant.

Denumire populara: coltii babei.

Descriere: Tulpina are o lungime intre 10-100 cm, ramificata de la baza, cu ramurile dispuse sub forma de rozeta.

Cotiledoanele sunt carnoase, spatulate, cu un petiol alb, scurt.

Frunzele adevarate sunt gri-verzui, ovale pana la lunguiete, cu perechi de 5 pana la 8 foliole.

Floarea este axiala, mica, de culoare galbena, iar fructul este prevazut cu spini puternici, sub forma de capsula, care se desface in 5 fructe partiale.

Epoca de germinare este primavara tarziu, iar adancimea de germinare este de 0.5-1 cm.

Perioada de inflorire este din mai pana in septembrie, iar planta face intre 100-1000 de seminte.

Erbicidele care se recomanda pentru combaterea buruienii sunt: Betanal Expert, Dicopur D.


Cornuti

Xanthium strumarium (cornuti) este o buruiana seminifera anuala, prezenta pe soluri grele, bogate in substante nutritive, in zone cu veri calde. Buruiana constituie o problema pe pajisti prin faptul ca plantele tinere sunt toxice pentru taurine, cai si porci, iar fructele se agata usor de blana animalelor, indeosebi a oilor (raspandindu-se pe aceasta cale) si creeaza probleme la prelucrarea lanii, depreciindu-i calitatea.

Denumire populara: cornuti, scaietele popii.

Descriere: Tulpina este ramificata, cu peri (dar fara spini), cu inaltimi intre 15 si 120 cm.

Cotiledoanele pot atinge lungimea de 5cm, subtiate la ambele capete, cu varful ascutit.

Frunzele adevarate sunt de tip palmat, cu peri desi si scurti pe partea inferioara.

Floarile mascule sunt sferice, verzui, amplasate la capatul lastarilor, cele femele sunt solitare sau mai multe in axila frunzei, dupa fecundare avand forma de arici. Au intre 8 si 20 mm marime, cu forma ovala, terminate cu 2 ciocuri.

Epoca de germinare este primavara. Adancimea de germinare este de 0.5-1 cm.

Perioada de inflorire este vara tarziu-toamna.

Erbicidele care se recomanda pentru combaterea cornutilor sunt: Buctril Universal, Cerlit.


Cuscuta

Cuscuta(Cuscuta spp.) este un gen ce cuprinde 100-170 de buruieni ce produc pagube insemnate la culturile de leguminoase (lucerna,trifoi,ghizdei,etc.), in special in loturile semincere. De asemenea, pot ataca inul, canepa, hameiul, pajisti semanate cu leguminoase. Cuscutele se pot instala in pepinierele pomicole, pepinierele forestiere, plantatile viticole, au adaptabilitate mare, pot ataca un spectru larg de plante.

Denumire pupulara: cuscuta mare, tortel, parul dracului, cuscuta.

Descriere: este o planta parazita, dicotiledonata, cu cerinte mijlocii fata de temperatura. Planta are aspect de plasa, radacinile adevarate lipsesc, iar planta isi procura hrana prin haustori din planta gazda. Cuscuta are culori variate in functie de specie (de la rosiatic la galben). ATENTIE: este o buruiana de carantina fitosanitara!

Tuplina este cilindrica, filiforma, ramificata, se infasoara in partea de sus a plantei gazda. Frunzele lipsesc sau nu se dezvolta, ramanand la stadiu de solzi sau tepi.

Florile sunt hermafrodite, mici, de culoare variata, sepalele sunt triunghiulare, scurte, florile sunt grupate cate 8-12 in inflorescente.

Inmultire: Cuscuta se inmulteste vegetativ si prin seminte. O planta produce un numar mare de seminte(10000-15000), acestea isi mentin capacitatea de germinare o perioada lunga de timp(pana la 6 ani in sol).

Preventie si Combatere: adunarea si distrugerea resturilor vegetale ramase dupa recoltare/cosire, pregatirea corecta a patului germinativ(liber de bolovani,resturi vegetale si buruieni), asolament corect ,strangerea si arderea plantelor de cuscuta aparute in cultura(inainte sa formeze seminte), folosirea de seminte certificate si libere de seminte de buruieni.

Erbicidele recomandate in combaterea cuscutei sunt: Clinic 360 SC.


Doritoare

Veronica hederifolia (doritoare) este o planta taratoare cu flori mici, albastre sau liliachii. Buruiana care poate supravietui peste iarna, rar anuala, iubitoare de lumina.

Prefera soluri usoare, bogate in elemente nutritive, nisipo-lutoase pana la lutoase, bogate in calciu. Este originara din Europa, Asia si nordul Africii, creste pe terenuri ruderale si cultivate, din regiunea de campie in cea montana.

Denumire populara: doritoare.

Descriere: Tulpina este culcata, ramificata la baza, cu lungime de maxim 30 cm.

Cotiledoanele sunt puternice, ovale si mari, putin petiolate.

Frunzele adevarate sunt cordate, pana la forma de lira cu 3-7 lobi, petiolate, primele frunze nu sunt decat putin decupate.

Floarile sunt mici, 2-4 mm latime, plasata in axilele frunzei.

Epoca de germinare este primavara. Adancimea de germinare este de 0.5-1 cm.

Perioada de inflorire este primavara.

Erbicidele care se recomanda pentru combaterea buruienii sunt: Betanal Expert, Goal 4F, Merlin Duo.


Fumarita

Fumaria officinalis (Fumarita) este o buruiana seminifera anuala, albastru-verzuie, acoperita cu un strat ceros cu miros respingator, usor narcotic.

Prefera solurile permeabile, bogate in substante nutritive, de obicei solurile lutoase, sarace in calcar.

Denumire populara: fumarita, fumul pamantului, iarba de curca.

Descriere: Tulpina are 1-2 tije, puternic ramificate cu pozitie culcata pana la verticala, putin ridata, putin rosietica, cu inaltime pana la 30 cm.

Cotiledoanele sunt inguste, lineare, lungi, ascutite la varf si petiolate. Hipocotilul este rosu deschis.

Frunzele adevarate sunt fine, petiolate si penate. Ramificatiile sunt palmate si eventual petiolate.

Floarea este mica, alungita, rosu violet, varful corolei rosu inchis pana la negru. Este asezata in ciorchini drepti, bogati in flori.

Epoca de germinare este primavara timpuriu si toamna, iar adancimea de germinare este 0.5-1 cm.

Perioada de inflorire este din aprilie pana toamna tarziu, iar planta face intre 300-1600 de seminte.

Erbicidele care se recomanda pentru combaterea fumaritei sunt: Betanal Expert, Dicopur Top.


Golicica

Myagrum perfoliatum (golicica) este o planta anuala, care poate creste pana la 1 metru. Buruiana din familia Cruciferae, anuala, hibernanta, raspandita in zone calde si uscate. Prefera soluri bogate in substante nutritive si in calciu, lutoase spre luto-nisipoase. Myagrum perfoliatum este considerata o buruiana nociva pentru culturile de foioase, cum ar fi naut, rapita, lupin, fasole faba, mazare de camp si linte.

Denumire populara: golicica

Descriere: Tulpina este simpla sau ramificata, cu o inaltime de 20–60 cm.

Cotiledoanele sunt latite, maciucate pana la cordate, cu petiol evident.

Frunzele adevarate sunt bazale subtiri, spatulate cu nervura principala alba, cele de pe tulpina sesile cu marginea intreaga sau dintata; toate frunzele sunt de culoare verde albastrui, ceroase.

Floarea este mica, de culoare galben deschis, 2-4 mm diametru si foarte ramificate. Florile sunt grupate.

Epoca de germinare este primavara. Adancimea de germinare este de 0.5-1 cm.

Perioada de inflorire este vara.

Erbicidele care se recomanda pentru combaterea buruienii sunt: Adengo, Goal 4F, Merlin Duo.


Hrana vacii

Spergula arvensis (hrana vacii) este buruiana anuala, cu radacina pivotanta scurta, cu crestere taratoare, ramificata, cu aspect gros. Aceasta buruiana este frecvent intalnita pe terenurile cultivate, gradini, drumuri.

Denumire populara: hrana vacii.

Descriere: Tulpina prezinta mai multe articulatii verticale sau culcate, de pana la 40 cm inaltime sau lungime.

Cotiledoanele sunt foarte subtiri, liniare in forma de ace, inclinate in diagonala.

Frunzele adevarate sunt liniare, ascutite la varf, incovoiate in partea superioara, partea inferioara ramificata, cu perisori agatatori, dispuse in ghemotoace.

Floarea este mica, lung pedunculata, cu cinci petale albe, iar caliciul cu sepale separate in inflorescente terminale si umbelifere.

Epoca de germinare este primavara, iar adancimea de germinare 0.5-3.0 cm.

Perioada de inflorire este vara-toamna, iar planta face intre 1000-10000 de seminte.

Erbicidele care se recomanda pentru combaterea buruienii sunt: Buctril Universal, Cerlit, Dicopur Top, Stomp Aqua.


Hrisca urcatoare

Polygonum convolvulus (hrisca urcatoare) este o buruiana anuala cu inmultire prin seminte, cu radacina fusiforma, ramificata, adanca. Se confunda inainte de inflorir cu volbura (Convulus arvensis). Prefera solurile bogate in substante nutritive, moderat acide, usoare pana la mijlocii, inclusiv solurile semiturboase.

Denumire populara: hrisca urcatoare.

Descriere: Tulpina este subtire, simpla sau ramificata, serpuita (la dreapta si stanga). Are o lungime si inaltime de 20-100 cm.

Cotiledoanele sunt inguste, de cel putin 3 ori mai lungi decat late, cu jumatatile frunzei inegale.

Frunzele adevarate sunt cordate si sagitate, pedunculate, verde intens, adesea colorate cu tente de rosu, cu nervuri penate, cu limb adesea lanceolat, cu varful indreptat spre baza.

Floarea este mica, putin vizibila, scurt petiolata, verzuie cu bordura alba, in numar de 2 sau mai multe la subtioara frunzei.

Epoca de germinare este de primavara, iar adancimea de germinare de obicei este de 0.5-4 cm.

Perioada de inflorire este din iunie pana in toamna, iar planta face intre 140-200 de seminte.

Erbicidele care se recomanda pentru combaterea hriscai sunt: Adengo, Buctril Universal, Cerlit, Merlin Duo.


Iarba grasa

Portulaca oleracea (iarba grasa) este o planta care poate atinge o inaltime de 40 cm. Buruiana seminifera anuala, adeseori culcata pe sol, dar si cu posibilitatea de a emite tulpini verticale, cu radacina pivotanta. Prefera soluri usoare, bogate in substante nutritive, soluri nisipoase in zone calde.

Denumire populara: iarba grasa, grasita, iarba porcului, pita porcului.

Descriere: Tulpina este cilindrica, carnoasa, dar dura (tare), adesea rosiatica si puternic ramificata, adesea culcata, cu o inaltime de 10-30 cm.

Cotiledoanele sunt lungi, ovale, carnoase, in sectiune transversala semicilindrice, alungit oblongi, sesile, de culoare verde brun, violete la baza.

Frunzele adevarate sunt groase, alterne, verde inchis, sesile, ovale pana la alungit-cuneiforme, lucioase, carnoase.

Floarea este putin evidenta, cu periantul galben, nepedunculata, solitara sau in grupuri mici, plasata in axila foliara.

Epoca de germinare este vara, iar adancimea de germinare de obicei este de 1-3 cm.

Perioada de inflorire este din vara pana in toamna, iar planta face intre 800-1000 de seminte.

Erbicidele care se recomanda pentru combaterea ierbii grase sunt: Buctril Universal, Cerlit, Dicopur Top.


Iarba rosie

Polygonum lapathifolium (iarba rosie) este o buruiana anuala cu forme diverse de radacina fusiforma. Se intalneste indeosebi pe solurile bogate in substanta nutritive, afanate, tinere.

Denumire populara: iarba rosie.

Descriere: Tulpina este verticala sau inclinata, de obicei ramificata, glabra, patrata cu rosu, cu inaltimea de 80-100 cm.

Cotiledoanele sunt inguste, de cel putin 3 ori mai lungi decat late, cu unele frunze cu jumatati inegale, cu hipocotil lung si de obicei rosu.

Frunzele adevarate sunt eliptic lanceolate, mai late in treimea superioara inrosita, partea inferioara este puternic punctata de glande cu tuburi membranoase la baza frunzelor, cu perisori scurti numai pe margine.

Floarea este mica, alb-verzuie pana la roz pal, in inflorescente verticale, cilindrice la sfarsitul sau la axila frunzei.

Epoca de germinare este de primavara-vara, iar adancimea de germinare de obicei este de 1-4 cm.

Perioada de inflorire este din iunie pana in toamna, iar planta face intre 800-850 de seminte.

Erbicidele care se recomanda pentru combaterea ierbii rosii sunt: Adengo, Buctril Universal, Cerlit, Merlin Duo.


Loboda

Atriplex patula (loboda) este o buruiana anuala dioica, care se inmulteste prin seminte, cu forme multiple, avand o radacina pivotanta ramificata, foarte asemanatoare cu spanacul salbatic.

Prefera solurile fertile, humifere si profunde. Mai putin raspandita decat spanacul salbatic.

Denumire populara: loboda, stir, talpa gastei, loboda domneasca.

Descriere: Tulpina este foarte ramificata chiar de la baza, etalata, inalta de 80-100 cm, sectiunea de la baza fiind aproape patrata.

Cotiledoanele sunt foarte lungi si subtiri, cu varfuri rotunjite.

Frunzele adevarate sunt alterne, petiolate, de forma ovala pana la lanceolata, frunzele inferioare pot avea forma ascutita, usor dintata, iar cele superioare pe margini sunt mai mult sau mai putin verde inchis.

Frunzele tinere de obicei sunt acoperite de un strat (puf) fainos.

Floarea este mica, alb-verzuie, glomerulele crescand la subsuoara frunzelor, unisexuata.

Perioada de inflorire este iulie-octombrie, iar planta face intre 1000-6000 seminte.

Erbicidele care se recomanda pentru combaterea lobodei sunt: Adengo, Buctril Universal, Dicopur Top, Sencor, Surdone.


Lungurica

Galeopsis tetrahit (lungurica) este o buruiana anuala cu inmultire prin seminte, cu radacina pivotanta. Prefera solurile bogate, cu continut ridicat de azot si cu un nivel ridicat al apei freatice.

Denumire populara: lungurica

Descriere: Tulpina este verticala, de obicei ramificata, muchiata (trunchiata) cu noduri articulate, cu perisori indreptati spre baza, putand atinge cca 100 cm.

Cotiledoanele sunt mari, ovale, cu margini intregi, petiolate, cu varful rotund, usor concav, avand la baza doi coltisori.

Frunzele adevarate sunt oval alungite pana la lanceolate, cu varful ascutit, zimtate pe margini, cu nervuri canelate, petiolate. Pedunculele sunt brun roscate.

Floarea este labiala, cu 2 labii vizibile, rosu-carmin murdar sau albicios, in forma de coroana la punctul de insertie al frunzei.

Epoca de germinare este primavara, iar adancimea de germinare este de 3 cm.

Perioada de inflorire este din iunie pana toamna tarziu, iar planta face intre 100-600 de seminte.

Erbicidele care se recomanda pentru combaterea lunguricai sunt: Cerlit, Merlin Duo.


Musetel

Matricaria chamomilla (musetel) este o buruiana anuala cu radacina fusiforma si cu miros caracteristic de mar. Prefera solurile bogate in elemente nutritive, sarace sau lipsite de calciu, soluri tinere, argiloase sau nisipo-lutoase.

Denumire populara: musetel, matrice, roman, romanel.

Descriere: Tulpina este verticala sau ascendenta, de obicei ramificata, nuda, cu inaltimea de 40-50 cm.

Cotiledoanele sunt lungi pana la oval-latite, cu varf ascutit, nepetiolate (sesile).

Frunzele adevarate sunt la inceput simplu penate, neparoase sau putin paroase. Urmatoarele frunze sunt bi sau tri penate, cu pene inguste, filiforme.

Floarea este formata din capitule convexe izolate, galbene si cu petale albe la baza. Florile au forma de bila, golasa, goala in interior, fara glumele.

Epoca de germinare este din primavara pana toamna, iar adancimea de germinare este superficiala, pana la 0.5 cm, indeosebi pe soluri umede mlastinoase.

Perioada de inflorire este de la inceputul lunii mai pana in luna august, iar planta face intre 1000-10000 de seminte.

Erbicidele care se recomanda pentru combaterea musetelului sunt: Adengo, Buctril Universal, Dicopur D, Goal 4 F, Merlin Duo.


Mustar salbatic

Sinapis arvensis (mustar salbatic) este o buruiana anuala cu inmultire prin seminte, cu radacina pivotanta scurta, denumita uneori gresit ridiche salbatica.

Prefera solurile cele mai bune, bogate in substante nutritive si calciu.

Denumire populara: mustar salbatic, mustar de camp.

Descriere: Tulpina este verticala, ramificata mai ales in partea superioara, paroasa la partea inferioara, cu inaltimea pana la 60 cm.

Cotiledoanele sunt puternice, obcordate, petiolate, foarte curbate la varf.

Frunzele inferioare sunt petiolate, lobate sau bine dantelate, de obicei curbate, cu forma aproape de lira. Cele superioare sunt oval-alungite, scurt petiolate pana la sesile, neregulat dantelate, de obicei nedivizate.

Florile sunt numeroase, de culoare galben-aurii, in ciorchini umbeliformi.

Epoca de germinare este primavara, iar adancimea de germinare este de 2 cm.

Perioada de inflorire este din iunie pana in toamna, iar planta face intre 200-2000 de seminte.

Erbicidele care se recomanda pentru combaterea mustarului salbatic sunt: Buctril Universal, Cerlit, Dicopur Top, Equip.


Palamida

Cirsium arvense (Palamida) este una dintre cele mai pagubitoare buruieni dicotile perene in culturile agricole.

Denumire populara: ciulin, galbinare, ghimpe, limba oii, scaiete, talpa ursului.

Descriere: Palamida este o buruiana erbacee, perena cu radacini drajonate pe care se gasesc o serie de muguri din care vor lua nastere lastarii aerieni.

Din punct de vedere al descrierii plantei, la palamida intalnim o radacina principala, pivotanta, ce poate ajunge usor la 4 metri adancime. Acest aspect ii confera plantei o toleranta deosebita la seceta comparativ cu plantele de cultura.

Din radacina principala pornesc numeroase ramificatii laterale care cresc orizontal in apropierea solului. Atat radacina principala, cat si ramificatiile laterale prezinta numerosi muguri din care se vor dezvolta drajoni. Din acesti drajoni practic se formeaza viitoarele plante.

Tulpina este inalta, viguroasa si poate ajunge pana la 1.5 m inaltime. Cresterea tulpinii incepe la 3-4 saptamani de la rasarirea plantei si dureaza in general 40-50 de zile.

Frunzele sunt intregi sau crestate, dar limbul lor este terminat pe margine cu spini. In general, dupa rasarirea plantelor, in aproximativ 3 saptamani, palamida formeaza la baza o rozeta de frunze care este caracteristica acestei plante.

Inflorescenta este de tip calatidiu, cilindric, de culoare rosie-violacee. O planta poate produce intre 1000 si 40.000 de seminte depinzand foarte mult de numarul de tulpini florifere si de numarul de inflorescente.

Samanta se gaseste in achena (fructul palamidei) si are intre 1-1.3 gr. Samanta poate germina imediat dupa formare, insa numai daca se gaseste in sol in stratul arabil de 0.5-2 cm, iar temperatura solului este cuprinsa intre 15-30 grade.

Semintele de palamida au o germinatie esalonata in timpul unui an. Temperatura minima de germinare este cuprinsa intre 8-10 grade. Semintele de palamida pot ramane viabile intre 18-20 ani.

Erbicidele care se recomanda pentru combaterea palamidei sunt: Adengo 465 SC, Buctril Universal, Dicopur Top, Equip.


Piciorul cocosului

Ranunculus arvensis (piciorul cocosului) este o este o specie erbacee, anuala sau bienala, foarte comuna în zonele umede din pajistile montane, in locurile mlastinoase si pe malurile apelor.

Denumire populara: piciorul cocosului, cornicei.

Descriere: Tulpina este erecta, fin pubescenta, ramificata in partea superioara, avand inaltimea de 20-60 cm.

Cotiledoanele sunt lungi, ovale, carnoase, in sectiune transversala semicilindrice, alungit oblongi, sesile, de culoare verde brun, violete la baza.

Frunzele adevarate sunt de 2-3 ori penat sectate, cele bazale fiind lung petiolate, cu foliolele palmate, mai lungi decat late, dintate inspre varf. Frunzele superioare sunt scurt petiolate sau sesile, avand foliolele mai inguste si lanceolate.

Florile sunt galbene, actinomorfe, cu 5 petale obovate si 5 sepale paroase, avand numeroase stamine. Ele sunt adunate in inflorescente terminale laxe, de tip cimă (monocaziu).

Perioada de inflorire este vara, iar planta face intre 800-1000 de seminte.

Erbicidele care se recomanda pentru combaterea buruienii sunt: Buctril Universal, Cerlit, Dicopur Top.


Podbal

Tussilago farfara (podbal) este o buruiana perena erbacee, de cca 5-30 cm, cu frunze mari si cu o radacina pivotanta fusiforma, dar si cu stoloni subterani care cresc orizontal. Prefera soluri lutoase si argiloase umede. Creste adeseori sub forma de cuib.

Denumire populara: podbal.

Descriere: Tulpina creste primavara timpuriu inainte de dezvoltarea frunzelor, avand inaltimea de cca. 5-30 cm lungime.

Cotiledoanele sunt mici, carnoase, putin lanceolate, petiolate, cu margini intregi, intinse pe sol.

Frunzele adevarate sunt bazilare, apar dupa inflorire, de marimea unei maini, triunghiular-cordate, cu dentatii inegale, alb-pasloase pe fata inferioara, lung petiolate.

Floarea este formata din inflorescente izolate, in pozitie terminala, galben – auriu, cu miros de miere.

Perioada de inflorire este la inceputul primaverii, iar planta face intre 200-350 de seminte.

Erbicidele care se recomanda pentru combaterea buruienii sunt: Buctril Universal, Cerlit, Dicopur Top.

Pungulita

Thlaspi arvense (pungulita) este o buruiana anuala, care raspandeste la frecare un miros de usturoi.

Prefera solurile bogate in elemente nutritive, lutoase, cu reactie usor acida.

Denumire populara: pungulita, punga popii, pastaioara.

Descriere: Tulpina este verticala, muchiata, ramificata, de obicei cu inaltimi de 10-30 cm.

Cotiledoanele sunt oval-rotunde, scurt petiolate, cu margini intregi intinse pe sol.

Primele frunze sunt ovale, late pana la alungite, cu margini intregi sau usor dantelate, petiolate. Frunzele sunt dispuse in rozete plate pe sol.

Urmatoarele frunze sunt alungite, plat curbate, la baza inconjurand tulpina cu urechiusele.

Floarea este alba, mica, in inflorescente compacte, iar mai tarziu sunt alungite (ca un chiorchine).

Epoca de germinare este primavara, iar adancimea de germinare este superficiala, de obicei la 0.5-1 cm.

Perioada de inflorire este din mai pana toamna, iar planta face intre 500-2000 de seminte.

Erbicidele care se recomanda pentru combaterea pungulitei sunt: Merlin Duo.


Ridiche salbatica

Raphanus raphanistrum (ridiche salbatica) este o buruiana anuala cu inmultire prin seminte, cu radacina fusiforma scurta, asemanatoare cu cea a mustarului salbatic.

Prefera solurile putin acide, sarace in calciu.

Denumire populara: ridiche salbatica.

Descriere: Tulpina este verticala, ramificata cu perisori deschisi sau indreptati in jos, cu latime pana la 60 cm.

Cotiledoanele sunt puternice, late, cordiforme, cu varful puternic concav, lung petiolat.

Frunzele adevarate sunt penate in lira, cu lobi laterali si lobi terminali mari ovali, neregulat dantelate, latindu-se spre partea superioara (varf). Frunzele superioare sunt lanceolate, nelobate.

Floarea este galben pai sau alba, cu nervuri violet sau galben inchis, in ciorchini cu flori putine. Sepalele verticale sunt concrescute cu petalele.

Epoca de germinare este de primavara, iar adancimea de germinare de obicei este de 1-2 cm.

Perioada de inflorire este din mai pana in toamna, iar planta face intre 100-300 de seminte.

Erbicidele care se recomanda pentru combaterea ridichiei salbatice sunt: Merlin Duo, Goal 4 F.


Rocoina

Stellaria media (rocoina) este o buruiana anuala, cu inmultire prin seminte, care acopera solul in primavara cu o retea deasa, fara flori, confundabila cu Anagallis arvensis (scanteiuta).

Iubeste solurile bune, friabile, humifere, bogate in azot, aprovizionate suficient cu apa.

Denumire populara: rocoina, cuisorita, aurica, ghetisoare, rocotel.

Descriere: Tulpina este de obicei culcata, in lungime de 5-30 cm, rotunda cu peri pe rand, impletita adesea ca un intestin, dand radacini la noduri.

Cotiledoanele sunt fine, de culoare verde deschis, lanceolate si ingustate la petiol.

Frunzele adevarate par opuse, sunt mici, oval-ascutite, cu varful adesea punctat cu negru, iar frunzele inferioare sunt petiolate, petiolurile avand margini paroase.

Floarea este alba, mica, stelata, pedunculata, bifurcata sau in pozitie terminala.

Epoca de germinare este tot anul, iar adancimea de germinare este de 1-2 cm.

Perioada de inflorire este aproape tot anul, iar planta face intre 10000-20000 de seminte.

Erbicidele care se recomanda pentru combaterea rocoinei sunt: Adengo, Cerlit, Dicopur Top.


Romanita de camp

Arthemis arvensis (romanita de camp) este o buruiana anuala cu radacina fusiforma si cu miros caracteristic de mar. Prefera solurile bogate in elemente nutritive, sarace sau lipsite de calciu, soluri tinere, argiloase sau nisipo-lutoase.

Denumire populara: romanita de camp, musetelul cainelui.

Descriere: Tulpina este verticala sau ascendenta, de obicei ramificata, nuda, cu inaltimea de 40-50 cm.

Cotiledoanele sunt lungi pana la oval-latite, cu varf ascutit, nepetiolate (sesile).

Frunzele adevarate sunt la inceput simplu penate, neparoase sau putin paroase. Urmatoarele frunze sunt bi sau tri penate, cu pene inguste, filiforme.

Floarea este formata din capitule convexe izolate, galbene si cu petale albe la baza. Florile au forma de bila, golasa, goala in interior, fara glumele.

Epoca de germinare este din primavara pana toamna, iar adancimea de germinare este superficiala, pana la 0.5 cm, indeosebi pe soluri umede mlastinoase.

Perioada de inflorire este de la inceputul lunii mai pana in luna august, iar planta face intre 1000-10000 de seminte.

Erbicidele care se recomanda pentru combaterea romanitei sunt: Mustang, Merlin Duo, Dicopur D.


Scanteiuta

Anagallis arvensis (scanteiuta) este buruiana seminifera anuala, cu radacina pivotanta subtire, care prefera soluri neutre, permeabile.

Scanteiuta este o planta erbacee, creste spontan sau cultivata, sub forma unui arbust, in locuri insorite, cu flori albastre sau rosii

Denumire populara: scanteiuta.

Descriere: Tulpina este culcata, foarte rar dreapta, putin ramificata, cu patru muchii, nuda, cu o inaltime pana la 15 cm.

Cotiledoanele sunt sub forma de spatula, ascutite, cu marginea dreapta, cu puncte brune pe partea inferioara, intinse pe sol, scurt petiolate.

Frunzele adevarate sunt rotund ovale pana la larg-ovoide, verde inchis, lucioase, cu puncte de culoare inchisa pe fata inferioara, cu marginea dreapta, aproape culcate, asezate in cruce sau sub forma de coroana cate trei.

Floarea este rosu chinovar, uneori bleu, in pozitie axilara, cu pedunculul lung, sub forma de stea, cu sepalele fin dantelate, glanduloase, ciliate.

Perioada de inflorire este la inceputul primaverii pana toamna, iar planta face intre 100-300 de seminte.

Erbicidele care se recomanda pentru combaterea buruienii sunt: Buctril Universal, Cerlit, Dicopur Top.


Spalacioasa

Senecio vulgaris (spalacioasa) este o buruiana anuala hibernanta, cu radacina conica.

Denumire populara: spalacioasa, cruciulita.

Descriere: Tulpina este verticala si foarte ramificata, cu latime pana la 40 cm, rosietica.

Cotiledoanele sunt mici, linear lanceolate, cu varf rotunjit, aplatizate la baza, cu margini intregi, iar fata inferioara uneori are culoarea purpurie.

Frunzele adevarate sunt stralucitoare, de culoare verde inchis, in forme foarte variate, primele spatulate, petiolate si dentate. Cele care apar mai tarziu sunt neregulat lobate pana la penate, iar frunzele superioare inconjoara tulpina.

Floarea este formata din capitule mici, galbene, de obicei verticale. Involucrul este cilindric, pe un singur rand, iar floarea este tubuloasa.

Epoca de germinare este aproape tot anul, iar germinatia este superficiala.

Perioada de inflorire este din primavara pana in toamna, iar planta face intre 1400-7200 de seminte.

Erbicidele care se recomanda pentru combaterea buruienii sunt: Buctril Universal, Cerlit, Dicopur Top.


Spanac salbatic

Chenopidium album (spanac salbatic) este o buruiana anuala monoica, cu inmultire prin seminte, cu multe forme. Radacina este pivotanta si puternica. Se intalneste pe orice tip de sol, dar prefera solurile afanate, bogate in azot, humifere, de obicei lutoase si nisipoase.

Denumire populara: spanac salbatic, piciorul caprei, loboda porceasca.

Descriere: Tulpina are muchii tesite, verticala, ramificata si poate atinge o inaltime de 150 cm.

Cotiledoanele sunt lungi, subtiri, rotunjite in fata, pe partea inferioara rosietice, iar pe partea superioara acoperite cu un praf albicios.

Frunzele adevarate sunt ovale pana la triangulare, mai lungi decat late, lung petiolate, subtiate spre petiol, albastru deschis spre verde, neregulat zimtate.

Prima pereche de frunze are marginile intregi ca si frunzele superioare lanceolate.

Floarea este putin vizibila, verzuie, cu glomerule dense cu ramificatiile foliare.

Epoca de germinare este de primavara pana toamna, iar adancimea de germinare este de obicei 0.5-3 cm.

Perioada de inflorire este in plina vara, pana toamna tarziu, iar planta face intre 200-20000 de seminte.

Erbicidele care se recomanda pentru combaterea spanacului salbatic sunt: Basis FG, Dicopur D, Mustang, Stomp Aqua.


Stir salbatic

Amaranthus retroflexus (Stir salbatic) este o buruiana anuala cu inmultire prin seminte, foarte raspandita pe solurile permeabile, bogate in humus si in substante nutritive, in special in azot.

Denumire populara: stir salbatic, iarba porcului

Descriere: Tulpina are inaltimea pana la 100 cm, simpla sau ramificata, de culoare verde deschis pana la rosietica, la baza cu frunze putine, iar in partea superioara cu frunze dese, acoperite cu perisori desi.

Cotiledoanele au forma alungit ovala, de cca. 10-12 mm, cu partea inferioara de obicei rosietica.

Frunzele adevarate sunt ovoidale, lung petiolate, verzi albastrui, alterne, cu varful ascutit, de obicei rosietice pe partea inferioara.

Floarea este mica, putin vizibila, grupata in manunchiuri verzui la extremitatea tulpinii principale sau ramificatiilor, cu periant ascutit ca un ghimpe, iar inflorescenta este intepatoare.

Perioada de inflorire este iunie-septembrie, iar planta face intre 1000-5000 seminte.

Erbicidele care se recomanda pentru combaterea stirului sunt: Betanal Expert, Buctril Universal, Dicopur Top, Sencor, Titus Plus.


Sugel

Lamium purpureum (sugel) este o buruiana cu inmultire prin seminte, anuala cu miros neplacut (cu radacina curbata).

Raspandita pe aproape toate tipurile de sol, dar prefera solurile bine aerisite, lutoase, bogate in calciu cu buna aprovizionare cu apa.

Denumire populara:  sugel puturos, pizda tigancii.

Descriere: Tulpina este verticala pana la oblica, cu inaltime de 25 cm, patrata, ramificata in forma de tufa, rosietica in partea superioara.

Cotiledoanele sunt mici, rotund ovale cu varful usor retras, petiolate, la baza cu doi lobi care se acopera.

Frunzele adevarate sunt opuse in cruce, petiolate, in forma de inima, cu margini neregulat canelate, usor paroase, ridate, cu o nervura vizibila, cu frunzele superioare acoperite cu roseata.

Floarea este rosie purpurie, in verticile multiflore.

Epoca de germinare se intinde este pe tot parcursul anului, dar mai ales toamna. Adancimea de germinare este 0.5-2 cm.

Perioada de inflorire este din martie pana in octombrie, iar planta face intre 60-300 de seminte.

Erbicidele care se recomanda pentru combaterea buruienii sunt: Adengo, Buctril Universal, Cerlit, Dicopur Top, Equip.


Susai

Sonchus arvensis (susai) este o buruiana perena policarpica cu drajoni, din familia Asteracease, des intalnita in semnaturi, culturile timpurii de verdeturi si tufisuri, cu inmultire prin seminte si muguri radiculari, din care cauza se starpeste cu greu.

Denumire populara: susai.

Descriere: Tulpina este dreapta, de cele mai multe ori simpla, numai in partea superioara ramificata, cu o inaltime de pana la 150 cm.

Cotiledoanele sunt rotunde sau rotund ovale, cu marginea intreaga, asezate pe sol, cu tije scurte.

Frunzele adevarate sunt rotund ovale, mari, cu marginea fin dintata. Urmatoarele frunze lanceolate si apoi cu petiolul aripat, spinos dintate, cordiforme, sesile.

Floarea este de culoare galben-auriu, in cime, involucrul si tija in general acoperite cu peri glandulosi.

Perioada de inflorire este din vara pana toamna, iar planta face intre 6000-20 000 de seminte.

Erbicidele care se recomanda pentru combaterea buruienii sunt: Buctril Universal, Dicopur Top, Goal 4F.


Susai aspru

Sonchus asper (susai aspru) este o buruiana seminifera anuala, cu o puternica radacina pivotanta, producatoare de latex. Prefera soluri proaspete care sa nu fie sarace in calcar, soluri fertile lutoase si luto-nisipoase.

Denumire populara: susai aspru.

Descriere: Tulpina este groasa, goala in interior, glabra, adesea ramificata de la baza, cu o inaltime de pana la 80 cm.

Cotiledoanele au forma spatulata sau oval-alungita, rosietice, cu petiol scurt.

Frunzele adevarate sunt groase cu margini tepoase. Frunzele cotiledonale si cele adevarate par acoperite de un invelis ceros. Este o planta intalnita in culturile de cereale sau fanete.

Prima frunza adevarata este numai dantelata (dintata), a doua este cu perisori pe dinti, frunze au culoarea bleu-verzi, lucioase, iar frunzele superioare sunt sesile infasurand la baza tija, in spirala, toate fiind dentat – paroase.

Floarea este formata din capitule convexe, galben – tern (sters, spalacit), in inflorescente dense cu putine flori; capitulele si pedunculii fara peri glandulosi.

Perioada de inflorire este din vara pana toamna, iar planta face intre 1000-6000 de seminte.

Erbicidele care se recomanda pentru combaterea buruienii sunt: Buctril Universal, Dicopur Top, Goal 4F.


Susai moale

Sonchus oleraceus (susai moale) este o buruiana seminifera anuala, cu radacina pivotanta puternica, produce latex. Prefera soluri humifere, bogate in calciu, bine aprovizionate cu elemente nutritive. Susai moale este intalnita in culturile agricole si fanate pe soluri fertile si puternic luminate.

Denumire populara: susai moale.

Descriere: Tulpina este dreapta, groasa, ramificata, cu o inaltime de pana la 80-100 cm.

Cotiledoanele sunt rotunde, deobicei cu fata curbata cu lobi plati, verde clar, cu marginea intreaga, petiolate.

Frunzele adevarate sunt aproape circulare cu dentitie fina, urmatoarele sesile si cu auriculele ascutite, penate sau nepenate, bleu – verzi, inconjurand tulpina, cu dentitie paroasa.

Floarea este o inflorescenta galben clar sau galben verzui, formata din capitule convexe si pedunculii fara peri glandulosi.

Perioada de inflorire este din vara pana toamna, iar planta face intre 4000-5000 de seminte.

Erbicidele care se recomanda pentru combaterea buruienii sunt: Buctril Universal, Dicopur Top, Goal 4F.


Teisor

Abutilon theophrasti (Teisor) este o planta anuala dicotila, creste in zonele cu climat cald si prefera solurile umede, bogate in substante nutritive.

Denumire populara: teisor, pristolnic, crucea-painii, floarea crucii

Descriere: Teisorul este o planta anuala erbacee, intalnita cel mai des in zonele nisipoase, din zona de ses pana in zona padurilor de stejari.

Radacina este pivotanta, prevazuta cu ramificatii laterale lungi si subtiri.

Tulpina este inalta pana la 200 cm, usor catifelata.

Frunzele sunt dispuse altern, au limbul subrotund, baza cordata si varf acuminat, crenat-serat, lung petiolat.

Florile sunt dispuse in axila frunzelor pe peduceli scurti, au petale galbene, usor mai mari decat sepalele.

Fructul se prezinta sub forma de capsula cu peri ce contine cate trei seminte in fiecare loja. Perioada de inflorire este vara, iar fiecare planta produce intre 100-200 de seminte.

Erbicidele care se recomanda pentru combaterea teisorului sunt: Adengo, Sencor, Merlin Duo, Surdone.


Traista ciobanului

Capsella bursa pastoris (Traista ciobanului) este o buruiana anuala sau anual hibernanta, cu radacina fusiforma. Se intalneste pe toate tipurile de sol, preferand totusi solurile permeabile.

Denumire populara: traista ciobanului

Descriere: Tulpina este verticala, simpla sau deschis ramificata, cu inaltimea de 50 cm.

Cotiledoanele sunt lung-ovale, foarte mici, scurt petiolate, intinse pe sol.

Frunzele adevarate la inceput sunt sub forma linguala, avand prima frunza cu marginile intregi. Frunzele urmatoare sunt alungite, dantelate, cu margini lobate puternic divizate, petiolate, frunze caulinare lanceolate, adesea sagitate.

Floarea este mica, alba, iar inflorescenta este terminala, serata, umbeliforma.

Perioada de inflorire este pe parcursul intregului an, iar planta face intre 2000-40000 de seminte.

Erbicidele care se recomanda pentru combaterea traistei ciobanului sunt: Buctril Universal, Dicopur Top, Mustang.


Trei frati patati

Viola arvensis (trei frati patati) este o buruiana anuala cu inmultire prin seminte si cu forme variate in functie de inaltimea de crestere (talia), culoarea florii si marime. Creste mai ales pe solurile usoare, nisipoasee pana la mijlocii.

Denumire populara: trei frati patati, violete de ogoare.

Descriere: Tulpina este inlinata sau verticala, de obicei ramificata, cu inaltimea de 10-60 cm.

Cotiledoanele sunt oval rotunde, sscurt petiolate, cu varf concav.

Frunzele adevarate sunt dispersate, dantelate la margini, cele inferioare sunt oval-lanceolate, ingustate treptat spre petiol, cele superioare sunt alungite, lanceolate, scurt petiolate, avand la baza frunze secundare penate.

Floarea este izolata, lung pedunculata, in axila foliara, cu cinci petale. Culoarea florilor este de la galben deschis pana la la violet.

Epoca de germinare este tot anul, dar mai ales toamna. Adancimea de germinare este de 0.5-1 cm.

Perioada de inflorire este aproape tot anul, iar planta face intre 150-3000 de seminte.

Erbicidele care se recomanda pentru combaterea buruienii sunt: Dicopur Top, Equip.


Trepadatoare

Mercurialis annua (trepadatoare) este o buruiana anuala, dioica ce se inmulteste prin seminte. Are un miros neplacut si este toxica.

Denumire populara: trepadatoare

Descriere: Tulpina este verticala sau etalata, de obicei ramificata de la baza, cu unghiuri obtuze, putin indesate la noduri, cu inaltime de 40-50 cm.

Cotiledoanele sunt robuste, late pana la rotund ovale, usor latite la varf, de culoarea verde deschis cu nervuri albicioase fin ramificate. Jumatatile frunzei adesea inegale.

Frunzele adevarate sunt opuse, petiolate, ovale pana la alungite, ascutite. Au culoarea verde deschis, neregulat dantelate, la mergini de obicei ghimpata. Primele frunze adevarate sunt doar usor lobate si de obicei paroase.

Floarea este formata din flori galben-verzui, cele mascule sunt grupate in glomerule lung petiolate, cele femele sunt asezate de obiceinin axila frunzei (una sau doua la un loc).

Epoca de germinare este primavara tarziu.

Erbicidele care se recomanda pentru combaterea buruienii sunt: Adengo, Buctril Universal, Dicopur D, Goal 4 F, Merlin Duo.


Troscot

Polygonum aviculare (troscot) este o buruiana anuala cu inmultire prin seminte, nepretentioasa, cu radacina fusiforma, foarte diferita ca habitus si forma a frunzelor de la un an la altul.

Este nepretentioasa, creste aproape pe toate tipurile de sol.

Denumire populara: troscot, iarba gainilor, troscotel.

Descriere: Tulpina este de obicei culcata, puternic ramificata, avand frunze la noduri pana la varf si o lungime pana la 50 cm.

Cotiledoanele sunt foarte lungi, uniforme ca latime, cu varful rotunjit.

Frunzele adevarate sunt eliptice sau lanceolate pana la lineare, cu nervuri penate, nepetiolate care dau intr-un tub subtire pielos, despicat care inconjoara tulpina.

Floarea este mica, scurt pedunculata, roz sau alb verzuie. Sunt grupate cate 2-5 flori la axila frunzei.

Epoca de germinare este de primavara pana vara tarziu. Germineaza in stratul de la suprafata avand nevoie de lumina pentru germinare.

Perioada de inflorire este din iunie pana in toamna, iar planta face intre 125-200 de seminte.

Erbicidele care se recomanda pentru combaterea troscotului sunt: Adengo, Buctril Universal, Cerlit, Merlin Duo.


Turita

Gallium aparine (turita) este o buruiana seminifera anuala, urcatoare, aspra la pipait si lipicioasa. Creste pe soluri bogate in humus, fertile si de asemenea pe soluri gleice si argiloase umede.

Denumire populara: turita, scai matrunt, lipicioasa.

Descriere: Tulpina este taratoare sau cataratoare. Poate atinge o inaltime de 120 cm, cu sectiune patrata, ramificata cu perisori ghimpati orientati in jos.

Cotiledoanele sunt carnoase, robuste, oval-alungite, de culoare verde-albastrui, cu varful retras.

Frunzele adevarate sunt lanceolate, mai late la varf, ingustate spre baza, dispuse in verticil cu 4-8 frunze la fiecare nod al tulpinii. Perisorii sub forma de ghimpe fiind orientati in jos (spre baza).

Floarea este mica, albicioasa, grupate cate 4 in inflorescenta tip cima multiflorala, situata la subsoara foliolelor, lung pedunculate, adesea triflorale.

Epoca de germinare este de primavara pana toamna, iar adancimea de germinare este superficiala si atinge 10 cm.

Perioada de inflorire este de la inceputul verii pana toamna tarziu, iar planta face intre 100-500 de seminte.

Erbicidele care se recomanda pentru combaterea turitei sunt: Mustang, Cerlit, Amino 600 SL.


Urda vacii

Cardaria draba (urda vacii) este o buruiana perena, cu o radacina pivotanta foarte ramificata in partea superioara. Prefera soluri scheletice, lutoase, bogate in calciu, in zone cu temperaturi moderate.

Denumire populara: urda vacii.

Descriere: Tulpina este verticala, ramificata in partea superioara, putin muchiata, cu peri gri, inalta de pana la 50 cm.

Cotiledoanele sunt ovale, cu marginea intreaga, rotunjite la varf.

Frunzele adevarate sunt alungite, eliptice pana la lanceolate, nu sunt lucioase, iar limbul se termina brusc in petiol. Primele 3-4 frunze sunt intregi si glabre, urmatoarele sunt sinuat-dintate si scurt paroase. Inainte de inflorit devin galbui.

Floarea este mica, alba, raspandeste (emana) un miros placut, numeroase, in cime cu petalele de doua ori mai lungi decat sepalele de culoare verde-galbui.

Perioada de inflorire este din primavara tarziu pana in plina vara, iar planta face intre 1200-5000 seminte.

Erbicidele care se recomanda pentru combaterea buruienii sunt: Dicopur Top, Amino 600 SL, Goal 4F, Merlin Duo.


Urzica mica

Urtica urens (urzica mica) este o buruiana anuala monoica, cu inmultire prin seminte, cu radacina pivotanta si cu peri urticanti. Iubeste azotul si este specifica pentru solurile bogate in humus, aflate intr-o stare culturala buna.

Denumire populara: urzica mica.

Descriere: Tulpina poate atinge 60 cm inaltime, ramificata de la baza, patrata, avand perisori urticanti ca si frunzele.

Cotiledoanele sunt mici, usor lobate la varf, scurt petiolate. Primele frunze sunt rotund ovale, regulat lobate si puternic zimtate. Loburile terminale sunt net rotunde, iar urmatoarele frunze sunt oval-eliptice, dantelate in zimti.

Frunzele adevarate sunt opuse in cruce, mici, petiolate. Primele frunze sunt rotund ovale, regulat lobate si puternic zimtate. Loburile terminale sunt net rotunde. Urmatoarele frunze sunt oval-eliptice, dantelate in zimti.

Florile sunt putin vizibile, verzui, in panicule aplecate sau verticale la subtioara frunzelor.

Epoca de germinare este de primavarapana vara tarziu.

Perioada de inflorire este din iunie pana toamna, iar planta face intre 100-1300 de seminte.

Erbicidele care se recomanda pentru combaterea urzicii sunt: Buctril Universal, Cerlit, Equip.


Urzica moarta

Lamium amplexicaule (urzica moarta) este o buruiana cu inmultire prin seminte, anuala cu radacina pivotanta profunda (nu este radacina tipic curbata).

Iubeste solurile sanatoase, bogate in elemente nutritive, bine aerisite, usoare nisipo-lutoase.

Denumire populara: urzica moarta, pizda tigancii.

Descriere: Tulpina este verticala, cu inaltimea de 10-20 cm, ramificata la baza, patrata, paroasa la partea superioara.

Cotiledoanele sunt tuguiat la baza, cu ciocuri care se ating.

Frunzele adevarate sunt opuse in cruce, rotund-reniforme. Perechile inferioare de frunze indepartate una de alta si lung petiolate.

Frunzele superioare inconjoara tulpina, sunt ridate ca o retea (un fileu) si au marginile adanc canelate.

Floarea este roza pana la rosu carmin, este situata in verticile dense asezate la baza axilei foliare.

Epoca de germinare este de obicei toamna, dar si primavara. Are o germinatie superficiala.

Perioada de inflorire este din martie pana in octombrie, iar planta face intre 50-300 de seminte.

Erbicidele care se recomanda pentru combaterea buruienii sunt: Adengo, Buctril Universal, Cerlit, Dicopur Top, Equip.


Ventrilica

Veronica persica (ventrilica) este o buruiana anuala cu inmultire prin seminte, care formeaza multi lastari la o buna aprovizionare a solului cu azot.

Prefera solurile lutoase bogate in humus si substante nutritive. Este mare consumatoare de azot.

Denumire populara: ventrilica, soparlita, buruiana de perit, ventricea.

Descriere: Tulpina este simpla sau ramificata, taratoare sau urcatoare, cu tulpini numeroase, care prezinta perisori incretiti. Inaltimea este pana la 40 cm.

Cotiledoanele sunt spatulate pana la triunghilare, rotunjite la varf, scurt petiolate.

Frunzele adevarate sunt oval-latite, la baza aproape cordate, la extremitatile laterale regulat dantelate cu lobi rotunjiti, cu peri verticali dispersati, scurt petiolate.

Floarea este mai mare (8-12 mm), de culoare bleu ciel, cu mijlocul galben, izolate in axilele foliare, cu peduncule lungi in perioada fructificarii.

Epoca de germinare este de obicei primavara, dar in conditii bune poate germina tot anul. Are nevoie de lumina pentru germinare.

Perioada de inflorire este din martie pana in octombrie, iar planta face intre 50-100 de seminte.

Erbicidele care se recomanda pentru combaterea ventrilicai sunt: Betanal Expert, Goal 4F, Merlin Duo.


Volbura

Convolvulus arvensis (volbura) este o buruiana perena, cu numeroase radacini pivotante adanci, cu multi muguri de crestere pe radacinile noi. Creste pe aproape toate tipurile de sol, dar in special pe soluri calde si mai uscate, usoare si permeabile in adancime.

Denumire populara: volbura, rochita randunicii.

Descriere: Tulpina este intinsa pe sol sau agatatoare, subtire, ramificata, trunchiata cu 6 canturi si cu o inaltime de pana la 120 cm.

Cotiledoanele sunt lat eliptice, reniforme pana la dreptunghiulare. Au lungimea de 8 – 10 cm, care depaseste latimea. Cotiledoanele sunt puternice, cu margini glabre si cu petiol lung. Nervura principala si cele secundare sunt evidente.

Frunzele adevarate sunt triunghiular ovate, alterne, glabre, cu varful rotunjit si baza hastata, marginea intreaga.

Floarea este sub forma de palnie, solitare pe lungimea tulpinii, cu peduncul lung, cu dimensiuni de 2-3 cm diametru si au la baza doua bractee lineare, departate de floare. Au o culoare roz deschis sau alba, cu cinci striatii exterioare rosii.

Perioada de inflorire este din primavara devreme pana toamna tarziu, iar planta face aproximativ 500 seminte.

Erbicidele care se recomanda pentru combaterea bteisorului sunt: Dicopur Top, Goal 4F, Merlin Duo.


Zamosita

Hibiscus trionum (zamosita) este o buruiana seminifera anuala, iubitoare de caldura, cu radacina pivotanta adanca, rezistenta la seceta. Prefera regiunile calduroase si nu se dezvolta decat rar in zonele cu clima temperata.

Denumire populara: zamosita, cavan, floarea-ursului, nalba mare, macul ciorii.

Descriere: Zamosita este o planta originara din Europa, dar care s-a raspandit si in zona mediteraneana, este flora spontana. In Romania o putem intalni fie cultivata ca planta decorativa, fie la marginea terenurilor cultivate.

Tulpina este puternic ramificata, inca de la baza, adesea culcate. Inaltime este de 10-50 cm.

Cotiledoanele sunt lung petiolate, inconjurand pedunculul, cu limbul sub forma cordat-ovala.

Frunzele adevarate sunt ovale pana la adanc lobate, iar frunzele superioare palmate.

Florile sunt solitare, amplasate in axila frunzelor superioare, de culoare galbena cu mijlocul (interiorul) violet, cu o lungime de pana la 4 cm. Staminele sunt de culoare purpurie, concrescute.

Perioada de inflorire este vara taziu spre toamna, iar planta face in 500-1000 seminte.

Erbicidele care se recomanda pentru combaterea zamositei sunt: Buctril Universal, Dicopur Top, Merlin Duo, Sencor.


Zârna

Solanum nigrum (zarna) este o buruiana anuala, ruda cu cartoful, care se inmulteste prin seminte, cu radacina pivotanta scurta.

Iubeste solurile bogate in humus si azot, afanate.

Denumire populara: zarna, solan, umbra noptii.

Descriere: Tulpina este taratoare sau inclinata, ramificata, presarata cu perisori scurti, colorata usor violet ca si petiolurile frunzelor, cu inaltimea pana la 50 cm.

Cotiledoanele sunt larg-ovate, cu varful fin alungit, cu margini intregi, petiolate, paroase, cu nervura principala vizibila.

Frunzele adevarate sunt ovale, dantelate pe margini, usor paroase, petiolate, verde mat intens, cu nervura principala vizibila.

Floarea este alba, stelata, sunt reunite mai multe flori pe tije scurte (asemanator cu florile la cartof).

Epoca de germinare este primavara tarziu, iar adancimea de germinare este de 0.5-1 cm.

Perioada de inflorire este din iulie pana in toamna, iar planta face intre 100-1000 de seminte.

Erbicidele care se recomanda pentru combaterea zarnei sunt: Goal 4 F, Merlin Duo, Sencor.


- MONOCOTILEDONATE -

 

Coada vulpii

Alopecurus myosuroides (coada vulpii) este o graminee anuala cu crestere sub forma de tufa. Prefera solurile mijlocii pana la grele, bogate in calciu, freatice sau moderat umede.

Denumire populara: coada vulpii.

Descriere: Paiul este vertical, putand atinge o inaltime de 50 cm.

Cotiledoanele sunt fine, rasucite in forma de tirbuson, la baza de obicei violet inchis, cu limbul ingust, neparoase.

Frunzele adevarate sunt inguste, cu margini taioase, golase, canelate, fara stipule, cu ligule lungi, decupate grosier si neregulat.

Floarea este sub forma de spiculete monoflore asezate in spice subtiri, cu lungimea pana la 8 cm, ingustate la ambele capete, adesea inrosite usor.

Epoca de germinare este toamna, iar adancimea de germinare este de pana la 10 cm.

Perioada de inflorire este din mai pana in iunie, iar planta face intre 40-400 de seminte.

Erbicidele care se recomanda pentru combaterea cozii vulpii sunt: Agil 100 EC, Betanal Expert, Equip.


Costrei

Costreiul (Sorgum halpense) este una dintre cele mai pagubitoare buruieni din culturile agricole. Infesteaza cu precadere culturile de porumb, floarea soarelui si soia, dar sigur il intalnim si in alte culturi agricole cum ar fi: in, mazare, sorg, naut, fasole, sfecla de zahar, etc.

Denumire populara: Belengher, balur, uler, vulpoaica, strigoaica.

Descriere: Costreiul este o specie termofila si heliofila, care creste in cele mai bune conditii pe terenurile irigate sau pe cele cu aport freatic.

Datorita sistemului radicular care se dezvolta in profunzimea solului, costreiul rezista bine la seceta. Costreiul este o planta perena, stolonifera. Sub pamant se afla partea subterana a plantei formata din rizomi si radacini suplimentare. Acestea cresc in diferite directii in sol, dar in marea lor majoritate cresc vertical in adancime ajungand la 1.5-2 m, ceea ce ii confera costreiului o toleranta foarte buna la seceta.

Rizomii sunt tulpini subterane forate din noduri si internoduri prin care costreiul se inmulteste vegetativ. La fiecare nod se gasesc muguri care vor da nastere la noi plantule. Rizomii au grosimi cuprinse intre 1 si 10 cm si aproximativ 1-3 cm in diametru.

Tulpina plantelor de costrei este simpla, erecta, neteda, inalta pana la 1-1.5 m.

Frunzele sunt liniar-lanceolate, plane, late de 1-2 cm, acuminate, glabre, cu nervura median puternica, alba. Paniculul este piramidal ramificat, lung pana la 20-25 cm, cu ramurile lungi, erecte. Spiculetele sunt lungi de 5 mm, dispuse cate 2-3, iar la baza sunt acoperite cu peri scurti.

Spiculetul sesil este hermafrodit, alungit ovat, iar cel mascul este lung pedicelat de aproximativ 5 mm, lat de 1.5-2 mm, cu glumele alungit ovate, galbene sau brune, acoperite cu perisori fini, alipiti.

La maturitate fructele se scutura. O planta de costrei poate forma intre 2000 si 6000 seminte, astfel incat la un metru patrat se pot gasi intre 1500 si 5000 de seminte scuturate.

Perioada de germinare a semintelor este primavara-vara, iar perioade de inflorire este vara-toamna.

Erbicidele recomandate pentru combaterea costreiului sunt: Equip, Titus Plus, Crew.


Hirusor

Poa annua (hirusor) este o buruiana anuala sau anual – hibernanta, care creste in forma de tufa. Prefera soluri umede, bogate in azot.

Denumire populara: hirusor.

Descriere: Paiele sunt sub forma de tufa, ramificate, cu inaltimi aproape egale, adesea formeaza radacini de la noduri, cu o inaltime de 5-25 cm.

Frunzele adevarate sunt subtiri, verde clar, cu o latime de 2-5 mm, usor fumurii, frunzele tinere pliate (plisate), ligula poate atinge o lungime de 2 mm, albicioasa, cu marginea intreaga, terminata cu un varf ascutit.

Floarea este formata din spiculete multi pana la poliflore (3-7), oval alungite, in panicule laxe, de 8 cm lungime, cu palee desfacute, bractee sterile mai scurte decat spiculetul, nearistate.

Perioada de inflorire este aproape tot anul, iar planta face intre 500-1000 de seminte.

Erbicidele care se recomanda pentru combaterea hirusorului sunt: Adengo, Betanal Expert, Equip, Fusilade Forte, Pantera.


Iarba barboasa

Echinochloa crus-galli (iarba barboasa) este o graminee anuala iubitoare de caldura.

Predomina pe soluri umede, humifere, bogate in elemente nutritive luto-nisipoase.

Denumire populara: iarba barboasa, mohor lat.

Descriere: Paiele sunt verticale sau geniculate cu inaltimea de 30-100 cm. Nodurile au aglomerari de perisori.

Frunzele adevarate sunt de culoare verde inchis pana la verde-gri, relativ lata. Numai la baza limbului are cateva randuri de peri, fara ligule.

Floarea este sub forma de spiculete uniflore de 2-3 mm lungime, dens inserate in pseudospice alterne sau fata in fata pe axul principal. Glumela inferioara are aproape totdeauna o arista lunga sub varf.

Epoca de germinare este la inceputul verii.

Perioada de inflorire este din iulie pana in octombrie.

Erbicidele care se recomanda pentru combaterea ierbii barboase sunt: Adengo, Dual Gold, Fusilade Forte.


Iarba vantului

Apera spica-venti (iarba vantului) este o iarba paniculata, de obicei perena, mai rar anuala, cu infratire puternica si crestere sub forma detufa.

Creste pe solurile usoare, racoroase. Este o buna indicatoare a lipsei de calciu.

Denumire populara: iarba vantului.

Descriere: Paiele sunt verticale sau geniculate, cu inaltimea de 30-120 cm. Plantele de toamna sunt mai puternic infratite decat cele de primavara.

Cotiledoanele sunt fine, in forma de tirbuson.

Frunzele adevarate sunt plate, aspre, rasucite elicoidal, fara stipule (urechiuse). Ligulele sunt regulat profunde si taiate in forma capilara.

Floarea este sub forma de spiculete monoflore, grupate in panicule mari, rare, ramificate dupa inflorire in panicule laxe, glumela inferioara este redusa (bobul este de 2-3 ori mai lung decat glumela).

Epoca de germinare este de obicei toamna, dar si primavara. Buruiana germineaza numai pe soluri umede pana la ude. Pentru germinare are nevoie de lumina, iar adancimea de germinare este de 1 cm.

Perioada de inflorire este iunie-iulie, iar planta face intre 1000-2000 de seminte.

Erbicidele care se recomanda pentru combaterea ierbii vantului sunt: Equip, Fusilade Forte, Pantera.


Meisor

Digitaria sanguinalis (meisor) este o graminee anuala iubitoare de caldura, adesea avand pe deasupra culoarea rosie pana la violet.

Prefera solurile nisipoase, cu granulatie fina, fara calciu, dar bogate in substante nutritive.

Denumire populara: meisor.

Descriere: Paiele la inceput sunt culcate, apoi geniculate, usor paroase la noduri, cu inaltimea de 30-50 cm.

Frunzele adevarate au limburi fine satinate, teaca foarte paroasa la baza. Frunzele sunt puternic paroase in partea de jos, iar ligulele au cca. 2 mm lungime.

Floarea este sub forma de spiculete uniflore, grupate cate doua la calcaiele rahisului, pedunculate cu lungimi diferite, fara ariste, in panicule rare, lungi de pana la 10 cm.

Epoca de germinare este la inceputul verii.

Perioada de inflorire este din iulie pana in septembrie.

Erbicidele care se recomanda pentru combaterea meisorului sunt: Adengo, Dual Gold, Fusilade Forte.


Mohor

Setaria glauca (mohor) este o graminee anuala iubitoare de caldura, cu o puternica inmultire prin seminte.

Prefera solurile bogate in substante nutritive, luto-nisipoase pana la nisipo-lutoase.

Denumire populara: mohor, mohor roscat.

Descriere: Paiele sunt la baza adesea ramificate, de culoare verde-gri, cu inaltime de 10-40 cm.

Frunzele adevarate sunt late, flasce, verde albastrui, mate, cu striatii albe la mijloc. Teaca este aplatizata, prezinta coroana de perisori in loc de ligula, iar marginea tecii este lisa.

Floarea este sub forma unei inflorescente scurte, pseudo spic cilindru simplu cu spiculete mici uniflore. Florile sunt fara ariste, dar cu perisori lungi, dispusi in jurul spiculetului depasindu-l de 2-3 ori in lungime.

Epoca de germinare este primavara devreme.

Perioada de inflorire este din iulie pana in septembrie, iar planta face intre 400-800 de seminte.

Erbicidele care se recomanda pentru combaterea mohorului sunt: Adengo, Betanal Expert, Equip, Fusilade Forte, Pantera.


Obsiga secarii

Bromus secalinus (obsiga secarii) este o buruiana seminifera anuala sau hibernala, ramificata in tufa. Prefera soluri bogate in azot, lutoase.

Denumire populara: obsiga secarii.

Descriere: Paiul este rigid, neted, usor paros la noduri, cu o inaltime de 30-100 cm.

Frunzele adevarate sunt verde-galbui, cu o lungime de 10-15 cm, cu limbul in spirala, teaca glabra si adesea inchisa, ligule scurte dantelate.

Floarea este sub forma unor spiculete alungite, cu 8-15 flori, in panicule rasfirate vertical la inceput apoi atarnande, glumele inferioare adesea rulate la maturitate.

Epoca de germinare este primavara si toamna.

Perioada de inflorire este de la sfarsitul primaverii pana toamna, iar planta face intre 800-1600 de seminte.

Erbicidele care se recomanda pentru combaterea buruienii sunt: Equip, Fusilade Forte, Merlin Duo, Pantera.


Odos

Avena fatua (Odos) este o graminee paniculata foarte asemanatoare cu ovazul cultivat. Prefera solurile grele, bogate in calciu, racoroase pana la umede, argiloase si lutoase.

Denumire populara: odos, ovaz salbatic.

Descriere: Paiele au inaltimea de 50-120 cm inaltime.

Cotiledoanele sunt robuste, de culoare verde inchis.

Frunzele adevarate sunt lineare, frunzele cele mai tinere sunt rulate, de culoare verde inchis, indeosebi primele frunze sunt fara stipule. Limbul si teaca au perisori la baza, exista insa si frunze fara perisori. Frunzele sunt de altfel neparoase.

Floarea este sub forma de spiculete de obicei cu trei flori, infloreste sub forma de panicul cu ramificatii care-si modifica unghiul la fiecare nod (ramificatiile cele mai mici fiind aproape orizontale, toate florile avand o arista neagra).

Epoca de germinare este primavara, iar adancimea de germinare pana la 20 cm.

Perioada de inflorire este din iunie pana in august, iar planta face intre 50-1000 de seminte.

Erbicidele care se recomanda pentru combaterea odosului sunt: Adengo, Betanal Expert, Equip, Fusilade Forte.


Pir gros

Cynodon dactylon (Pir gros) este o buruiana graminee perena, care prin stolonii pe care-i dezvolta, formeaza un covor foarte rapace. Se poate dezvolta pe orice tip de sol, dar prefera regiunile secetoase si calde din zonele subtropicale.

Denumire populara: pir gros.

Descriere: Paiele sunt subtire, iar cele cu flori au pana la 30 cm inaltime. Cele care se intind pe sol dau radacini adventive si lastari laterali din dreptul nodurilor.

Frunzele adevarate au limburi glabre, scurte, teaca usor paroasa, iar locul ligulei este luat de o coroana de peri.

Floarea este sub forma de inflorescenta cu spiculete dispuse digital, putandu-se dezvolta in numar de pana la 7. Bracteele sunt sterile, iar glumele inferioare acoperite cu o culoare violet, glumele inferioare nearistate, carena paroasa.

Epoca de germinare este primavara pana la inceputul verii, iar adancimea de germinare pana la 20 cm.

Perioada de inflorire este vara pana toamna.

Erbicidele care se recomanda pentru combaterea pirului sunt: Agil 100 EC, Equip, Fusilade Forte, Pantera 40 EC.